Home Călătorii Obiective turistice din lume Orasul Madrid: Obiective turistice Spania – Madrid

Orasul Madrid: Obiective turistice Spania – Madrid

0

Orasul Madrid, capitala Spaniei, se afla in centrul tarii. Asezat pe malurile raului Manzanares (un afluent al raului Tajo), in partea de nord a platoului Noua Castilie la o altitudine de 650 m, astfel ca este considerata ca fiind cea mai inalta capitala a Europei. Metropola este considerata principalul centru administrativ, cultural, financiar, religios si politic al Spaniei.

Madrid1

Fiind asezata pe un inalt platou in centrul tarii, orasul Madrid are cand exces de caldura, cand de frig. Orasul dateaza din anul 1083, a fost citadela maura – cucerita de Castilla. In timpul domniei regilor Carlos al V-lea si Filip al II-lea, orasul a devenit un centru important si a fost desemnat capitala in 1561 si datorita pozitiei sale geografice in centrul peninsulei Iberice. Limba oficiala este cea spaniola castiliana. In secolul al IX-lea si al X-lea pe acest teritoriu se afla cetatea maura (musulmana) Majerita, care a fost cucerita de regele Castiliei, Alfons al VI-lea, in anul 1083.

In secolul al XIV-lea, orasul incepe sa se dezvolte si devine un centru comercial important. Temporar este ales resedinta regala, loc de intalnire a Cortesurilor. Regele Filip al II-lea in anul 1561 muta definitiv curtea regala de la Toledo la Madrid, care devine capitala regatului spaniol. In perioada 1808-1813, in timpul ocupatiei lui Napoleon, orasul Madrid devine centrul Rascoalei antifranceze din anul 1808, care dezlantuie Razboiul National de eliberare. In timpul lui Ferdinand al VII-lea, in Spania se afla dinastia Bourbonilor, care datorita politicii lor absolutiste determina Revolutia, care va fi reprimata de interventia lui Ludovic al XVIII-lea. Imperiul spaniol in 1898 isi pierde ultimele colonii Puerto Rico, Cuba si Filipine.

Intre anii 1923-1930, in Spania se instaureaza dictatura militara a lui Miquel Primo de Rivera. Regele Alfons al XIII-lea dupa victoria republicana in alegeri paraseste Spania. Astfel se proclama republica. In perioada 1939-1975, generalul Franco introduce un regim dictatorial. Dupa moartea sa, urmeaza succesor Juan Carlos, nepotul lui Alfons al XIII-lea. In 1977 au loc primele alegeri libere, se instaureaza o noua constitutie, Spania intra in Comunitatea Europeana in 1986, iar in 1922 orasul Madrid a fost declarat capitala culturala.

Din punct de vedere stiintific si cultural, Madridul are 11 universitati, Academia de Stiinte (fondata in 1713), peste 30 de muzee si 20 de teatre. Poti descoperi Madridul pornind de la un capat al lungului bulevard care strabate capitala Spaniei, segmentat doar prin denumiri diferite. Din Paseo de las Delicias patrunzi in marea artera formata din Paseo de Recoletos, Paseo del Prato si Paseo de la Castellana, gradina si cale triumfala in acelasi timp. Madridul se remarca prin cercurile marilor piete, care iti descopera adevarate muzee in aer liber: Plaza de Canovas del Castillo, Plaza de la Cibeles, Plaza de Colon, Plaza San Juan de la Cruz, Plaza Carol V, Plaza Mayor, Plaza Oriente.

La Fuente de la Cibeles

Fantana Cibelei (La Fuente de la Cibeles) este un important monument care o infatiseaza pe zeita conducand un car tras de doi lei. A fost construita in timpul regelui Carlos al III-lea (1792). Zeita a fost sculptata in marmura de Montesclaros si Francisco Gutierrez, iar leii de Roberto Michel. In apropiere se afla Palatul Comunicatiilor.

La Fuente de Neptuno

O alta fantana este La Fuente de Neptuno, sculptata de Juan P. de Mena (1782). Zeul Neptun are coroana, se afla intr-un car in forma de scoica tras de cai, are tridentul in mana stanga, iar cu dreapta stapaneste apele.

Muzeul Prado

In apropiere de Fantana lui Apolo (dupa desenul lui Ventura Rodriguez) se afla Muzeul Prado, proiectat de Juan Villanueva in 1785. Este unul din primele muzee ale lumii. La intrare se afla monumentul inchinat lui Velasquez. Muzeul este celebru datorita galeriilor de arta si a fost construit la sfarsitul secolul al XVIII-lea in mijlocul unei pajisti. In timpul ocupatiei franceze, cladirea a fost cazarma de cavalerie. Ferdinand al VII-lea creaza in 1814 muzeul, care ofera imaginea patrimoniului artistic national al Spaniei. Acest muzeu detine cca. 7000 de opere. Se remarca lucrarile marilor pictori El Greco, Velasquez (,,Domnisoarele de la curte”), Goya (,,La Familia de Carlos IV”, ,,La Vendimia), Rubens, Van Diyck, Rafael, Tiziano, Poussin si altii. Anexa muzeului adaposteste ,,Guernica” lui Picasso.

Muzeul Thyssen-Bornemisza

Muzeul Thyssen-Bornemisza cuprinde importante colectii de pictura occidentala. Aceste colectii au fost adunate in timp de familia austro-ungara Thyssen-Bornemisza. Dupa 1993, Palatul Villahermosa gazduieste cca. 800 de tablouri iar alte 80 se afla in Barcelona. Centrul de Arte Regina Sofia cuprinde colectii de tablouri din secolul XX pana in anii 60 (primul etaj) iar restul muzeului este destinat expozitiilor contemporane.

Real Casa de la Panaderia

In Piata Mayor cu statuia Filip al III-lea (din secolul XVII), se afla Real Casa de la Panaderia (numele brutariei care era pe acest loc in secolul al XVI-lea). In apropiere se afla edificiul baroc al Ministerului Afacerilor Externe. Din piata pe Calle de Toledo se ajunge la Bazilica San Insidoro (Sfantul patron al orasului), edificiu religios inainte de a se construi Catedrala Almudena.

Palatul Regal Madrid

In Piata Orientului se afla Palatul Regal (construit de Filip al V-lea pe locul fortaretei Alcazar care a ars in 1734). Din Palatul Regal se ajunge in Piata Spania unde se afla Templul lui Debod (sanctuar egiptean secolul IV i.Hr.) si Monumentul lui Cervantes cu personajelor sale (Don Quijote, Sancho la picioarele lui Cervantes, iar sus pe coloana globul pamantesc).

Parque del Buen Retiro

Cel mai frumos parc din Madrid este Parque del Buen Retiro, cu un lac artificial, dominat de statuia lui Alfons al XII-lea si care este asaltat de vizitatori.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version