Home Călătorii Obiective turistice din lume Orasul Budva: Obiective turistice Muntenegru – Budva

Orasul Budva: Obiective turistice Muntenegru – Budva

0

Nu demult, turistii se ingramadeau in a alege drept destinatie de vacanta Budva din Muntengru — serviciile erau ireprosabile, chelnerii voiau sa inteleaga limba engleza, apa marii era la fel de curata chiar si dupa-amiaza. Nimic, asadar, nu avea sa le stea turistilor in fata unei vacante de neuitat. Plus, destinatia aleasa in sine, si-anume Budva, era un loc incarcat de istorie si exotism, curat, cu oameni speciali si servicii ireprosabile, indiferent de bugetul alocat vacantei. Bineinteles ca locul in sine nu s-a schimbat, referindu-ne aici la incarcatura asezarii, singurele lucruri schimbate fiind, poate, serviciile.

Orasul Budva1

Iar pentru cei cu nervii tari, o vacanta in Budva de astazi poate fi cu adevarat o aventura, de altminteri, una pe care nu o vor uita cu siguranta. Operatorii de turism, pe de alta parte, s-au chinuit sa scoata la suprafata partile bune ale orasului de pe coasta din Muntenegru, dandu-i poate cea mai favorabila lumina: istoria si frumusetea peisajelor, ceea ce, dincolo de orice, merita orice sacrificiu din partea turistilor. In definitiv, frumusetea unui loc ar trebui sa primeze in fata serviciilor, chiar si asa, uneori acceptabile. In sfarsit, cum spuneam, Budva este un oras de coasta din Muntengru, care are aproximativ 18.000 de locuitori (conform recensamantului din anul 2011).

In jurul orasului propriu-zis se afla Riviera Budva, cumva, centrul turismului din Muntenegru, acolo unde sute de mii de turisti vin an de an. In fapt, centrul turismului din Muntenegru este aici tocmai datorita plajelor, vietii de noapte, precum si istoriei care incarca aceste locuri. Cu alte cuvinte, Riviera Budva ar putea fi destinatia de vacanta care i se adreseaza tuturor turistilor, tuturor categoriilor, fie ca acestia cauta cultura, fie distractie. Iar o dovada in aceasta privinta este faptul ca Budva are 3.500 de ani vechime, ceea ce, conform unor istorici, este cea mai veche asezare de pe coasta Marii Adriatice.

Prin urmare, se poate spune cu mare usurinta ca istoria este in leaganul ei. De fapt, dovezile arheologice ne arata ca Budva exista inca din secolul al V-lea i.Hr. Legenda spune ca Budva a fost fondata de Cadmus, un erou exilat din Thebes, Grecia. Eroul exilat si-a facut un camin din acest loc, atat pentru el, cat si pentru preafrumoasa lui sotie. Plus, acest loc a fost transformat intr-un camin si de greci, dar si de romani. Iar dupa caderea Imperiului Roman, respectiv dupa impartirea sa intre Est si Vest, bariera defensiva ce despartea cele doua mari puteri trecea exact prin acest loc, ceea ce, dupa cum putem vedea si astazi, a influentat considerabil intreaga asezare.

Totodata, Budva avea sa devina pamantul a doua civilizatii, leaganul in care, desi destul de diferite, cele doua mari puteri aveau sa influenteze minunatul loc de astazi. Si totusi, ca orice alt loc din Evul Mediu, si Budva a trecut prin momente nu tocmai fericite, trecand prin succesiunea mai multor regi, precum a celor Doclean, dar si prin a celor serbi, precum si aristocratilor Zetan. Interesant este ca venetienii au condus acest oras timp de 400 de ani, mai cu seama, din anul 1420 pana in 1797, de unde se explica si denumirea din italiana, Budua.

Parte a Republicii Venetiene, Budva devenise o asezare fortificata, pentru a apara orasul impotriva invaziilor Imperiului Otoman, care devenea tot mai puternic. Multi istorici, cum ar fi chiar celebrul Luigi Paulucci, au afirmat ca in Budva se vorbea limba venetiana. In fapt, limba venetiana se refera, chiar si astazi, la un dialect italian. Mai simplu decat atat, limba venetiana este limba italiana, cu mici modificari, conferite tocmai de statutul de dialect. In fine, locuitorii din Budva au vorbit aceasta limba pana in secolul al XIX-lea, secolul care, de asemenea, a fost unul dintre cele mai zbuciumate perioade atat din istoria omenirii, cat si pentru asezarea Budva.

