Anafura reprezintă bucățelele de prescură, de pâine, care se împart credincioșilor ortodocși la sfârșitul liturghiei (Var.: „anáforă”, „náfură”). În limba română, cuvântul a fost preluat din limba slavonă – sl. (a)nafora – limbă în care s-au scris și s-au tipărit primele cărți religioase din spațiul cultural autohton, încă din perioada Evului Mediu, când slavona era limba oficială în Țara Românească și Moldova, adică limbă a cultului religios ortodox și a cancelariilor voievodale.

Anafurei, care are ca etimon mai îndepărtat (din care provine și cuvântul slavonesc) grecescul aghios artos, care înseamnă pâine sfințită, i se mai spune, conform Dicționarului liturgic, și antidoronul (în greacă semnificând „în loc de dar”), deoarece, după cum afirmă Sfântul Simeon al Tesalonicului, „antidoronul se dă în locul darului celui mare al înfricoșatei Cuminecături (Împărtășanii), căci nu toți credincioșii sunt vrednici a se împărtăși…”.

Potrivit tradiției, anafura se sfințește când se cântă la strana Axionul, atingându-se vasul pe care se află bucățile de pâine de Sfântul Potir. Obiceiul de a se împărți anafură credincioșilor dăinuie încă din secolele al IV-lea – al V-lea, aceasta fiind și o modalitate de a-i determina pe participanții la Sfânta Liturghie să rămână până la sfârșit.

Citește și:  Câteva neologisme – ineluctabil, irefutabil, irefragabil, irepresibil

De la liturgie la literatură: Cuvântul anafură are o bogăție de semnificații care traversează domenii diverse, de la cele religioase la cele literare. În context liturgic, anafura reprezintă o parte vitală a ritului euharistic, reflectând profundimea și sacralitatea momentului.

Expresii și utilizări comune:

  • În liturgia creștină, anafura denotă rugăciunea de consacrare.
  • În retorică și poezie, anafura este folosită ca figură de stil pentru a întări un mesaj sau o emoție.

Conexiuni culturale și lingvistice: Explorarea termenului anafură ne deschide uși către înțelegerea mai profundă a tradițiilor și limbajului. Este un exemplu remarcabil de cum cuvintele pot servi drept punți între diferite culturi și epoci.

Pentru a aprofunda înțelegerea altor termeni complexi și utilizările lor corecte, citește ghidul nostru Cum este corect: niciun sau nici un?.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.