Home Călătorii Obiective turistice din România Orașul Târgoviște – istorie și cultură în inima Dâmboviței

Orașul Târgoviște – istorie și cultură în inima Dâmboviței

0
Targoviste

Începând cu secolul al XV-lea, Târgovişte, reşedinţa şi cel mai mare oraş al judeţului Dâmboviţa de astăzi, avea să devină cea mai prosperă aşezare, mai ales după mutarea în oraş a scaunului domnesc al lui Mircea cel Bătrân.

Atunci, în mijlocul regiunii mlăştinoase ce înconjura localitatea, s-a ridicat un “val de pământ” prevăzut cu şanţuri de întărire. De fapt, se construiau unele bastioane, ce urmau să servească unei mai bune supravegheri în cazul unei eventuale invazii străine.

Peste aceste şanţuri de întărire, se mai aşezau, pentru protecţie, butuci de lemn înfipţi temeinic în pământ, prevăzuţi cu vârfuri ascuţite de cătină (arbust cu spini), luând naştere, astfel, Curtea Domnească din Târgovişte.

Însă până la această etapă, oamenii, aflaţi sub influenţa saşilor, au simţit nevoia de a locui în zona de câmpie, în detrimentul celei alpine. Astfel, tranziţia spre viaţa sud-carpatică a început uşor, luând naştere totodată şi oraşul Câmpulung.

În aceeaşi perioadă, s-a creat, la poalele dealurilor, o întretăiere de drumuri mari: a arterei Câmpulung – Târgovişte – Ploieşti – Buzău şi a celei ce lega Brăila de drumul Câmpulung – Târgovişte – Bucureşti – Giurgiu. Motivul a venit, desigur, din partea negustorilor saşi din Câmpulung care aveau nevoie de un târg de desfacere a mărfurilor.

Tocmai de la acest târg provine şi toponimul Târgovişte – “Targove” însemnând târgurile, iar “Târgovişte” (“Targov” + suf. “–iste”) însemnând locul unde se ţin târgurile. Aşadar, se poate spune că saşii au stăpânit oraşul. Cu toate acestea, despre Târgovişte s-a spus că ar fi fost vechea localitate romană “Tiriscum”, neexistând în acest sens nicio dovadă. Oricum, prima atestare documentară datează din anul 1396.

Odată cu înflorirea Targoviștei, au început să se manifeste şi alte influenţe străine, nu numai cele ale saşilor, printre care ale saxonilor, veneţienilor sosiţi în regiune, mânaţi de dorinţa de a-şi îmbunătăţi câştigurile prin comerţ, însă documentele perioadei îi prezintă pe aceştia ca devenind “săraci” în urma procesului de romanizare, iar apoi, ajungând “brutari, sculptori”.

Cea mai fructuoasă perioadă a oraşului a fost cea din timpul lui Matei Basarab şi al lui Constantin Brâncoveanu. Oraşul a fost reşedinţa domnească a Ţării Româneşti între anii 1396 şi 1714. După anul 1733, Târgovişte a început să decadă, dovadă stând şi versurile poeţilor târgovişteni Vasile Cârlova sau I.H. Rădulescu.

Oraşul stă pe o terasă înaltă de aproximativ 260 metri, mai precis deasupra văii Ialomiţa. Se află la 80 de kilometri de Bucureşti.

Unul dintre personajele emblematice din istorie ce au avut o oarecare legătură cu localitatea Târgovişte este Vlad Ţepeş. În perioada în care el a domnit, s-a construit Turnul Chindiei care poate fi admirat în Parcul Chindiei, cel mai mare parc din oraş.

Totodată, Turnul Chindiei este considerat simbolul oraşului. Tot aici, a trăit meşterul tipograf din Țara Românească, Macarie, care a tipărit primele cărţi în limba slavonă.

În apropierea oraşului, la 6 kilometri, se află Mănăstirea Dealu, întemeiată de Mircea cel Bătrân. Biserica mare poartă hramul Sf. Nicolae, ea reprezentând unul dinte cele mai importante monumente păstrate din Evul Mediu.

O altă parte cu potenţial turistic mare este Curtea Domnească, un complex de fortificaţii medievale şi clădiri, ce curpinde Biserica Sf. Vineri (monument care nu a suferit modificări), Biserica Mare Domnească şi, desigur, Turnul Chindiei.

Complexul este cuprins, în mare parte, în cadrul parcului Chindiei. Nu trebuie omis nici parcul Mitropoliei din centrul oraşului, mult mai mic însă ca cel al Chindiei.

În ceea ce priveşte modul în care își petrec locuitorii timpul liber, aceștia se bucură de o varietate de localuri, majoritatea aflându-se în centrul oraşului, precum Baba Spirit of Buddha, Moshu Spirit of Peanuts, printre cele mai cunoscute fiind restaurantul Casa Veche (Casa Vecchia) şi FiordClub RockStillery. Cât în privinţa manifestărilor culturale, Târgovişte a găzduit festivalul Babel (spectacole de teatru, muzică etc).

Iubitorii de artă teatrală au, de asemenea, la dispoziţie singura instituţie de cultură profesionistă din judeţ, Teatrul Tony Bulandra, înfiinţat în anul 2002. De menţionat este şi faptul că Trooper, formaţia de heavy metal, este originară din Târgovişte. Oraşul mai este cunoscut şi datorită execuţiei soţilor Ceauşescu, în 1989.

Aici, companii precum Kaufland, Lidl, Mega Image, Praktiker etc. şi-au deschis societăţi comerciale. Unele dintre cele mai vechi magazine sunt însă Muntenia şi Mondial.

Orașul se mândrește cu numeroase muzee, biserici istorice și galerii de artă care păstrează și expun moștenirea culturală a regiunii. Evenimentele culturale anuale și festivalurile reînvie tradițiile și obiceiurile locale, atrăgând vizitatori din întreaga țară.

Târgoviște oferă o varietate de activități pentru turiști, de la tururi ghidate ale siturilor istorice până la drumeții în zonele verzi din împrejurimi. Gastronomia locală completează experiența, cu specificul său bogat și divers.

Orașul este și un centru educațional important, găzduind instituții de învățământ care contribuie la formarea viitoarelor generații. Universitățile și școlile de aici sunt recunoscute pentru calitatea educației.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version