Este unul dintre orașele cele mai renumite ale Franței, fiind situat pe coasta sud – estică a Mării Mediterane. Reprezintă o destinație turistică preferată de vedete și de bogătași, astfel că trece drept un oraș luxos și scump, deși pentru turiștii obișnuiți se poate constitui mai degrabă într-o stațiune balneară și un centru cultural.
Numele Nisa i se trage din vremuri foarte îndepărtate, circa cu 350 de ani înaintea erei noastre, tocmai de la grecii antici care întemeiaseră pe suprafața actualului oraș o așezare denumită Nikaia, după numele zeiței victoriei.
Dar istoria acestui oraș merge cu 40.000 de ani în urmă, conform unor descoperiri arheologice. Este vorba despre situl Terra Amata, unde au fost găsite urme ce atestă folosirea focului și construirea de locuințe. Situl datează din 1966 și este deschis publicului.
În istoria orașului Nisa s-au implicat la un moment dat și englezii, care pe la mijlocul secolului al XVIII-lea au luat cu asalt localitatea, fiind cuceriți de frumusețea peisajelor naturale și de clima mediteraneeană. Aici s-au stabilit foarte multe familii aristocrate ale Angliei, astfel că în Nisa există un bulevard dedicat lor – Bulevardul englezilor – unde turiștii adoră să se plimbe. Se află pe coasta mării, de-a lungul golfului Îngerilor. Locuințele luxoase, restaurantele și hotelurile de aici reflectă bogăția foștilor aristocrați englezi, îmbinând arhitectura spectaculoasă cu priveliștea de vis asupra Mării Mediterane. Este unul dintre cele mai scumpe bulevarde ale orașului Nisa.
Cele mai interesante sunt muzeele găzduite în interiorul unor palate vechi, precum palatul muzeu Massena, palatul muzeu Kotebu și palatul muzeu Lascaris. Alte palate impresionante servesc ca centre de afaceri sau sedii culturale și hoteluri exclusiviste – palatul Nikaia, palatul Acropolis, palatul de la Mediterranee și palatul Negresco. Cel din urmă poartă numele unui restaurator de origine română, Henri Negresco, cel care a deschis primul hotel de lux de pe Bulevardul englezilor, în anul 1912. Palatul Negresco este una dintre cele mai cunoscute atracții turistice ale orașului Nisa.
Muzeele cele mai apreciate de turiști sunt cele dedicate picturilor și chiar sculpturilor lui Henri Matisse, muzeul dedicat operelor lui Chagall și muzeul lui Picasso.
Strada paralelă cu Bulevardul englezilor este la fel de celebră, însă nu datorită arhitecturii, ci mai ales restaurantelor deosebite. Se poate servi mâncare chinezească, japoneză, vietnameză, spaniolă și, evident, franțuzească – bucătăria locală tradițională. În jurul restaurantelor sunt concentrate și cafenele, cofetării și patiserii pe care turiștii le iau cu asalt în special dimineața, pentru un mic dejun savuros și elegant.
Mâncarea preferată a francezilor din Nisa constă în pește și fructe de mare. Se pot servi în localuri cu prețuri accesibile, dar și în restaurante de lux. Alcoolul este extrem de scump și predomină vinurile.
Opera din Nisa se găsește în centrul vechi al orașului și este unul dintre obiectivele turistice majore. A fost construită la finalul secolului al XIX-lea pe locul fostului teatru regal Maccarani, distrus în urma unui incendiu. Aici au loc spectacole de operă, balet și concerte.
Pentru că locuitorii orașului Nisa sunt mari consumatori de teatru, există mai multe teatre: Teatrul Național, Teatrul Municipal și Teatrul Lino Ventura.
Piețele cele mai grozave ale orașului Nisa sunt printre cele mai aglomerate, dar își păstrează nealterat aspectul de piețe de lux.
Principala piață este Massena și face legătura între centrul vechi al orașului și cel nou. Este plină de palmieri și pini, iar clădirile din jur sunt inspirate din arhitectura italienească. Aici au loc cele mai multe manifestări culturale ale Nisei, concerte, festivaluri și carnavaluri. Tot în această piață se află și un celebru centru comercial: Galeriile Lafayette, excelente pentru turiștii pasionați de shopping la prețuri ridicate.
Piața Garibaldi a fost construită în secolul al XVIII-lea și reprezenta principala intrare în orașul Nisa. Este marcată de statuia lui Giuseppe Garibaldi și de câteva clădiri istorice în stil arhitectural italienesc. Alte piețe celebre sunt Rosetti, Saleya și piața Palatului.
Se pot vizita și numeroase biserici, însă principalele atracții turistice din punct de vedere religios sunt Biserica Notre Dame a Nisei, cea mai mare biserică din tot orașul, care a fost construită în secolul al XIX-lea în stil gotic și catedrala ortodoxă rusească Sfântul Nicolae, o construcție grandioasă, cea mai mare catedrală ortodoxă a Occidentului.
Este imposibil să te plictisești în Nisa. O atracție deosebită o constituie numeroasele plaje de pe țărmul Mării Mediterane, plaje cu prețuri mari. În ciuda așteptărilor, lipsește cu desăvârșire nisipul, în locul căruia turiștii calcă direct pe pietre. Unele plaje private au adăugat în mod artificial nisip fin. Pe malurile golfului Îngerilor poate fi vizitată Colina Castelului, o colină din vârful căreia orașul Nisa poate fi cuprins cu privirea. La baza colinei se regăsesc ruinele unui castel foarte vechi.
Circa patru milioane de turiști se perindă anual în Nisa, atrași de diversele posibilități de distracție, de plajele de cinci stele, de bulevardele însorite, de numeroasele muzee și de pasiunea pentru shopping.