Home Călătorii Obiective turistice din lume Orasul Dortmund: Obiective turistice Germania – Dortmund

Orasul Dortmund: Obiective turistice Germania – Dortmund

0
Dortmund

Se află în landul Renania de Nord Westfalia și reprezintă cel mai mare oraș al regiunii Ruhr, cu un trecut ce începe cu aproape 2000 de ani în urmă. Deși prima atestare documentară a unei așezări umane închegate pe teritoriul actualului oraș provine din secolul al XI-lea, Dortmund își începe existența certă la jumătatea secolului al XII-lea, prin decizia lui Friedrick I, împăratul Sfântului Imperiu Roman, de a reclădi din temelie localitatea.

Dortmund1

În prezent, orașul Dortmund din Germania se numără printre cele mai căutate destinații turistice, pentru că îmbină armonios renumele de oraș verde, prin numeroase spații naturale, cu cel de oraș al culturii și monumentelor istorice. Jumătate din suprafața orașului este acoperită de parcuri, terenuri agricole și păduri, în timp ce numeroase clădiri și străzi cu arhitectură ce s-a păstrat în forma originală sute de ani la rând evocă epoca medievală a orașului.

Orice incursiune turistică în Dortmund trebuie să înceapă din parcul Westfalian. Turnul Florianturm, aflat în acest parc, dispune în vârf de o terasă ce permite vizitatorilor să cuprindă cu ochii întreg orașul Dortmund de la o înălțime de 140 de metri.

Istoria medievală a orașului Dortmund din Germania poate fi descoperită, vizitând câteva castele foarte vechi:

Castelul Horde, ce datează tocmai din secolul al XII-lea și care, de-a lungul timpului, a îndeplinit funcții protocolare, când de reședință nobiliară, când de reședință oficială. A fost construit sub forma unui castel înconjurat de șanțuri de apărare, dar în prezent se constituie într-un castel muzeu, la interiorul său putând fi descoperite expoziții ce amintesc de stilul de viață al localității Horde, din Evul Mediu și până în prezent.

Casa Bodelschwingh, o construcție de secol al XIII-lea, extrem de bine conservată și care funcționează și acum sub forma unei reședințe private. Casa a fost moștenită de la o generație la alta, iar în cei peste 700 de ani scurși de la construirea ei, continuă să reprezinte un simbol al orașului. Este înconjurată de șanțuri, iar în ultima sută de ani a fost transformată într-o reședință modernă, cu birouri comerciale, de unde se conduc afacerile familiei.

Casa Rodenberg, datând de la finalul secolului al XIII-lea și reprezentând o reședință aristocrată, amenajată pe ruinele unui castel medieval. Casa Rodenberg se mândrește cu un impunător stil baroc și se află în proprietatea primăriei orașului Dortmund din Germania, care o folosește ca obiectiv turistic sau gazdă a unor evenimente culturale.

Din punct de vedere religios, orașul Dortmund reușește să atragă vizitatori, îmbinând credința și istoria. Bisericile sunt pe cât de vechi, pe atât de grandioase:

Biserica Sfântului Reinold, patronul orașului, este cea mai veche biserică din Dortmund, construită începând cu prima jumătate a secolului al XIII-lea. Aparține luteranilor și se găsește în centrul din Dortmund. Stilul arhitectural este cel gotic, iar elementul care impresionează în mod deosebit este turnul, finalizat abia în secolul al XV-lea și denumit, pe atunci, „miracolul din Westfalia”, datorită înălțimii sale amețitoare, de 112 metri. De-a lungul timpului a fost distrus și apoi reconstruit în stil baroc, dar nu a mai atins niciodată înălțimea originală. În prezent, turnul măsoară 104 metri și poate fi vizitat.

Biserica Fecioarei Maria a fost construită pe ruinele celei mai vechi biserici din Dortmund, ridicate inițial în secolul al XII-lea. Biserica originală dispunea de trei nave și aparținea Bisericii Protestante. A fost distrusă în timpul bombardamentelor din Al Doilea Război Mondial, apoi reconstruită după planurile originale. Altarul datează din anul 1420.

Biserica Sfântului Petru a fost înălțată în secolul al XIV-lea și se bucură de faimă deosebită datorită altarului său, cunoscut sub numele de „miracolul de aur al Westfaliei”. Altarul este împodobit cu 633 de sculpturi aurite din lemn de stejar, în relief, reprezentând patimile lui Iisus în 30 de secvențe. Altarul măsoară aproape 8 metri lățime și 6 în înălțime, având aspectul unui altar gotic tridimensional.

Un simbol al orașului Dortmund din Germania îl reprezintă fântânile ornamentale. Cele mai cunoscute sunt fântânile Europa, Gauklerbrunnen și Blaserbrunnen.

Centrul orașului Dortmund îl reprezintă piața Friedenplatz, cu clădirea Primăriei și scuarul închinat nevoii de pace mondială. Aici se află și coloana Păcii, având în vârf globul pământesc și la bază cuvântul ce a inspirat monumentul.

Centrul vechi al orașului Dortmund este locul în care se adunau, cu sute de ani în urmă cei mai mulți negustori germani, pentru diverse schimburi comerciale. Locul și-a păstrat neatins farmecul medieval și dispune de numeroase cafenele destinate turiștilor îndrăgostiți de atmosferă boemă.

Există și foarte multe spații verzi, deschise tuturor iubitorilor de natură. Orașul Dortmund este plin de parcuri: Tremonia, Revier, Romberg, Park of the Generations, Fredenbaum sau Hoesch.

Bucătăria tradițională dispune de două preparate specifice: „Salzkuchen” (o plăcintă condimentată, cu carne tocată și chimen) și Mettente (un cârnat afumat care se servește cu mult muștar). Bineînțeles, băutura tradițională a orașului Dortmund din Germania este berea.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version