Home Animale Nurca, regina blănurilor: descoperă de ce este atât de valoroasă

Nurca, regina blănurilor: descoperă de ce este atât de valoroasă

0

Nurca (Mustela vison), cunoscută și sub denumirea de „regina blănurilor”, este unul dintre cele mai prețioase animale pentru industria blănurilor, fiind apreciată datorită blănii sale fine, dense și cu o textură deosebită.

Pe lângă faptul că blana sa are un luciu natural aparte, nurca a fost crescută și selectată în captivitate pentru a produce mutații genetice ce oferă o gamă variată de culori, de la alb strălucitor la nuanțe de maro ciocolatiu și chiar albastru argintiu. Descoperă mai multe despre acest animal magnific și despre importanța sa în industria blănurilor.

Cea mai cunoscuta in tara noastra este nurca europeana – prefera zonele cu mlastini din centrul si nordul Europei, sau terenurile din apropierea apelor cu stuf (in care se ascunde). Apare in Delta Dunarii si este numita ,,norita”, sau pe cursul apelor de munte din bazinul Oltului, zona Harghita, Prahova, Mures.

Traieste in vizuini cu iesiri la apa si pe uscat, sub radacini. Se hraneste cu peste si animale mici. Blanita sa are culoarea brun inchis (cu pete albe in zona botului). In perioada octombre-martie, nurca nu se vaneaza deoarece numarul ei este in scadere.

Caracteristicile generale ale nurcii

Nurca este un animal mult apreciat pentru blanita sa – fapt care a determinat sa fie numita si ,,regina blanurilor”.

Avand in vedere culoarea deosebita a blanitei, nurca este considerata un animal cu blana pretioasa, si se poate face o clasificare a ei pe zone geografice: nurca europeana (Europa, Rusia, Polonia), nurca americana – considerata cea mai valoroasa (Canada, SUA, Alaska), nurca asiatica (este o subspecie a nurcii americane, nurca japoneza si chinezeasca).

nurca

Din nurca americana fac parte 20 nurci mutante, din care s-a obtinut nurca de crescatorie (valorificata ca animal cu blana pretioasa), precum: mustela vison din est cu blanita maro (Labrador, Noua Scotie), nurca Kenai de talie mare, maro-inchis (Alaska), nurcile de Alaska si Yukon cu blanita maro-inchis, nurca de Misissipi si Arkansas cu blanita aspra maro-galbui, nurca de Yorkfort maro-inchis, nurca de vest cu blanita maro-galbui (Peninsula Alaska), nurca de Florida galben-maronie, nurca de Islanda cu blanita cu diferite nuante de maro (arhipelagul Alexandriei) etc.

Nurca salbatica (standard)

Reprezinta un tip foarte apreciat si viguros, apreciat pentru blana si rezistenta ei la boli.

Culoarea blanitei variaza de la maro la negru, iar coada, capul si membrele sunt inchise la culoare. Pe gat, barbie si piept apare o pata alba sau dungi pe burta. Sunt cunoscute: nurca de tip maro (cu blanita foarte pufoasa si matasoasa, lungimea spicului variabila, multe nuante de maro) si nurca de tip negru (spicul de culoare neagra, puful bleu inchis).

In ideea obtinerii unui animal cu blana pretioasa, s-au creat nurcile mutante: albe, maro si albastre.

Nurcile mutante albe

  • nurca Hedlung (din SUA, blana cea mai clara de un alb-stralucitor, cu reflexii albastrui, ochii negri)
  • nurca Albino sau Arctic alb (din Canada, blanita mai rara, alba cu pete castanii la extremitati – nas, coada).

Nurcile mutante maro

  • Pastel Royal – din Canada, blana variaza de la maro-deschis la maro-ciocolatiu.
  • Imperial Pastel – blana matasoasa, par lung, moale de un maro mai inchis.
  • Palomino finlandez – ochi roz, blanita crem-deschis spre alb.
  • Moyl – blanita variaza de la bej-deschis la maro-inchis, ochi rosiatici sau castanii.
  • Nordic Buff – din Suedia, ochi castanii, blanita cu desime mare, crem spre alb.
  • Pastel Amergold sau Chihlimbar – blanita maro cu reflexe rosiatice.

