Home Călătorii Obiective turistice din lume Orasul Skopje: Obiective turistice Macedonia – Skopje

Orasul Skopje: Obiective turistice Macedonia – Skopje

0
Skopje

Orasul Skopje este cel mai mare oras si capitala Macedoniei, fiind situat pe cursul superioar al raului Vardar. Este centrul industrial al tarii, cei mai multi macedoneni lucrand in industria chimica, industria prelucrarii metalului, industria prelucrarii pielii sau industria textila.

Skopje

In perioada romana, numele orasului Skopje era “Scupi”, dupa numele unei fortarete de origine traca. Apoi, turcii l-au redenumit “Uskub” (sau “Uskup”), iar in secolul al XX-lea, mai exact in perioada 1941 – 1944, cand Macedonia facea parte din Regatul Bulgariei, orasul se numea Skopie. Numele de astazi a fost adoptat in anul 1945, fiind scrierea chirilica a pronuntiei locale.

Istoria orasului Skopje

Sapaturile arheologice si studiile de specialitate au demonstrat ca orasul a fost locuit inca din anul 4000 i.Hr. In secolul I AD (?), romanii au cucerit teritoriul si l-au transformat in military camp (?). In anul 395 AD, Skopje a intrat sub stapanire bizantina, in urma divizarii Imperiului Roman. In aceasta perioada, orasul a cunoscut o dezvoltare infloritoare, devenind un centru comercial important. Pentru ca s-a nascut undeva in apropiere de Skopje, imparatul Iustinian a pus bazele unui nou oras in aceasta zona, capitala de astazi a Macedoniei devenind oras al zonei Justiniana Prima.

Skopje a fost contestat atat de Imperiul Bulgar, cat si de Imperiul Bizantin, primul avand, in cele din urma, castig de cauza. Astfel, in perioada 972 – 992, orasul a fost capitala Imperiului Bulgar, insa a avut mult de pierdut in urma unui cutremur puternic, produs la sfarsitul secolului al XI-lea. A venit randul Imperiului Sarb sa anexe orasul, care apoi a fost cucerit de Imperiul Otoman, acesta rebotezandu-l cu numele “Uskub”. Otomanii au jucat un rol important in dezvoltarea orasului, care si-a marit considerabil suprafata, iar cladirile au capatat o arhitectura specific turceasca. Multe dintre constructiile de astazi dateaza din acea perioada (secolele XIV – XV).

Skopje a fost stapanit de turci pentru mai mult de 500 de ani, otomanii fiind dati afara din oras si din tara, in anul 1912, de catre Serbia, Muntenegru, Bulgaria si Grecia. In timpul Razboaielor Balcanice, Skopje a fost anexat Regatului Serbiei, insa dupa trei ani a fost luat de Imperiul Bulgariei. In anul 1918, Macedonia a devenit parte a Regatului Iougoslavia, iar Skopje a fost transformata in capitala uneia din regiunile Regatului. Abia in anul 1944 orasul a fost eliberat, iar dupa acest eveniment a devenit capitala Republicii Socialiste Macedonia, republica ce a existat pana in anul 1991, cand tara si-a castigat independenta. Astazi, Skopje este o destinatie turistica destul de populara, mai ales ca monumentele si cladirile sale au fost restaurate sau sunt in curs de restaurare. Lucrarile sunt realizate in cadrul proiectului “Skopje 2014”, un proiect menit sa faca orasul unul din cele mai atractive si mai moderne, pastrand atmosfera istorica.

Obiective turistice

Simbolul orasului Skopje este considerat “Razboinicul pe cal”, o statuie de 26 de metri inaltime, care se afla in centrul Pietei Macedonia, piata principala a orasului. Statuia, care include si o fantana muzicala, se pare ca il infatiseaza pe Alexandru cel Mare, insa acest lucru nu este mentionat in mod oficial. A devenit simbolul orasului incepand cu anul 2011, anul in care a fost dezvelita si anul care a sarbatorit 20 de ani de independenta. In Piata Macedonia se afla si alte statui ale unor revolutionari macedoneni, iar in trecut in ea se afla casa Maicii Tereza, unde a stat pana la varsta de 18 ani.