Austria, Franta si Rusia au fost marile puteri care au stapanit Budva, ceea ce, implicit, a adus o serie de schimbari ale regiunii. Dupa Primul Razboi Mondial, mai precis in anul 1918, o armata sarba a intrat in Budva, aceasta din urma fiind abandonata de fortele austriece, intrand astfel sub puterea Regatului Iugoslaviei, ca mai apoi sa fie anexata Regatului Italiei (in 1941). Insa ceea ce a urmat au fost, poate, vremuri si mai zbuciumate: in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, foarte multi oameni din Budva aveau sa-si piarda viata, tocmai in lupta lor catre idealuri si libertate, impotriva nazistilor. Budva a fost in sfarsit eliberata de forta nazista la 22 noiembrie 1944 si, dupa ce a apartinut Iugoslaviei, acum este parte a tarii, de curand independenta, Muntenegru.

Iar cu o asemenea istorie, cu siguranta Budva este locul in care multe legende si povesti fascinante au luat nastere. De pilda, Vechiul Oras, cum este numit, este cunoscut tocmai datorita acestor aspecte si, desigur, datorita frumusetii arhitectonice care a ramas la stadiul de arta si inovatie. Se spun foarte multe cu referire la originile orasului, multi istorici fiind de parere ca ar fi fost o insula, care mai apoi s-a alaturat tarmului. Vechiul Oras, impreuna cu orasul Budva, a fost descoperit, dupa cum se spune, de catre un navigator de origine greaca, pe nume Boutoua.

Astfel ca Imperiul Roman a influentat semnificativ coasta Marii Adriatice din Muntenegru. Ceea ce este insa extrem de interesant este faptul ca Vechiul Oras pare desprins din Venetia, mare parte din stilurile arhitectonice fiind direct influentate de cele din Venetia. Balcoanele, zidurile, ferestrele sau usilor, toate acestea si multele altele pastreaza chiar si astazi stilul romanic al Republicii Venetia. Amintim, desigur, cele trei bisericii din Vechiul Oras, prima, cea a Sfantului Ivan, construita in secolul al VII-lea, a doua, cea a Sfintei Maria din Punta, ce dateaza din 840 si a treia, cea a Sfintei Treimi, ridicata in 1804.

Si bineinteles ca toate aceste constructii, mai ales stilul venetian pregnant, sunt atractii turistice destul de gustat de vizitatori. Sa nu uitam totusi ca doar in 2010, mai precis in sezonul estival de vara, aproape 550.000 de turisti au vizitat Budva, bucurandu-se de incarcatura istorica a Vechiului Oras, precum si de plajele frumoase. Se poate spune, prin urmare, ca Budva este cea mai vizitata destinatie din Muntenegru. De pilda, cea mai cunoscuta plaja din Budva este Mogren, aflandu-se nu la mare distanta de Vechiul Oras.

Turistii mai pot vizita si Capul lui Richard, Pizana, Plaja Slava, precum si alte plaje. Important de stiut este faptul ca celelalte plaje se afla langa Budva, mai precis in oraselele si satele de langa, printre acestea amintind Maestral, Trsteno, Jaz sau Ploce. Totodata, de stiut este ca in afara orasului Budva nu se afla prea multe atractii turistice, prin urmare, ar fi indicat, in cazul in care va doriti sa plecati spre Budva, sa va faceti un plan cu toate aceste obiective turistice si sa nu va indepartati prea tare de Budva, respectiv de Riviera Budva, pentru ca va veti pierde timpul.

Plus, sa nu uitati ca Budva, desi nu este o asezare foarte mica, nu dispune de prea multe locuri de parcare, in cazul in care va embarcati in calatoria spre Muntenegru cu masina personala. La inceput, se vorbea de problemele acestei destinatii, de altfel, minunata. Sa nu uitam totusi ca este posibil sa intalnim chelneri care nu ne pot servi caci nu inteleg limba engleza, nici franceza.

Plajele sunt extrem de aglomerate, iar pana la orele 11:00 ale diminetii, acestea devin de-a dreptul sufocante. Mai mult decat atat, apa marii de dupa-amiaza este murdara, se pare, din ceea ce autoritatile spun, din cauza unei parti a turistilor, precum si din alte motive. E drept ca, spre deosebire de alte destinatii, Budva poate fi alegerea cea mai potrivita, numai ca trebuie sa fim atenti, caci aceste probleme ne pot aboli, fara indoiala, starea de tihna pe care o cautam intr-o vacanta.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version