Home Călătorii Obiective turistice din lume Nan Madol de pe insula Pohnpei: Obiective turistice Micronesia – Insula Pohnpei

Nan Madol de pe insula Pohnpei: Obiective turistice Micronesia – Insula Pohnpei

0

Datand din secolele I sau al II-lea d.Hr., „Venetia Pacificului”, asa cum mai este denumit acest sit, Nan Madol se afla pe insula Pohnpei, in Micronezia, fiind un loc unic in lume ca frumusete si foarte important din punct de vedere istoric, cultural si politic. Situl in discutie a fost ridicat la fel ca si Venetia, si anume pe o retea de canale, Nan Madol fiind insa construit, spre deosebire de orasul italian, undeva prin secolele I sau al II-lea. Pe de alta parte, a fost ridicat in jurul unei insule foarte mici, artificiale, la randul sau, realizata atunci cand au fost sapate canalele intersectate.

Nan Madol de pe insula Pohnpei1

In schimb, Venetia a fost creata pe cai naturale, si nicidecum asa cum Nan Madol a luat nastere. Chiar si asa, acest sit este uluitor, lasand impresia ca este capodopera naturii, ce-i drept, gresita din mai multe punct de vedere, insa aceasta asa zisa greseala este exact ceea ce face acest loc unic. In primul rand, istoria sitului Nan Madol de pe insula Pohnpei este la fel de interesanta ca si felul in care arata; aici, acum ceva timp, locuiau destul de multi oameni, numai ca elita care traia aici era dependenta de serviciile altora.

Cu alte cuvinte, existau servitori care le aduceau oamenilor instariti mancare si apa proaspata. Odata ce proviziile s-au terminat, viata de aici a fost pusa sub semnul incertitudinii, devenind astfel imposibil pentru oameni sa mai supravietuiasca in Nan Madol. Ba chiar s-au facut si sapaturi arheologice, care au scos la lumina relicve extrem de interesante ce dateaza inca din anul 200 i.Hr., numai ca toate aceste date nu au dus, din nefericire, la stabilirea exacta a datei in care aceasta asezare misterioasa a luat nastere.

Cu toate acestea, arheologii au ajuns la concluzia ca Nan Madol era un centru religios si politic foarte important. Acest statut la avut in timpul dinastia Saudelor si mai cu seama in secolele I si al II-lea. Dupa aceasta perioada fructuoasa, in care asezare s-a dezvoltat uluitor de rapid, dinastia Saudelor avea sa intre intr-un declin treptat. Inevitabil, si Nan Madol a inceput sa se prabuseasca gradual, sub ochii oamenilor care se simteau neputinciosi in fata acestui declin.

In prezent, Nan Madol a devenit un sit important, fiind pastrat sub atentia autoritatilor care au in grija conservarea unor astfel de locuri. Ba, mai mult decat atat, Nan Madol a fost inclus si pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Vizitatorii pot vedea, in sfarsit, zona cimitirului, de altminteri, foarte ingenios asezata pe o retea mare de opt insulite din nord-vest, precum si citimirul regal, unde se afla un mormant urias, ce este protejat de pereti cu o inaltime de 5-8 metri.

Nan Modal palace interior, Pohnpei

Cu o suprafata de 18 kilometri patrati, acest sit inca prezinta interes pentru arheologi, deoarece se presupune ca mai sunt o sumedenie de descoperiri de facut. Si nu intamplator foarte multi scriitori au fost inspirati de misterul si deopotriva frumusetea acestui loc de-a dreptul impresionant. Privelistile de aici dezvaluie un paradis al arheologilor si, in acelasi timp, al turistilor care cauta, nu in ultimul rand, aventura.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version