Valparaiso este cel mai vechi și cel mai mare port al statului Chile, dar este cunoscut și drept capitala culturală, fiind și un important centru turistic. În traducere, numele orașului înseamnă „valea paradisului”. În secolul al XIX-lea a avut un rol important, fiind un loc de oprire pentru călătorii dintre cele două oceane, Atlantic și Pacific, care treceau de strâmtoarea Magelan. A fost numită micul San Francisco și bijuteria Pacificului. Acesta se află pe coasta Pacificului, la 120 km vest de capitala Santiago.
Valparaiso a fost inclus pe lista UNESCO a Patrimoniului Cultural Mondial în anul 2003. O vizită în Valparaiso trebuie sa înceapă cu partea veche a orașului, bine păstrată și îngrijită, cu numeroase vile, clădiri coloniale, biserici, muzee, monumente istorice, spații de promenadă, deși contrastul cu zona modernă, futuristă este frapant. Unele cartiere din partea veche a orașului sunt un veritabil labirint de străduțe, cu magazine, baruri, cafenele, mici restaurante, locuințe, multe dintre ele vechi de mai bine de un secol. Orașul Valparaiso s-a dezvoltat rapid mai ales de la jumătatea secolului al XIX-lea și până la începutul secolului al XX-lea, când numeroși imigranți europeni s-au stabilit aici, influențând și diversificând arhitectura, viața culturală, arta, tradițiile, economia.
La fel de fascinante sunt și ascensoarele care urcă aceste dealuri. Construite la sfârșitul anilor 1800, acestea transportă localnicii și turiștii sus pe dealurile abrupte, fiind o invenție ingenioasă și necesară pentru un oraș construit pe dealuri. Și în zilele noastre aceste lifturi încă funcționează.
Valparaiso este un oraș cu o identitate bine conturată, jucând un rol-cheie în economia și viața culturală a țării, pentru că aici este capitala Regiunii Valparaiso și locul unde se găsește Congresul Național. Multe obiective turistice din oraș reflectă viața istorică bogată pe care zona a avut-o. Muzeul Naval și Maritim prezintă istoria marinei chiliene între anii 1818-1880, sediul acestuia fiind fosta Școală de Marină, o clădire de dimensiuni generoase, devenită muzeu în anul 1967. Muzeul de Istorie Naturală deține o expoziție permanentă de antropologie și științe naturale și are și o bogată bibliotecă. Sediul muzeului este Palatul Lyon, una dintre cele mai frumoase clădiri din oraș.
Muzeul Municipal de Arte Frumoase are în colecțiile sale lucrări de Rousseau și Boudin, dar și pânze ale artiștilor din Chile. Galeria Municipală de Artă găzduiește expoziții temporare și permanente. Poate fi găsită la subsolul Palatului Lyon și este în permanență aglomerată, fiindcă se află într-unul dintre cele mai populare muzee. Muzeul La Sebastiana este casa memorială Pablo Neruda. Poetul laureat al Premiului Nobel pentru Literatură s-a mutat aici în anul 1961, după ce casa fusese practic abandonată de foștii proprietari. Refăcută și remobilată integral, a fost locul preferat al scriitorului, iar astăzi este un excelent muzeu, cu obiecte personale, fotografii, manuscrise, cărți, documente și multe alte obiecte. Este unul dintre cele mai apreciate muzee din America de Sud.
Biserica La Matriz este poate cea mai cunoscută și, cu siguranță, una dintre cele mai frumoase din oraș, fiind și un atrăgător obiectiv turistic, care merită vizitată pentru arhitectura, pentru decorațiunile și obiectele de cult expuse în interior. Școala din Valparaiso sau Facultatea de Arhitectură și Urbanism sunt printre cele mai apreciate, dar și printre cele mai avangardiste și experimentale instituții educaționale din lume, multe dintre proiectele propuse aici șocând de-a dreptul publicul conservator din țară și nu numai. Casa Mirador de Lukas este un centru cultural modern, care prezintă pe toată perioada anului simpozioane, mese rotunde, expoziții, filme, aici găsindu-se și un atelier pentru restaurarea picturilor. Partea de jos a orașului, cunoscută ca El Plan, constă într-o serie de străzi pline cu magazine, bănci, birouri și depozite abandonate îngrămădite în jurul docurilor și portului.
Valparaiso are puțin din toate: partea aceasta de jos arată un oraș boem, cu case mici și colorate, cu ateliere, galerii și muzee în aer liber, dar și modern, cu blocuri recent construite și chiar sărac și mizer cu unele case în paragină și străzi foarte murdare.
Cerro Bellavista este locul artiștilor, al pictorilor și al sculptorilor. Tot aici se găsește și casa de vară a poetului național Pablo Neruda, numită La Sebastiana, cu o vedere incredibilă asupra oceanului și a portului. Tot aici, în Bellavista, o asociație non-profit a creat un muzeu în aer liber, diverși artiști chilieni pictând pereții caselor, astfel încât casele colorate în culorile curcubeului sunt o atracție, fiind așezate ca-ntr-un mozaic, pe dealuri. Diversitatea de culori se datorează faptului că în port erau aduse vase pentru reparații. Zecile de cutii de vopsea care rămâneau erau luate de localnicii care își pictau apoi casele. Orașul este plin de străduțe labirintice cu cele mai frumoase exemple de arhitectură. Farmecul său principal constă în faptul că îmbină de toate pentru vizitatorii săi.