Home Călătorii Obiective turistice din lume Muzeul Himeville: Obiective turistice Africa de Sud – Himeville

Muzeul Himeville: Obiective turistice Africa de Sud – Himeville

0
Himeville

Trebuie vizitat pentru că este unul dintre cele mai bune muzee de istorie rurală a Africii de Sud. Acest obiectiv turistic, de interes cultural, se află în orașul cu același nume, Himeville, din provincia KwaZulu Natal a Africii de Sud, în jurul munților Drakensberg.

În mod fermecător, istoria muzeului și a orașului începe cam în același timp. Orașul Himeville a fost fondat în anul 1880, sub forma unui oficiu polițienesc, ca urmare a unui val de tâlhării și jafuri petrecute în zonă. Se trăsese cu arma asupra populației și mai multe turme de vite fuseseră prădate. Se simțea, deci, nevoia instituirii ordinii publice.

Clădirea care găzduiește în prezent muzeul Himeville a fost construită în anul 1900 și folosită sub forma unuia dintre ultimele forturi ale provinciei Natal. A fost ultima construcție cu astfel de rol, înălțată în Africa de Sud – o clădire masivă din blocuri de piatră. La ridicarea ei și-au adus aportul soldații regimentului Border Mounted Rifles, aparținând armatei sud africane, trimiși în zonă în urma rebeliunii Le Fleur din 1895. Ca și fort, clădirea a fost utilizată o singură dată, în anul 1906, pe timpul rebeliunii Bambata, cu toate că în apropierea ei nu s-a dat nicio luptă.

La finalul războaielor dintre britanici și buri, clădirea a fost preluată de poliția provinciei Natal care a transformat-o în temniță. De altfel, cea mai lungă perioadă de timp, până în anul 1972, clădirea a reprezentat locul în care erau ținuți prizonierii. Construcției i s-au adăugat, în acest scop, câteva celule și o casă a gardienilor, plus o sală de judecată pentru magistrați.

Din 1972, construcția a fost abandonată. A riscat să devină o ruină, în ciuda vechimii sale și a momentelor istorice care au marcat-o. Din fericire, în 1976 a fost transformată în actualul muzeu de istorie rurală Himeville și deschisă publicului. Doi ani mai târziu, construcția a fost proclamată monument național și afiliată organizației responsabile de muzeele provinciei KwaZulu Natal.

Orașul și, implicit, muzeul au fost numite în onoarea primului ministru al provinciei Natal, din 1889, Sir Albert Henry Hime.

Muzeul Himeville este unul dintre cele mai bine dotate muzee de istorie rurală. Dispune de o expoziție în aer liber ce evocă trecutul coloniștilor și primele lor eforturi depuse pentru dezvoltarea agriculturii pe teritoriul Africii de Sud. Această expoziție în aer liber este amenajată în jurul câtorva galerii, ce adăpostesc colecții dintre cele mai diverse, în funcție de tema asupra căreia se concentrează.

Muzeul Himeville se poate mândri cu arhivele sale impresionante. Indiferent de etnie și origine, toți locuitorii orășelului sunt evocați în cadrul acestui centru cultural. Cele trei comunități ale localității, adică Bulwer, Underberg și Himeville, sunt în egală măsură reflectate printre artefactele muzeului de istorie rurală.

Obiectele expuse în galeriile muzeului sunt pe cât de numeroase, pe atât de diferite. Cele mai multe provin de la momentul întemeierii orășelului Himeville, dar muzeul dispune și de colecții spectaculoase și foarte valoroase ale căror exponate aparținu unor timpuri extrem de îndepărtate. Există, spre exemplu, colecții de fosile ce datează din epoca de piatră, dar și obiecte de uz casnic sau religios provenind de la prima civilizație africană băștinașă – civilizația San. O expoziție foarte interesantă și aspectuoasă este dedicată mărgelelor de sticlă pe care sud africanii Bushmen le produceau mai întâi ca accesorii și, ulterior, ca produse de schimb în cadrul comerțului cu populațiile învecinate. Perioada coloniștilor olandezi și apoi ai celor britanici este abia ultima și cea mai recentă perioadă de timp pe care exponatele muzeului Himeville o promovează în detaliu.

Cu ajutorul artefactelor din zonă au fost realizate și colecții amănunțite pe tema războaielor burilor și a celor două conflagrații mondiale.

Unele dintre încăperile muzeului Himeville au darul de a invita pe turiști într-o fascinantă călătorie înapoi în timp. Două dintre galerii sunt amenajate după modelul unui vechi oficiu poștal și al unei săli de clasă, așa cum arăta ea în cadrul primei școli înființate în orașul Himeville.

Istoria agriculturii se bucură de colecții inedite. Sunt expuse mașinării masive și dispozitive aparent misterioase pe care coloniștii olandezi le foloseau în cadrul fermelor construite de-a lungul văilor munților Drakensberg. Au fost reconstituite un atelier și o făbricuță de fier de pe vremea coloniștilor britanici.

Până și viața sălbatică ce caracterizează relieful din zona orașului Himeville se regăsește sub forma unei colecții în detaliu, astfel că turiștii pot afla din interiorul muzeului ce fel de animale și păsări își duc traiul obișnuit în zonă. Este vorba de câteva specii de antilope specifice Africii de Sud și unele tipuri de păsări ce trăiesc cu precădere în jurul iazurilor aflate pe suprafața orașului Himeville. Pare că toate detaliile vieții actuale și a celei trecute sunt îndosariate și documentate printre colecțiile muzeului Himeville.

Colecțiile cele mai interesante sunt compuse dintr-o serie de obiecte decorative și ornamente de origine europeană, artefacte legate de momentul în care Scoția, Anglia și Irlanda au fost unite sub o singură coroană, piese rămase de pe vremea celebrului asediu de la Ladysmith și apoi de la finalul celui de-al doilea război ai burilor. Se pot vedea până și hărți folosite cu câteva sute de ani în urmă.

Curatorul muzeului Himeville este o persoană care s-a integrat perfect locului în care lucrează. Nu există amănunt pe care Mike Clark să nu îl cunoască, nu există întrebare la care să nu aibă răspuns. Turiștii nu îl pot pune în încurcătură, căci omul cunoaște în detaliu istoria expusă de galeriile muzeului său.

Muzeul Himeville se află pe strada Arbuckle și este deschis publicului de marți până duminică între orele 8.30 și 132.30. Accesul este gratuit, dar sunt încurajate donațiile.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version