Home Călătorii Obiective turistice din lume Orasul Dijon: Obiective turistice Franta – Dijon

Orasul Dijon: Obiective turistice Franta – Dijon

0
Dijon

Renumit pentru muștarul local care îi poartă numele, orașul Dijon din partea de est a Franței este, în primul rând, un centru cultural deosebit. Începând cu secolul XIV, a îndeplinit funcția de capitală a Ducatului Burgundiei, unde se strângeau cei mai renumiți artiști de muzică, pictură, literatură și sculptură francezi. Arhitectura și sculptura au cunoscut în Dijon o înflorire extraordinară, lăsând posterității creații nemuritoare. În plus, este unul dintre puținele orașe ale Franței care nu a avut de suferit de pe urma bombardamentelor din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, astfel că și-a păstrat intacte principalele construcții medievale, considerate monumente istorice – în principal construcții de secol XII și XV.

Dijon1

În general, datorită atmosferei de liniște și tihnă, orașul Dijon pare o destinație turistică ideală pentru cei sătui de zgomot, aglomerație și distracție. Este un loc al relaxării și al incursiunilor în frumusețea tăcută a artei și a culturii.

Peisajele reprezentative ale orașului Dijon nu sunt foarte multe, în schimb sunt memorabile. Simbolul suprem este bufnița, iar cea mai renumită reprezentare a ei se găsește pe unul dintre zidurile catedralei Notre Dame. A fost sculptată în piatra catedralei prin secolul XVI, astfel că în secolul XVIII era deja faimoasă. De acestă bufniță sculptată se leagă și o legendă în care turiștii se încred: se spune că împlinește orice dorință dacă o atingi cu mâna stângă, trecând prin fața ei din stânga spre dreapta.

Cea mai cunoscută piață a orașului Dijon se cheamă Place Francoise Rude (sau Place du Bareuzai) și reușește să păstreze spiritul secolelor trecute, printr-o mulțime de clădiri istorice, câteva cafenele și o fântână arteziană prevăzută cu o sculptură grațioasă. Există și un carusel foarte vechi. Aici se strâng cei mai mulți turiști, pentru a petrece câteva ceasuri de totală relaxare pe terasele cafenelelor și cofetăriilor.

Fiind un centru cultural deosebit, orașul Dijon dispune de numeroase muzee și galerii de artă: Muzeul Artelor Frumoase, Muzeul de Istorie naturală, Pavilionul de Artă Raines, Planetariul și un Muzeu al stilului de viață burgund – Muzeul de Folclor și Muzeul de Artă Sacră.

Bisericile sunt și ele în număr mare și își așteaptă vizitatorii cu ușile deschise. Cea mai impresionantă este Catedrala Notre Dame de Dijon, o capodoperă arhitecturală de secol XIII, înălțată în stil gotic. Înăuntru poate fi admirată sculptura Madonna neagră, o sculptură în care Fecioara Maria este înfățișată sub forma unei femei de culoare. Un alt element de unicitate al catedralei îl reprezintă un ceas antic, așezat în turnul bisericii și realizat sub forma unui mecanism cu figurine umane. Este vorba despre patru figurine. Două dintre ele reprezintă o pereche de soți care anunță ora exactă, lovind cu ciocanul în clopotul bisericii. Celelalte două figurine reprezintă cei doi copii ai cuplului și au rolul de a anunța trecerea timpului din sfert în sfert de oră, lovind un clopot ceva mai mic.

O altă construcție religioasă reprezentativă pentru orașul Dijon este Catedrala Sainte Beningne de Dijon, tot de secol XIII, dar având o criptă cu o vechime de peste o mie de ani.

Spațiile verzi sunt pe cât de numeroase, pe atât de impresionante, datorită culorilor florale, ordinii și micilor sculpturi care înfrumusețează intrările principale în parcuri. Principalul parc al orașului Dijon este Darcy Park, aflat în inima orașului și care uimește încă de la poartă, căci intrarea este străjuită de o sculptură masivă reprezentând un urs.

Parcul Carrieres Bacquin este amenajat pe suprafața unei foste cariere de piatră, de unde s-au obținut materialele de construcție pentru majoritatea clădirilor orașului. Parcul dispune de fântâni arteziene, teren de golf, grădină zoologică, bănci, toalete publice și spații de joacă pentru copii.

O grădină publică atrăgătoare este grădina Sfintei Ana, care aparținea în secolul XVII călugărițelor catolice. Aici au fost plantate livezile mănăstirești și curțile interioare, cu bucătăriile de vară. În prezent este un loc încântător, marcat de numeroși lămâi și arbuști umbroși.

Din orașul Dijon nu au cum să lipsească vechile castele medievale pline de lux și frumusețe. Cele mai impresionante sunt castelul Clos de Vougeot situat în centrul unei podgorii mănăstirești de renume internațional, Castelul d’Entre Deux Monts de secol XII, ce dispune de o minunată livadă de portocali și de câteva pasaje subterane misterioase, Castelul Cussigny, cu o atmosferă de secol XVIII și o pădurice înconjurătoare sau Castelul Stephen Liegeard, în stil renascentist, construit în mijlocul unui parc, după modelul castelelor de pe valea Loarei.

Principala atracție a orașului Dijon este lacul artificial Kir, pe marginea căruia a fost amenajată o plajă în stil franțuzesc. Pe timpul verii, turiștii se înghesuie să se bronzeze acolo.

În Dijon se mănâncă bine. Cele mai reprezentative feluri de mâncare franțuzească își au originea în regiunea Burgundiei și pot fi savurate în localuri ieftine și în restaurantele răsplătite cu stele Michelin, din Dijon. Pentru shopping, ideală este Rue de la Liberte.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version