Podul din Piatra dateaza din secolul al VI-lea, cand a fost construit de imparatul Iustin I. Podul face legatura intre Piata Macedonia si Vechiul Bazar, fiind vazut ca o punte intre trecut si prezent. Podul a fost reconstruit in secolul al XV-lea, cand orasul era condus de sultanul Mahomed al II-lea. Atunci i-au fost adaugate turnul de paza si gardul din piatra – turnul s-a prabusit in timpul celei mai recente restaurari si urmeaza a fi reconstruit. Podul din Piatra are 214 metri.

Unul din cele mai populare obiective turistice ale orasului Skopje este Fortareata Kale, construita in secolul al VI-lea de imparatul Iustin I. Aceasta se afla pe cel mai inalt deal din oras, oferind strajerilor o vizibilitate excelenta in cazul in care era atacata. Mare parte din fortareata a fost daramata in urma cutremurului din anul 518, iar ceea ce se poate vizita astazi dateaza din secolele X, respectiv XIII. In timpul ocupatiei otomane, fortaretei i-au fost adaugate nu mai putin de 70 de turnuri, insa nu s-au pastrat pana astazi decat trei din acestea. Singura poarta care a rezistat timpului este cea care duce spre Vechiul Bazar.

Vechiul Bazar (sau Orasul Vechi) este cel mai mare bazar turcesc conservat din afara Istanbulului. In acest loc s-a practicat comertul din cele mai vechi timpuri, insa locul s-a dezvoltat intr-o maniera uimitoare in timpul stapanirii otomane. Bazarul a fost refacut de mai multe ori, el fiind grav afectat mai intai de cutremurul din 1555, apoi de cele doua Razboaie Mondiale si de cutremurul din 1963. Chiar daca in Bazar pot fi vazute si cladiri cu stil arhitectural bizantin, cele otomane predomina. Acestea erau folosite de conducatorii otomani pentru a-i gazdui pe politicienii cu care faceau afaceri, iar astazi in ele au fost amenajate diverse muzee sau sunt folosite in scop cultural, pentru concerte sau simpozioane.

Una din cele mai recente atractii turistice din orasul Skopje este Crucea Mileniului, o cruce de metal, inalta de 66 de metri, amplasata pe varful muntelui Vodno. Aceasta este vizibila de la o distanta de 50 de kilometri, fiind construita pentru a comemora 2000 de ani de crestinism in lume. Locul pe care a fost amplasata crucea se numeste “Krstovar”, adica “Locul crucii”, pentru ca, pe vremea otomanilor, in acest loc se afla o alta cruce. Pentru a ajunge la ea, cei interesati trebuie sa parcurga o distanta de 3.5 kilometri.

Turnul cu Ceas, Turnul Feudal si Turnul lui Bey sunt cele trei turnuri care s-au pastrat pana in prezent. Turnul cu Ceas este primul turn de acest gen construit de Imperiul Otoman –in fiecare bazar macedonean a fost construit un astfel de turn, pentru a-i atentiona pe musulmani ca e timpul sa se roage. Nu se stie cand a fost construit Turnul Feudal si nici cu ce scop, insa astazi in el se afla un magazine cu suveniruri. Turnul lui Bey a fost un turn defensiv, construit in secolul al XVII-lea. Astazi gazduieste un mic muzeu dedicat Maicii Tereza si un magazin care apartine Muzeului National.

Din punct de vedere religios, orasul Skopje nu duce lipsa nici de biserici, nici de moschei. Se stie ca turcii sunt un popor foarte credinciosi, asa ca, atunci cand Imperiul Otoman a cucerit orasul, a construit in el mai multe moschei, astazi putand fi vizitate in jur de cinci. Bisericile nu sunt nici ele foarte numeroase, insa infatiseaza istoria crestinismului in Macedonia, o istorie destul de zbuciumata.

Orasul Skopje este centrul cultural al Macedoniei, asa ca cele mai importante muzee ale tarii se afla aici. Turistii pot vizita Muzeul de Arheologie, Muzeul de Arta Contemporana, Muzeul de Stiinte Naturale sau Muzeul National Macedonean (care cuprinde si o colectie impresionanta de icoane. Tot in acest oras au loc diverse festivaluri, precum Festivalul de Jazz sau Festivalul Cultural de Vara. Ultimul aduna mai mult de 2000 de participanti internationali si este alcatuit din spectacole de teatru, concerte, expozitii de fotografie, numere de balet, filme etc.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version