Home Călătorii Obiective turistice din lume Orasul Odessa: Obiective turistice Ucraina – Odessa

Orasul Odessa: Obiective turistice Ucraina – Odessa

0
Odessa

Orasul Odessa sau Odesa se afla in Ucraina, fiind cel mai mare port maritim din aceasta tara. Resedinta regiunii cu acelasi nume, Odessa este si o statiune turistica la mare cautare, lucru datorat in mare parte centrelor terapeutice – aici se afla una din cele mai bune clinici de oftalmologie din lume.

Odessa1

Nu se stie de unde provine numele actual al orasului Odessa, insa exista mai multe ipoteze. Una din ele este aceea ca orasul ar fi fost denumit dupa orasul antic Odessos – multi istorici sunt de parere ca orasul grec ar fi fost infiintat pe teritoriul orasului de astazi, insa altii contrazic acest lucru, spunand ca orasul antic s-ar fi aflat langa Varna (Bulgaria). Pe de alta parte, turcii numeau districtul din care facea parte Odessa “Yedisan”, adica “sapte steaguri”, iar specialistii nu indeparteaza aceasta posibilitate, ca numele sa provina de acolo.

Teritoriul orasului Odessa a fost ocupat atat de o colonie a Greciei antice, cat si de popoare migratoare ca hunii, pecenegii sau cumanii. In secolul al XVI-lea, Imperiul Otoman a anexat teritoriul, pe care l-a redenumit in Yedisan. In timpul Razboiului ruso-turc (1782 – 1792), fortele rusesti au reusit sa cucereasca orasul, iar in urma Tratatului de la Iasi (1792), acesta a fost parte a zonei “Noua Rusie”.

Orasul de astazi a fost fondat de Ecaterina cea Mare, asezarea fiind dezvoltata in jurul fortaretei Khadzhibei. Aceasta a sustinut financiar constructia orasului, care a reusit sa se dezvolte destul de repede – in 20 de ani, populatia a crescut de 15 ori. Inginerul F. Devollan a fost cel care a proiectat primul plan al Odessei, iar in jurul asezarii s-au stabilit diverse colonii, printre care si una de moldoveni. Faptul ca Ducele de Richelieu a fost guvernatorul orasului a sporit dezvoltarea, acesta fiind considerat si el unul din fondatorii Odessei.

Incetul cu incetul, orasul Odessa a devenit unul din cele mai importante orase din Imperiul Rus, fiind chiar pe locul patru in perioada 1819 – 1859. Fiind por liber, populatia a crescut datorita comerciantilor de diverse nationalitati: bulgari, germani, evrei, albanezi, romani, polonezi etc. Multe din denumirile strazilor de astazi fac referire la nationalitatile care au locuit acolo ( de exemplu, Italiansky, Ievreiskaia sau Frantzusky). Evreii au fost o populatie insemnata in Odessa, insa zeci de mii dintre ei au fost omorati de armata romana, cand aceasta a ocupat orasul, la sfarsitul anului 1941.

De altfel, orasul Odessa a trecut prin multe evenimente nefericite: in timpul razboiului Crimeei (1853 – 1856), orasul a fost bombardat, iar in timpul razboiului civil din 1921 – 1922, locuitorii au fost loviti de foamete. Al doilea Razboi Mondial nu a fost deloc bland: armata lui Ion Antonescu a persecutat atat evreii, cat si rromii, aproximativ 25.000 de oameni fiind ucisi. Orasul a fost si el serios avariat, romanii distrugand portul, cladiri si monumente.

Insa Odessa a reusit sa isi revina, iar in perioada 1960 – 1970 s-a dezvoltat foarte mult, chiar daca cei mai multi evrei au plecat in SUA (zona Brighton Beach din New York este cunoscuta ca “Mica Odessa”), Israel si alte tari din Occident. Plecarea lor a compensate cu venirea emigrantilor din Ucraina si alte zone ale Uniunii Sovietice, iar astazi orasul se caracterizeaza prin multiculturalitate.

Obiective turistice

Odessa este un oras foarte interesant, lucru datorat in special cladirilor sale, care nu au o arhitectura specific ucraineana, ci una influntata de stilurile mediteraneene. Una din cele mai reprezentative cladiri este Teatrul, in interiorul caruia nu se sustin numai spectacole de teatru, ci si de opera si de balet. Stilul in care se incadreaza este cel neo-baroc, fatada este decorata in stil baroc italian, iar holul principal a fost amenajat in stil rococo. Teatrul actual a fost inaugurat in anul 1887, insa prima cladire a operei a fost construita in anul 1810, fiind distrusa, in 1873, de un incendiu. Acustica edificiului este unica: orice soapta de pe scena se aude in toate colturile salii.

Un alt punct de atractie al Odessei il reprezinta catacombele, o retea de tunele care inconjoara orasul. In trecut, Odessa avea foarte multe mine, care au fost, in cele din urma, abandonate. Insa ele au continuat sa fie folosite de hoti, care au creat un labirint subteran destul de complicat, pentru a nu fi prinsi de politie. Catacombele au fost folosite de partizani in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, iar apoi au devenit un obiectiv turistic cautata, chiar daca in mod oficial nu se afla in vreun circuit turistic. Autoritatile avertizeaza ca tunelurile nu sunt sigure, insa acest lucru nu pare sa-i sperie pe cei mai curajosi.

Simboluri ale orauslui Odessa si poate cel mai vizitat loc, Treptele Potemkin au devenit cunoscute odata cu filmul “Crucisatorul Potemkin” al lui Sergei Eisenstein. Treptele ofera celui care vrea sa le urce doua iluzii optica: de la bazele ei, scarile par ca formeaza o piramida, iar din varful lor, scarile par mai mici.

De asemenea, cei care sunt in varf si privesc in jos vad doar peisajele, fara scari, iar cei de la baza vad scarile, dar nu si peisajele. Treptele Potemkin sunt alcatuite 192 de trepte, construite de Francesco Boffo in perioda 1837 – 1841, si ofera o priveliste uimitoare asupra golfului si a portului.

Strada Deribasovskaya este o strada pietonala, care poarta numele lui Jose de Ribas, un amiral rus de origine spaniola, considerat unul din fondatorii orasului Odessa. Vara, strada este unul din cele mai aglomerate locuri ale Odessei, oamenii venind sa se relaxeze la numeroasele restaurante, cafenele si baruri.

Odessa este si un oras cultural, avand numeroase muzee. Aici s-au nascut multi scriitori important pentru literature mondiala, ca Anna Akhmatova sau Isaac Babel (cunoscut pentru “Povestirile din Odessa”. Muzeul memorial “Alexander Pushkin” a fost amenajat pentru a-l cinsti pe mare scriitor rus, care a stat in exil pentru o perioada in Odessa. Mai mult, o strada ii poarta numele, iar pe aceasta se afla si o statuie a scriitorului.

Cel mai important muzeu al orasului este Muzeul de Arta Occidentala si Orientala, a carui colectie cuprinde opere de arta semnate de Caravaggio, Rubens sau Frans Hals. Inedit este si Muzeul Cinemtografului, care are in patrimoniul sau mai mult de 10.000 de obiecte. Acestea prezinta istoria activitatii cinematografice de cand s-a inventat cinematograful si pana in zilele noastre, in era digitala.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version