Se numără printre orașele cele mai cunoscute ale Germaniei, iar principalele atracții turistice sunt de ordin cultural. Orașul Bonn este sinonim cu numele lui Beethoven, cu martiriul celor doi patroni spirituali, Cassius și Florentius, și cu unul dintre cele mai vechi și eficiente sisteme de drumuri construite de către romani.
Istoria acestui oraș este plină de fapte eroice și de momente cruciale. Orașul Bonn este menționat pentru prima oară cu 1000 de ani înainte de Hristos, sub numele unei localități pe nume Bonna, unde Imperiul Roman construia șosele, poduri și fortărețe. În primele secole ale erei noastre, s-au petrecut câteva execuții sângeroase asupra unor locuitori ai orașului care trecuseră la creștinism.
După plecarea romanilor din zonă, orașul a cunoscut numeroase asedii și năvăliri străine, ajungând într-o gravă stare de degradare. Din secolul al XIII-lea, a fost fortificat, însă luptele au devenit unele politico – religioase și au continuat să macine populația. În vremurile moderne, Bonn a fost capitala fostei RFG, iar în prezent este reședința secundară a executivului țării. Se află pe malurile râului Rin.
Din punct de vedere turistic, Bonn este un oraș destul de mic și cu o atmosferă mai degrabă culturală. Este orașul în care s-a născut Beethoven, lucru pe care autoritățile caută să îl speculeze la maximum. Orașul Bonn se remarcă și ca puternic centru universitar. De altfel, Universitatea se regăsește într-un loc splendid, în Castelul Princiar, construit de Enrico Zuccali începând cu 1697. Castelul dispune de două intrări grandioase, Stockentor și Koblenzer Tor și de un parc, Hofgarten, unde studenții își iau masa de prânz sau se întâlnesc în pauzele dintre cursuri.
O incursiune în centrul istoric al orașului Bonn începe cu Bazilica Munster, construită chiar pe mormintele celor doi martiri, patronii spirituali ai orașului. La intrarea în biserică, se află două sculpturi impresionante prin dimensiuni, înfățișând capetele tăiate ale celor doi martiri. Bazilica este de secol XII și este înălțată în stilul gotic, dar vechea mănăstire în cuprinsul căreia se află este realizată în stil romanic. Este una dintre cele mai înalte clădiri ale orașului.
O biserică la fel de veche din Bonn este Doppelkirche Schwarzrheindorf, înălțată în 1151 și reprezentând două biserici suprapuse, cea de sus fiind închinată Fecioarei Maria și cea jos, Papei Clement I. La interior, se află fresce apocaliptice de secol XII. Capela a devenit faimoasă datorită descoperirilor arheologice ce indică faptul că inițial ea aparținuse unui castel privat.
Cimitirul orașului Bonn constituie și el o destinație turistică, prin prisma personalităților care își dorm acolo somnul de veci. A fost construit în 1715 și printre cei înmormântați în perimetrul său se numără soția și fiul lui Schiller, Robert și Clara Schumann, Ernst Arndt.
Spațiile verzi ale orașului Bonn sunt nenumărate și amenajate în stilul nemțesc, extrem de ordonat. Cele mai cunoscute sunt Grădinile Botanice, Parcul Arboretum, Parcul Rheinaue, spațiul Kottenforst aflat în centrul orașului și Parcul vulcanului Rodderberg.
Bonn dispune și de foarte multe muzee, printre care: Muzeul de Artă Modernă, Muzeul Koenig (primul loc de întâlnire al Parlamentului), Muzeul de Istorie a RFG, Muzeul Auguste Macke (dedicat pictorului cu același nume), Muzeul Femeilor din Bonn, Muzeul Schumann (vechiul sanatoriu în care compozitorul a încercat să-și curme viața), Muzeul Landes (cu colecții spectaculoase, din vremuri preistorice și tratând diverse epoci, credințe și zeități).
Orașul Bonn se mândrește îndeosebi cu numele lui Ludwig van Beethoven. Există mai multe locuri care îi celebrează memoria. Biserica St Clemens este locul în care a primit botezul celebrul compozitor, iar acest detaliu este promovat pe plan turistic în mod deosebit. Este vorba despre o biserică de secol XII, construită în stil romanic.
Vechiul cimitir dispune și el de o plăcuță ce amintește acest nume. Aici este îngropată mama compozitorului, Maria Magdalena Beethoven. Casa părintească a fost transformată într-un muzeu de anvergură. Înăuntru sunt expuse colecții numeroase de scrisori, instrumente muzicale și încercări de compoziție, aparținându-i lui Beethoven. Este expus și ultimul pian la care a cântat, o pereche de trompete enorme cu ajutorul cărora încerca să lupte contra surzeniei și un faimos portret realizat în ultimii lui ani de viață. Într-una dintre încăperile muzeului a fost amenajată o sală de audiții unde turiștii se pot cufunda în muzica lui Beethoven sau pot afla detalii fascinante, în cadrul unei arhive digitale. Muzeul Beethoven dispune și de curtea din spate în care compozitorul obișnuia să petreacă momente de relaxare.
Cele mai moderne obiective turistice din Bonn sunt și cele mai înalte: Turnul Televiziunii WDR și Turnul Poștei.
Din punct de vedere gastronomic, orașul Bonn dispune de foarte multe cantine, patiserii, cafenele și terase unde se poate mânca repede și ieftin: Mandu, Mensa, Soup in The City, Bagel Brothers, Orient Express. Cele mai renumite berării sunt Bonnsch și Bierhaus Machold. Viața de noapte este slab reprezentată de numai câteva baruri și cluburi: Blow Up, Carpe Noctem și Drei Raum Whnung.