Home Călătorii Obiective turistice din lume Orasul Interzis din Beijing: Obiective turistice China – Beijing

Orasul Interzis din Beijing: Obiective turistice China – Beijing

0

Orasul Interzis din Beijing, China, mai este cunoscut si sub numele de Muzeul Gugong sau Orasul Interzis Violet. Acesta este cel mai bine pastrat si cel mai mare palat imparatesc din China. Palatul se gaseste in orasul Beijing, la nord de Piata Tiananmen din China, si a fost resedinta Imparatilor Chinei incepand cu dinastia Ming (1368-1644) si terminand cu dinastia Qing (1644-1911). Orasul Interzis din Beijing, China, a gazduit timp de secole 24 de imparati. Acest palat face parte din topul 5 al celor mai faimoase palate din lume, alaturi de: Palatul Versailles, Palatul Buckingham, Casa Alba si Palatul Kremlin

Orasul Interzis din Beijing1

Constructia complexului a inceput in anul 1406 de catre Imparatul Yongle din dinastia Ming. Aceasta a durat in jur de 15 ani, fiind necesari aproximativ 1 milion de muncitori care sa lucreze la constructie. Materialele folosite la constructie au fost in principal lemn si blocuri de marmura. Podelele din salile principale au fost pavate cu caramizi din aur.

In 1644, o revolta condusa de Li Zeching a pus stapanire pe Orasul Interzis din Beijing, China, si Li Zeching a fost proclamat imparat. Insa, curand dupa aceea, rebelii au fost alungati de armata generalului Wu Sangui, iar in timpul luptei, anumite parti din complex au cazut prada focului. Cateva luni mai tarziu a fost proclamat noul Imparat Shunzi, din dinastia Qing. Membrii noii dinastii au facut cateva schimbari in palat si a schimbat numele unor cladiri. In 1860, Orasul Interzis din Beijing, China, a fost din nou ocupat, de data asta de fortele armatei engleze, in timpul Celui de-al Doilea Razboi al Opiului.

Orasul Interzis din Beijing, China, a fost construit ca o copie a Palatului Violet in care traieste Dumnezeu, conform legendelor chinezesti. De aceea palatul era un loc sacru, fiind astfel interzisa patrunderea inauntru a oamenilor de rand. Acest palat este cel mai mare din lume, intinzandu-se pe o suprafata de 74 de hectare. Complexul este inconjurat de un sant adanc de 6 metri. Palatul are forma unui dreptunghi, cu lungimea de 961 metri si latimea de 753 metri. Zidurile au latimea de 8, 62 metri la baza, si 6,66 metri spre varf, acestea fiind construite in scop defensiv. Complexul este alcatuit din 980 de cladiri, care au in total aproximativ 8707 camere. In fiecare colt al dreptunghiului se afla un turn cu acoperisuri complexe, care reprezinta Pavilionul Printului Teng si Pavilionul cocorului Galben. Aceste turnuri sunt detaliile care se vad cel mai bine din afara palatului.

Intrarea principala in Orasul Interzis din Beijing, China, se face prin Poarta Tiananmen. Curtea care imprejmuieste complexul se imparte in doua zone: curtea interioara si curtea exterioara. In curte se pot vedea niste detalii foarte frumoase ca “izvorul auriu” si 5 poduri frumos ornamentate cu faclii sculptate. Curtea exterioara era folosita in principal pentru ceremonii, sau pentru a gazdui afacerile Imperiului. Din aceasta curte fac parte toate cladirile din zona sudica.

Poarta Tiananmen

Una din cele mai importante camere ale complexului este Sala Armoniei Supreme, care este sic, ea mai mare din palat si se afla la 30 de metri deasupra nivelului pietei care o inconjoara. Aceasta sala era centrul puterii Imperiului si este cea mai mare constructie din lemn din China. In palat se mai afla 2 sali importante si anume: Sala Armoniei Centrale si Sala Conservarii Armoniei. In fiecare din aceste 3 sali se afla un tron, intrucat salile erau folosite la numeroase ceremonii si activitati imperiale. In spatele Salii Conservarii Armoniei, se afla cea mai mareata sculptura in piatra din China, care cantareste aproximativ 200 de tone.

Imparatul impreuna cu sotiile sale si cu eunuci, locuiau in curtea interioara a complexului, in partea de nord. In aceasta parte importanta a complexului se afla Palatul Puritatii Ceresti, Palatul Linistii Pamantesti si Sala Uniunii. Toate cele 3 palate au fost construite intr-un stil arhitectural deosebit si au fost decorate cu mult lux.

In 1912, a abdicat ultimul imparat din dinastia Qing, Imparatul Puyi. Acesta a parasit palatul abia in 1924, intrucat facuse o intelegere cu guvernul Chinei. In acest timp au fost vandute multe dintre comorile palatului de catre Imparatul Puyi, si multe au fost furate. In 1924 palatul a fost transformat in muzeu, insa in timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial, datorita invaziei japonezilor, multe din comorile ramase in palat au fost evacuate in Taiwan. In 1961, Orasul Interzis a fost declarat a fi unul dintre cele mai importante monumente istorice, de catre guvernul chinez.

In 1987, palatul a fost pus pe lista Centrelor Patrimoniului Mondial al UNESCO. Toate elementele, de la formele arhitecturale pana la culorile folosite, sunt menite sa simbolizeze principiile filosofice si religioase ale Chinei. Orasul Interzis din Beijing, China, este un compendiu arhitectural al unor milenii de cultura chineza si este alaturi de Marele Zid Chinezesc, cel mai reprezentativ simbol al Chinei.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version