Un oraș controversat, unul al culturii islamice și al nesiguranței stradale în același timp, Bagdad reprezintă o destinație turistică deosebită. Cu toate că, din anul 2003, a devenit un loc periculos, Bagdad este un oraș care merită vizitat cel puțin ținând cont de numeroasele și specialele lui obiective culturale: palate, moschei, grădini arabe.
Orașul Bagdad este cel mai mare oraș al Irakului și capitala statului. A fost întemeiat în anul 760 de către califul al-Mansur și a jucat roluri esențiale de-a lungul sutelor de ani, impunându-se drept un deosebit centru cultural, comercial și artistic.
Se află în valea râului Tigru, pe malul stâng, chiar în locul în care fuseseră întemeiate unele dintre cele mai puternice orașe antice, Babilon, Ur, Ninive. Numele lui inițial era Orașul păcii sau Orașul rotund, din cauză că se afla construit în spatele unor ziduri circulare.
Bagdadului i-a fost imprimat încă de la înființare un puternic caracter cultural, datorită instituțiilor de învățământ deschise pe suprafața lui, în ceea ce se numea Casa înțelepciunii. Timp de mai multe secole, în Bagdad s-au adunat mințile luminate ale vremurilor, cei mai talentați artiști și cei mai mari traducători.
După mai multe sute de ani de înflorire pe toate planurile, a fost distrus de către otomani, în mai multe rânduri, iar recent o mare parte a suprafeței sale a fost făcută pulbere sub regimul lui Saddam Hussein.
Au rămas, totuși, în picioare câteva monumente semnificative din istoria orașului Bagdad.
Al-Madrasa al-Mustansiriy este principala instituție de învățământ din oraș și unul dintre simbolurile epocii de aur a Bagdadului. A luat naștere la începutul secolului al XIII-lea și până în ziua de azi, aici se predau cursuri de matematică, medicină și astronomie.
Palatul Abbasid a fost construit în secolul al XII-lea, conform stilului arhitectural abbasid și este singura clădire de acest gen rămasă în picioare în Bagdad. Este ridicat pe două niveluri și dispune de o curte interioară și o galerie cu plafon de cărămidă. A trecut printr-o serie de restaurări și adăugiri, dar continuă să fie un exemplu de fast tipic islamic.
Un alt palat fermecător, dar care nu poate fi decât admirat pe dinafară, este palatul Al-Faw, sau palatul de Apă, denumit astfel din cauza localizării sale pe un lac artificial, creat în apropierea râului Tigru, în cadrul unui resort de lux, cu vile și mici castele. Palatul Al-Faw dispune de 60 de camere și 30 de băi, dar în prezent este folosit ca bază militară de forțele americane.
Orașul Bagdad se mândrește și cu câteva dintre cele mai frumoase moschei ale Irakului, unele foarte vechi, de sute de ani, altele construite ceva mai recent. Printre cele mai renumite se numără: moscheea Marjan (de secol XIV, dar distrusă parțial în secolul XX), moscheea Kadhimiya (de secol XVI și înăuntrul căreia își dorm somnul de veci eroi ai istoriei locale de secol IX), moscheea Umm al-Qura (construită după 1991, în memoria războiului din Golf și ale cărei minarete au forma unor rachete de luptă), moscheea Arahman (a cărei construcție nu s-a încheiat, dar se speră că va deveni cea mai mare moschee a țării).
Au fost construite și câteva edificii religioase creștine, diferite biserici în care religiile creștine ale lumii occidentale să celebreze Sfintele Liturghii.
Biserica ortodoxă Armenească sau Biserica Meskenta, una dintre cele mai vechi biserici creștine din Bagdad, este construită în secolul al XVII-lea de către armeni pe un teren cedat lor de către sultanul Murad al IV-lea și este închinată Fecioarei Maria.
Biserica Latină este principala biserică romano – catolică și a fost construită în 1731 de către călugării carmeliți care o numeau Mănăstirea Sfântului Apostol Toma. La finalul secolului al XIX-lea, a trecut printr-o etapă de renovare, în timpul căreia a fost mărită, căpătând aspectul unei catedrale.
Monumentele sunt printre cele mai des întâlnite obiective turistice ale orașului Bagdad. Cele mai numeroase și celebre sunt monumentele construite de-a lungul secolului XX, în memoria unor evenimente istorice militare: monumentul Al-Shaheed (construit în memoria soldaților uciși în timpul războiului dintre Irak și Iran), monumentul Soldatului necunoscut (închinat eroilor aceluiași conflict), monumentul Săbiilor victorioase (construit sub forma unei arcade spectaculoase, cu ocazia victoriei Irakului asupra Iranului).
Turiștii care doresc să pătrundă în istoria fascinantă a orașului Bagdad de la începuturile lui glorioase, trebuie să viziteze Muzeul Național al Irakului. Înăuntru se găsesc colecții alcătuite din artefacte rămase de la civilizația mesopotamiană, de-a lungul unei istorii de 5000 de ani. A fost înființat de către britanici în 1926, între râurile Tigru și Eufrat și conține 10.000 de obiecte de patrimoniu, provenind de pe vremea orașului Ur și evocând stilul de viață al babilonienilor și sumerienilor.
Un obiectiv turistic lipsit de valoare istorică, dar îndrăgit de turiști, este grădina zoologică din Bagdad. Este cea mai mare din Irak și a fost deschisă în 1971, căpătând rapid faimă națională. Se mândrește cu animale mari.