Home Călătorii Obiective turistice din lume Muzeul Rhodes Cottage: Obiective turistice Africa de Sud – Cape Town

Muzeul Rhodes Cottage: Obiective turistice Africa de Sud – Cape Town

0
Rhodes Cottage
Rhodes Cottage

Muzeul Rhodes Cottage a fost deschis pe 4 iulie 1953 în Muizenberg, de către primăria oraşului Cape Town. Se află în sudul Peninsulei Capului, la poalele muntelui Muizenberg şi, la origine, nu este altceva decât casa în care s-a stins din viaţă Cecil Rhodes. În ciuda peisajelor de-a dreptul dramatice – de o parte măreţia muntelui, de cealaltă golful numit False Bay – clădirea muzeului are un aspect foarte simplu, integrându-se fără zarvă decorului natural.

Sir Cecil Rhodes a cumpărat-o pe post de casă de vacanţă şi şi-a petrecut aici câteva perioade de odihnă, între anii 1899 şi 1902. De altfel, în primăvara lui 1902, bolnav de tuberculoză, acesta s-a stins din viaţă, la numai 49 de ani, într-una dintre încăperile căsuţei. În prezent, casa a fost transformată în muzeu comemorativ al personalităţii de excepţie a lui Cecil Rhodes, magnat britanic şi prim ministru al Coloniei Capului.

El şi-a adus o decisivă contribuţie la formarea Africii de Sud. A fost cel care a colonizat regiunea Mashonaland, împrumutându-i propriul nume – Rhodesia. Nordul şi sudul Rhodesiei au devenit, ceva mai târziu, state independente, cunoscute sub numele de Zambia şi Zimbabwe. Cecil Rhodes a fost, de asemenea, şi cofondatorul unei companii miniere, astfel că la vârsta de 35 de ani el controla cea mai mare mină de diamante din Africa de Sud. Între 1890 şi 1896 a fost premierul Coloniei Capului.

Din cauza unei sănătăţi şubrede, în 1899, a cumpărat casa de vacanţă de pe coasta golfului False Bay, intenţionând să se bucure de briza mării şi de liniştea locului. Fiind totuşi un om cu gusturi simple şi masculine, şi-a mobilat această casă într-un stil rustic şi a ajuns s-o îndrăgească mai mult decât şi-a îndrăgit vreodată somptuosul conac din Cape Town.

La momentul achiziţionării, căsuţă dispunea de trei dormitoare spaţioase şi un living room generos. Fusese de fapt casa unor pescari singuratici. Aici, Sir Cecil Rhodes a închis ochii în martie 1902, iar casa a revenit trustului Rhodes care ulterior a donat-o guvernului statului Zambia. După un timp, casa a intrat în posesia guvernului din Cape Town, cu obligaţia de a o transforma în casă memorială şi a o conserva în cele mai bune condiţii. În 1938, casa Rhodes a devenit monument naţional, iar în 1953 a fost inaugurată sub formă de muzeu.

Muzeul Rhodes Cottage comemorează viaţa lui Sir Cecil Rhodes – idealuri, realizări şi sfârşitul vieţii – printr-o serie de exponate foarte interesante. Conţine colecţii de fotografii şi articole de ziar despre celebrul om de stat şi chiar şi piese de mobilier – spre exemplu, masa de conferinţe pe care Cecil Rhodes o deţinea în clădirea companiei sale miniere sau un cufăr de lemn în care îşi pusese toate lucrurile de valoare, la momentul venirii în Africa de Sud.

Muzeul Rhodes dispune şi de o grădină în stil britanic, pentru servirea ceaiului, cu vedere la golful False Bay, dar şi de o curte ceva mai mare, amenajată în stilul indigen, cu vegetaţie de tip africană, fynbos. Această grădină oferă o fermecătoare privelişte înspre muntele Muizenberg.

În momentul morţii sale, Cecil Rhodes era unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume. Nu era căsătorit şi nici nu avea copii. Enorma lui avere a fost parţial donată în scopuri cu caracter educaţional. Există şi azi o bursă şcolară renumită care îi poartă, cu recunoştinţă, numele.

Camera în care Cecil Rhodes s-a stins din viaţă este, în prezent, amenajată de asemenea manieră încât să reflecte solemnitatea momentului petrecut aici. Fix în locul în care proprietarul a murit, a fost aşezat un piedestal din lemn închis la culoare. Pe piedestal a fost pus un bust din marmură albă, reprezentând figura ilustrului proprietar al casei memoriale. Piedestalul este decorat cu o plăcuţă pe care au fost încrustate următoarele cuvinte: „La apusul soarelui, la ora 18.00, în data de 26 martie 1902, Cecil John Rhodes şi-a dat ultima suflare, întins pe un pat simplu, aşezat chiar în acest loc”. În încăpere se mai află patru scaune cu design foarte simplu şi două mese din lemn închis la culoare. Una dintre aceste mese a fost aranjată în partea stângă a intrării şi deasupra ei a fost agăţată o ramă cu discursul, scris de mână, pe care Arhiepiscopul din Cape Town l-a rostit în cadrul ceremoniei de înmormântare a lui Cecil Rhodes.

În dormitorul din dreapta al casei memoriale, a fost amenajată o expoziţie fotografică, conţinând poze din viaţa lui Cecil Rhodes, de la momentul naşterii sale în Anglia şi până în clipa înmormântării sale în Matoppos, Africa de Sud. Fotografiile sunt prinse în rame fixate direct pe pereţii încăperii.

Cel de-al treilea dormitor se constituie, în prezent, într-o încăpere micuţă vizavi de living room. Aici, este expusă o dioramă impresionantă, înfăţişând mormântul lui Rhodes din Matoppos, într-un aranjament de lumini ce simulează răsăritul, amiaza şi apusul deopotrivă. Ramele dioramei sunt sculptate în lemn. Încăperea deţine un şemineu, iar deasupra acestuia a fost aşezat un alt bust al lui Cecil Rhodes, bust la baza căruia s-au inscripţionat cuvintele prin care a cerut să-şi doarmă somnul de veci pe dealurile de la Matoppos, cu menţiunea că de acolo se putea vedea întreaga lume.

Living room-ul este cea mai spaţioasă încăpere din toată casa şi acolo a fost adusă masa de consiliu de la compania minieră a lui Rhodes. În partea dreaptă a intrării în încăpere a fost amenajată un soi de baie romana pe care Rhodes intenţionase să o construiască, dar nu a mai apucat. În partea stângă a fost adus un birou din lemn, deasupra căruia este expusă diploma colegiului absolvit de marele întreprinzător britanic. Pe peretele din faţă este expus un portret al lui Cecil Rhodes şi câteva fotografii de ordin personal. Patru scaune de lemn completează decorul.

În prezent, muzeul Rhodes Cottage este întreţinut de un grup de voluntari pasionaţi de istoria Capului şi impresionaţi de personalitatea lui Cecil Rhodes.

Programul de vizitare este zilnic, între orele 10.00 şi 16.00 în lunile de vară. Pe timp de iarnă, programul este mult mai scurt. Nu se percep taxe de intrare, ci donaţii. Fiecare vizitator lasă cât poate. În schimb, indiferent de sumă, este servit cu o cănuţă de ceai britanic, pentru a intra numaidecât în atmosfera casei memoriale. O atracţie deosebită o reprezintă perioada de împerechere a balenelor din golful False Bay, când turiştii pot lua parte la frământările lor acvatice, din grădina în stil englezesc amenajată special pentru acest spectacol de către proprietarul ei.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version