Oraşul Medina, cunoscut şi sub numele de Madinat Al-Nabi („Oraşul Profetului”), se află în regiunea Hejaz din vestul statului Arabia Saudită şi este capitala provinciei Al Madinah.
Medina reprezintă al doilea cel mai sfânt oraş din lumea islamică, după Mecca, fiind locul unde este înmormântat Profetul Mahomed. În trecut, această localitatea era cunoscută sub numele de Yatrib, denumirea sa fiind schimbată în cea actuală în anul 622, când Mahomed a venit aici de la Mecca, fugind de persecuţiile autorităţilor (Hejira). Fuga profetului de la Mecca la Medina alături de o parte din adepţii săi marchează anul 1 în calendarul Islamic. Ulterior, oraşul a cunoscut o perioadă de dezvoltare, avându-l pe Mahomed ca lider religios şi politic. După moartea profetului, în anul 632, Medina a fost condusă, pe rând, de patru califi: Abu Bakr, Omar, Othman şi Ali.
În Medina se află trei dintre cele mai vechi moschei din lume, şi anume Quba, Al-Masjid an-Nabawi şi Masjid al-Qiblatain.
Quba, cea mai veche moschee, este amplasată la marginea Medinei şi a fost ridicată de către Mahomed şi adepţii săi la venirea lor în acest oraş. De-a lungul timpului, au avut loc mai multe intervenţii asupra edificiului, iar în secolul al XX-lea moscheea a fost reconstruită. Este construită într-un plan pătrat, are 4 minarete şi include o serie de anexe, printre care magazine, o bibliotecă, birouri şi băi. Însuşi Mahomed a încurajat pelerinajul în acest loc, motiv pentru care moscheea atrage credincioşi musulmani din întreaga lume.
Al-Masjid an-Nabawi, sau „Moscheea Profetului”, este a doua cea mai mare moschee din lume, după Moscheea Sfântă Al-Masgid al-Haram de la Mecca. Reprezintă un punct important de pelerinaj în lumea islamică, deoarece aici au fost înmormântaţi Mahomed şi cei patru califi care l-au succedat. Iniţial, moscheea construită în secolul al VII-lea era o clădire modestă din chirpici şi lemn, acoperită cu frunze de palmier. În timp, odată cu creşterea numărului de adepţi ai religiei islamice, aceasta a fost refăcută, extinsă şi modernizată, astfel că în prezent are nu mai puţin de 10 minarete din marmură, iar interiorul este decorat cu versete din Coran, mozaicuri impresionante şi ornamente din aur.
Moscheea Masjid al-Qiblatain are o importanţă istorică pentru musulmani, deoarece se spune că aici se afla Mahomed când a ordonat schimbarea direcţiei de rugăciune, de la Ierusalim la Mecca. La început, moscheea a avut două nişte de rugăciune, însă după renovare cea dinspre Ierusalim a fost înlăturată.
Alte puncte de interes în zonă sunt Muntele Uhud, aşezarea construită în piatră Mada’in Saleh, moscheea Badr, Muzeul Madina Media, Vechiul Bazaar, mallurile Al Noor şi Rashed etc.
Medina este un oraş multietnic, găzduind imigranţi din state ca Egipt, Iordania, Liban, Bangladesh, India, Pakistan sau Filipine. Majoritatea populaţiei aparţine religiei islamice, mai exact orientării sunite, dar există şi o minoritate de şiiţi. La fel ca şi la Mecca, accesul în centrul sfânt al Medinei este interzis persoanelor ne-musulmane, însă acestea pot vizita restul oraşului.