Oraşul Sfinţii Constantin şi Elena din Bulgaria este amplasat pe malul Mării Negre, la 10 kilometri nord de Varna şi la 7 kilometri sud de Nisipurile de Aur. Este cea mai veche staţiune bulgărească de la Marea Neagră, construcţia sa începând în anul 1908 în apropierea mănăstirii Sfinţii Constantin şi Elena, datând din secolul al XVI-lea, de la care îi provine şi numele. În trecut, oraşul a fost cunoscut şi sub denumirea de Drujba.
Staţiunea Sfinţii Constantin şi Elena este localizată într-un zonă plină de verdeaţă, cu smochini şi chiparoşi, având mici golfuri şi plaje liniştite. Oraşul este celebru încă din cele mai vechi timpuri pentru izvoarele sale minerale cu proprietăţi curative, pentru aerul curat de munte şi pentru dispunerea sa la malul mării, ceea ce a dus la dezvoltarea sa ca staţiune balneoclimaterică. Plaja localităţii se întinde pe o lungime de aproximativ 5 kilometri şi are o lăţime de 20 – 30 de metri, fiind acoperită cu nisip auriu. Staţiunea dispune de numeroase centre de tratament, piscine în aer liber cu ape termale, precum şi alte facilităţi de odihnă şi recreere, unde turiştii pot beneficia de tratamente medicale pentru ameliorarea unor afecţiuni. Clima este continental – mediteraneeană, cu veri calde şi uscate, astfel că vizitatorii se pot bucura de un sezon estival perfect pentru plajă.
Oraşul oferă numeroase facilităţi de cazare pentru turişti: hoteluri, case de vacanţă şi vile de închiriat, multe dintre acestea fiind renovate recent. Există şi câteva hoteluri de lux ce oferă un confort sporit şi condiţii excelente. În staţiune se află o serie de baruri, cafenele şi restaurante având un meniu variat, cu preparate tradiţionale locale, dar şi europene. Staţiunea Sfinţii Constantin şi Elena este recomandată în special pentru vacanţele de familie şi pentru cele de tratament şi odihnă, datorită atmosferei liniştite. Pentru iubitorii de mişcare, staţiunea oferă o varietate de atracţii, cum ar fi terenuri de tenis şi fotbal, facilităţi pentru practicarea sporturilor nautice, minigolf, biciclete etc.
Printre obiectivele turistice care pot fi vizitate în regiune se numără mănăstirea ortodoxă Sfinţii Constantin şi Elena din apropiere, precum şi Grădina Botanică a Universităţii din Sofia, cunoscută şi sub denumirea de Eco Park Varna. Aceasta a fost amenajată începând cu anul 1977 şi deschisă publicului din mai 2002, fiind primul parc ecologic din ţară.
În partea de sud a staţiunii se află Palatul Euxinograd, fostă reşedinţă regală de vară, ce se întinde pe un domeniu de 80 de hectare, suprafaţă ce include şi un parc de 55 de hectare. Construcţia palatului s-a desfăşurat în perioada 1881 – 1885, iar la proiectul său au contribuit arhitecţii Viktor Rumpelmayer, Hermann Mayer şi Nikola Lazarov. Frontonul şi o parte din materialele de construcţie provin de la Castelul Saint-Cloud din Franţa, o fostă reşedinţă regală. Iniţial, palatul a purtat denumirea de Sandrovo, dar în anul 1893 a fost redenumit Euxinograd, termen ce derivă din vechiul nume grecesc al Mării Negre – Pontus Euxinus şi sufixul slav „grad”, însemnând „oraş” sau „cetate”. Parcul palatului a fost amenajat începând cu anul 1890, iar organizarea sa a durat câteva decenii.
Acesta cuprinde peste 310 de varietăţi de plante provenite din Asia, America de Sud, Africa de Nord şi sudul Franţei. Parcul combină grădinile în stil englezesc cu cele de inspiraţie franceză, fiind realizat după un proiect al peisagistului francez Edouard Andre. Zona este înconjurată de culturi de viţă-de-vie. Din anul 2007, Palatul Euxinograd găzduieşte festivalul de operă Operosa.
În urma săpăturilor arheologice efectuate la Euxinograd s-au descoperit ruinele uneia dintre cele mai bine conservate aşezări medievale ale Bulgariei, Kastritzi, care în secolul al XIV-lea era un important port comercial al regiunii.