Pastele sau Invierea Domnului reprezinta, fara indoiala, cea mai importanta sarbatoare a intregii lumi crestine si este marcata de diferite obiceiuri si traditii in functie de regiunile si culturile care sarbatoresc Pastele. Cu toate acestea, unele traditii se regasesc in toate culturile, un bun exemplu fiind ouale rosii de Paste, simbolurile acestora fiind numeroase. In randurile care urmeaza vom incerca sa va prezentam simbolistica oualor de Paste.

Dintre simbolurile Pascale, oul rosu este probabil unul dintre cele mai importante si cele mai sacre, simbolistica acestuia datand inca din timpurile stravechi.

Simbolistica oualor de Paste

Inca din cele mai vechi timpuri, oul a fost considerat un element sacru din mai multe motive. Unul dintre acestea ar fi ca forma oului este asemanatoare cu cea a pamantului. Oul este simbolul fertilitatii si al vietii, existand numeroase legende referitoare la modul in care lumea a fost creata, in centrul acestora stand simbolul oului. De exemplu, babilonienii erau de parere ca oul este sacru deoarece exista o legenda care spunea ca zeita Astarte, zeita fecunditatii din mitologia feniciana, a aparut dintr-un ou imens care a cazut in tigrul Eufrat.

In cultura Egiptului antic se spune ca soarele a rasarit tot dintr-un ou. In Grecia antica, oul reprezenta simbolul zeitei mama, iar in Roma antica in fiecare an avea loc un festival deosebit dedicat zeitei Flora, zeita vegetiatiei, festival care era denumit Floralia. Oul avea o mare insemnatate si in cadrul serbarilor dedicate zeului Bacchus. In cadrul acestor festivaluri ouale erau colorate.

Se presupune ca si in cultura asiatica ouale inrosite aveau o mare insemnate, fiind considerate, de asemenea, un simbol al primaverii si al renasterii. Si in prezent chinezii obisnuiesc ca in ziua de Paste sa isi ofere cate un ou inrosit pentru ca se spune ca acesta este aducator de noroc.

Cozonac si oua rosii din Grecia, Foto: culinarybackstreets.com
Cozonac si oua rosii din Grecia, Foto: culinarybackstreets.com

Si in cultura saxona, zeita Eastre, zeita fecunditatii si a primaverii, are ca simbol principal oul si iepurele. In fiecare an, venirea primaverii era sarbatorita printr-un festival dedicat in totalitate zeitei. Legenda spune ca intr-un an, iarna s-a incapatanat sa plece, in asa fel incat primavara a intarziat, iar zeita se simtea foarte rau din acest motiv, fapt pentru care a salvat viata unei pasari ale carei aripioare inghetasera. Vazand ca pasarea nu mai poate zbura, Eastre a transformat-o intr-un iepure pe care l-a numit Lepus. Acest iepure a devenit Iepurasul de Paste, insa, pentru a lasa vie amintirea vietii anterioare, zeita i-a lasat acestuia posibilitatea de a oua, insa numai in ziua in care zeita este sarbatorita. De aici provine legenda conform careia Iepurasul de Paste aduce oua de ciocolata.

Pe langa aceste simboluri pe care le putem numi pagane, oule rosii de Paste au si o mare importanta religioasa. Se spune ca oul simbolizeaza piatra care a inchis mormantul Mantuitorului Iisus Hristos, un simbol al renasterii care sa aminteasca tuturor ca Iisus a inviat. Inrosirea oualor are, dupa cum am spus si anterior, o puternica insemnatate religioasa, cele mai multe popoare care sarbatoresc Pastele inrosind ouale pentru ca aceasta culoare simbolizeaza sangele care s-a scurs dupa ce Iisus Hristos a fost rastignit.

O legenda crestina spune ca Maica Domnului, venind indurerata sa isi vada fiul rastignit pe cruce, a asezat la picioarele sale un cos plin cu oua. Acestea s-au inrosit, iar Iisus a spus ca din momentul acela ouale rosii vor aminti de rastignirea Sa pe cruce.

Foarte multe culturi si-au dezvoltat propriul mod si propria traditie de decorare a oualor, si chiar si cultura romaneasca este cunoscuta pentru deosebita metoda de incondeiere a oualor. Cu toate acestea, pe langa ouale frumos incondeiate isi fac simtita prezenta si cele rosii, pentru ca aceasta culoare simbolizeaza sangele. Se spune ca rosul simbolizeaza si focul purificator. Traditia romaneasca spune ca in dimineata de Paste credinciosii sa se spele pe fata cu apa dintr-un vas in care a fost asezat in prealabil un ou inrosit.

Asadar, ouale rosii de Paste reprezinta cel mai important simbol al acestei sarbatori deosebite, iar acestea nu trebuie sa lipseasca de pe mesele traditionale de Paste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.