Capitala provinciei cu acelaşi nume, oraşul Salamanca se află în nord-vestul spaniei, aproape de graniţa cu Portugalia.
Este al doilea cel mai populat oraş din comunitatea autonomă Castilia şi Leon şi cel mai important oraş spaniol din punct de vedere al învăţământului, mii de studenţi din întreaga lume alegând să înveţe în universităţile de aici. În anul 1988, centrul istoric al oraşului a intrat în Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO.
Scurt istoric
Oraşul Salamanca există încă din era pre-romană, fiind înfiinţat de un trib celtic. A fost cunoscut sub numele de Helmantica, iar în timpul ocupaţiei romane a fost un important centru comercial, lucru datorat poziţiei sale – se afla pe un drum roman care făcea legătura cu mai multe zone de interes ridicat. După căderea Imperiului Roman, oraşul a fost cucerit de mai multe ori în decursul a câtorva secole. Mai târziu, între Imperiul Leon şi Imperiul Castilia şi Leon dându-se o luptă acerbă pentru a obţine teritoriul Luptele i-au făcut pe locuitori să părăsească Salamanca, ceea ce a dus la un declin semnificativ al aşezării.
Cu toate acestea, oraşul a reuşit să îşi revină, iar în secolul al XIII-lea a devenit unul dintre cele mai importante centre unviersitare din Europa, lucru datorat Universităţii din Salamanca. Perioada de înflorire maximă a oraşului a fost secolul al XVI-lea, când, tot datorită Universităţii din Salamanca, în roas s-au perindat intelectualii lumi. Aceştia au pus bazele legilor şi conceptelor morale care sunt folosite şi astăzi: dreptul la viaţă, la proprietate şi libertate. De asemenea, oraşul devenise şi un centru spiritual important, mănăstirea şi biserica San Esteban fiind construite în acest secol.
Oraşul a avut de suferit în timpul Războiului Peninsular, mai ales că aici a avut loc Bătălia de la Salamanca din anul 1812. Trupele franceze ale lui Napoleon au fost înfrânte de trupele anglo-portugheze, care erau conduse de Wellington, iar cantonamentul militar din vestul oraşului a fost serios afectat. Bătălia a avut loc pe data de 22 iulie, fiind văzută ca un moment definitoriu pentru istorie, având în vedere că mii de bărbaţi, militari sau civili, au fost ucişi de bile de foc în doar câteva ore.
Lucrurile nu au fost prea roz nici în perioada Războiului Civil Spaniol (1936 – 1939), deşi Salamanca a fost făcută capitală. Pentru a nu avea mai mult de suferit, autorităţile au trecut de partea naţionaliştilor, susţinându-l pe Francisco Franco, un general care a condus Spania în perioada 1939 – 1975. Franco a ajuns să conducă tara în urma unui război civil sângeros, instaurând o dictatură de extremă dreaptă. A condus Spania până când a murit, având ca ultima dorinţă reinstaurarea monarhiei. După aceste evenimente, Salamanca a demonstrat că Patrimonial Mondial a venit ca o recompensă pentru vremurile grele prin care a trecut. Mai mult, în anul 2002, alături de oraşul belgian Bruges, Salamanca a fost declarat “Capitala Culturală a Europei”.
Obiective turistice
Oraşul Salamanca se mândreşte cu cele două catedrale pe care are, Vechea Catedrala şi Noua Catedrală, ambele impresionând prin dimensiunile lor deloc modeste. Vechea Catedrala datează din secolul al XII-lea, construcţia fiind începută de episcopul Jerome din Perigord. Edificiul a fost finalizat două secole mai târziu, acesta fiind motivul pentru care stilul architectural este mai degrabă unul romantic spre gotic. Catedrala este închinata Sfintei Maria a Mării şi se remarcă prin abisdele care înfăţişează scene din vieţile Fecioarei Maria şi a lui Iisus Hristos. Nouă Catedrală a fost ridicată între secolele al XVI-lea – al XVIII-lea, fiind caracterizată de stilul gotic târziu şi de cel baroc. Aceasta a fost declarată monument istoric naţional în anul 1887.
Plaza Mayor este cea mai importantă piaţa publică din Salamanca, fiind situată chiar în centrul oraşului. Localnicii o consideră „inima” Salamancai, iar spaniolii, şi nu numai, o consideră una dintre cele mai frumoase pieţe din această ţară. Este locul care nu doarme niciodată, turiştii şi localnicii luând cu asalt zilnic restaurantele, barurile şi magazinele de aici. Plaza Mayor a fost amenajata în perioada 1729 – 1755, într-un stil baroc spaniol, iar în anul 1988 UNESCO a intrdus-o în Patrimoniul Cultural Mondial. Piaţa a fost construită de Filip al V-lea al Spaniei pentru organizarea luptelor cu tauri, ea fiind folosită în acest scop până la jumătatea secolului al XIX-lea.
Mănăstirea San Esteban este o mănăstire dominicană considerată adevărată operă de artă, datorită combinaţiei stilurilor renascentist şi gotic. Dominicanii s-au stabilit în oraşul Salamanca în anul 1255 şi şi-au construit un lăcaş religios, care a fost ulterior dărâmat pentru a face loc mănăstirii de astăzi. Mănăstirea San Esteban a fost construită în perioada 1524 – 1610 şi a jucat un rol deosebit pentru spaniolii din Salamanca, în ea fiind înfiinţată “Scoala din Salamanca”, prima instituţie de învăţământ din oraş. Se spune că în mănăstire a locuit pentru o perioadă Cristofor Columb, atunci când acesta a venit în Salamanca pentru a-şi susţine ideea de a ajunge în Indii navigând spre vest. Astăzi, în mănăstire se desfăşoară cursurile unei facultăţi de teologie.
Podul Roman din oraşul Salamanca este unul din simbolurile oraşului, acesta fiind construit în anul ’89. Este prima construcţie a românilor veniţi în oraş, iar astăzi este închis circulaţiei autoturismelor, fiind un pod pietonal. Podul făcea parte din aşa-zisul “drum al argintului”, care conecta localităţile Merida şi Astorga. Construcţia iniţială a fost uşor modificată în secolul al XVII-lea, dar în mare parte este cea ridicată de romani. Lângă el se află Biserica Sf. Santiago.
Casa de las Conchas este o clădire istorică, în prezent sediul unei biblioteci. Clădirea se remarcă prin faptul că are ţintite pe pereţii săi nu mai puţin de 350 de cochilii din gresie. A fost construită în perioada 1493 – 1517, proprietarul său fiind Rodrigo Arias de Maldonado, profesor al Universităţii din Salamanca şi totodată cavaler al Ordinului Santiago de Compostela. Caracterizată de stilurile plateresc şi gotic târziu, clădirea este una dintre cele mai cunoscute din oraşul San Sebastian. Cochiliile sunt simbolul Ordinului Santiago.
Oraşul San Sebastian are numeroase biserici şi lăcaşuri religioase, dar şi case memoriale sau case care au fost declarate monumente istorice datorită stilului arhitectural. Muzeele sunt şi ele numeroase şi diverse, cei interesaţi putând vizita Muzeul de Istorie, Muzeul dedicat luptelor cu tauri, Muzeul Comerţului, Muzeul de artă şi muzeele deschise în cadrul anumitor biserici sau în cadrul universităţii.