Nurcile mutante albastre

  • Silver blue – din SUA, ochi maro inchis, blana albastra-gri, coada si membrele mai inchise, spicul gri-argintiu, puful albastru-deschis. Unele sunt albastre-argintii cu nuanta maronie sau roz, sau cu nuanta brun-rosiatica ca de veverita.
  • Platin – blanita este albastra si are un luciu metalic foarte puternic.
  • Steel blue sau albastru de otel – blanita albastra cu nuante inchise. Ochii bruni.
  • Nurca Aleotina – din SUA, blanita de culoare aproximativ neagra cu nuanta albastruie. Spicul aproape negru, puful este albastru-inchis. Se intalnesc si tonuri de maroniu sau fumuriu.
  • De asemenea, s-a dorit obtinerea unui animal cu blana pretioasa de culoare mai intensa (Finn black, Jet black) sau mai deschisa (Stewart, Blue frost, Ebony etc).
  • Finn black – din Finlanda, are blanita de culoare neagru-degradat.
  • Jet black – din Canada, blana este deasa si culoarea ei variaza de la brun la negru-inchis cu luciu metalic pronuntat. Uneori apar pete albe pe barbie.
  • Stewart – blanita mai putin pigmentata cu puf alb (nurca are o pata alba pe burta). blanita are un reflex albastru deschis care face ca aceasta nurca sa fie un animal cu blana pretioasa foarte cautat. Nu apar reflexii rosiatice deloc.
  • Blue frost – spicul este alb pe membre si burta, puful variaza de la gri la alb. La aceasta s-a urmarit raspandirea pufului deschis la culoare, pe intreaga blanita.
  • Ebony – puful este alb-gri, ochi negri, blanita mai putin comerciala.

Nurca este un animal cu blana pretioasa, deoarece s-au putut crea foarte multe nurci mutante colorate variat, precum: Camee (ochi castanii rosiatici, blanita bej pal), Ambra aurie (blanita maro ca lemnul acaju), Alba finlandeza (ochi galben verzui, blanita crem deschis), cu model Goofus (blanita alba cu puf pigmentat), Pastel Socklot (blanita brun inchis), Albe Albinos (ochi roz, blanita cu nuante castanii pe coada, umeri si nas), Albastre Cobalt (blanita gri) si Jaguar finlandez (blanita alba cu pete negre).

Principalele insusiri care se urmaresc la blanitele de nurca

  • Culoarea – deschise, mijlocii, inchise.
  • Lungime, grosimea firelor – puful (subtire, scurt, elastic, matasos), spicul (lung, aspru, gros, putin curbat).
  • Desimea – este mare cand nu se vede pielea, si blanita are puful uniform sub forma de valuri.
  • Elasticitatea – apasand cu palma blanita, firele revin repede la forma initiala.
  • Matasozitatea – pipaind blanita, aceasta poate fi mai mult sau mai putin aspra, moale, matasoasa si fina.
  • Luciul – la nurca luciul natural este deosebit, mai evident la culorile inchise.
  • Marimea blanitei – se masoara de la nas pana la coada. Poate varia 47-71 cm.
  • Raspandirea culorii – uniform sau zonal (cu pete de culoare). Un animal cu blana pretioasa este cel cu blanita fara prea multe pete pe suprafata ei.

In general, blanurile scumpe trebuie sa fie: suple si rezistente, durabile si originale, frumoase, sa aiba distinctie si caracter universal.

Mutațiile genetice și culorile nurcii în captivitate

Crescătorii de nurci au experimentat timp de decenii cu selecția genetică pentru a obține varietăți de culoare cât mai diversificate. Astfel, au apărut mutații precum nurca albă „Hedlung”, renumită pentru blana sa alb-strălucitoare, sau nurca „Silver Blue”, cu un luciu metalic argintiu. Aceste mutații genetice au transformat nurca într-un simbol al luxului în industria modei, culorile sale variate adăugând un plus de exclusivitate fiecărei piese vestimentare realizate din blana sa.

Importanța ecologică a nurcii și impactul său asupra ecosistemelor

Pe lângă importanța sa în industria blănurilor, nurca joacă și un rol ecologic semnificativ. Fiind un carnivor activ, nurca contribuie la menținerea echilibrului populațiilor de pești și mici vertebrate din mediul său natural.

În același timp, expansiunea nurcii americane în anumite regiuni din Europa a avut și efecte negative, amenințând specii locale precum nurca europeană. Această competiție a determinat cercetători din întreaga lume să dezvolte programe de protecție pentru a conserva diversitatea ecosistemelor naturale.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version