Home Călătorii Obiective turistice din lume Palatul Alcazar: Obiective turistice Spania – Sevilla

Palatul Alcazar: Obiective turistice Spania – Sevilla

0

Palatul Alcazar din Sevilia este o constructie regala din Spania, precum si un monument important ce ilustreaza, intr-un mod cat mai original cu putinta, amestecul dintre stilurile crestin si maur. Se poate spune, deci, ca impresionanta constructie nu se incadreaza intr-un tipar arhitectonic anume, in pofida faptului ca are o multitudine de alte elemente, specifice si altor stiluri de arhitectura. Inainte, insa, sa pornim in calatoria noastra spre Palatul Alcazar din Sevilia, trebuie sa stim ca, de pilda, regiunea Andaluzia situata in sudul Spaniei a fost, timp de decenii bune, poarta de trecere intre Africa si Europa, ceea ce, intr-o oarecare masura, a dus la dezvoltarea masiva a acelor asezari, chiar daca, putem spune ca s-a produs o destabilizare la nivelul populatiei, nu insa una ingrijoratoare. In fine, in secolul al VIII-lea, maurii aveau sa invadeze Spania si sa domine tara timp de secole, si anume vreme de 300 de ani.

Palatul Alcazar1

Inevitabil, maurii si-au pus amprenta asupra Spaniei, populatia capatand un caracter ce a avut nevoie de secole sa se omogenizeze, adica sa se transforme intr-o trasatura specifica civilizatiei respective, populatiei si traditiilor acesteia. Numai ca, dupa aceasta perioada in care toate palierele civilizatiei spaniole fusesera intr-un proces masiv de schimbare, au inceput sa se faca primii pasi pentru recucerirea Spaniei, precum si a intregii Peninsule Iberice, ocupate in mare parte de mauri.

Prin urmare, armatele crestine aveau sa lanseze „Reconquista” Peninsulei Iberice in secolul al XIII-lea, ca intr-un final, Sevilia sa fie recucerita in anul 1248. Insa, dupa aceasta aparenta victorie, au inceput sa se resimta problemele. Una dintre ele se refera, asa cum este precizat si inainte, la influenta lasata in urma de dominatia care durase atata timp, aceasta punandu-si amprenta definitiva asupra istoriei si culturii andaluze.

Revenind la Palatul Alcazar, trebuie sa stiti un aspect foarte interesant al etimologiei acestui cuvant, si anume ca termenul de „Alcazar” provine din cuvantul arab, ce inseamna palat. Despre impresionantul monument din Sevilia se spune ca este un „exemplu veritabil al fuziunii dintre stilurile crestin si maur”, aceasta trasatura fiind, fara doar si poate, cea mai definitorie. De stiut este si faptul ca Palatul Alcazar a fost, initial, o fortareata, ridicata in anul 712, de mauri. Acestia au transformat fortareata intr-un palat impresionant in secolul al IX-lea, chiar si astazi, turistilor fiindu-le destul de vizibile modificarile executate in asa maniera, incat trecerea de la fortareata la palat sa fie facuta cu succes.

Din nefericire, insa, Palatul Alcazar de atunci, transformat dintr-o fortareata, nu a supravietuit intrutotul in fata amenintarilor, precum si in fata eroziunii timpului, drept consecinta, astazi, nu putem spune ca admiram ceea ce se fusese transformat dintr-o fortareata intr-un palat, in secolul al IX-lea. In schimb, se poate spune ca au ramas cateva urme al acestui palat, insa edificiul in forma de astazi dateaza din anul 1364, cand Pedro cel Crud a comandat construirea acestuia, pentru a gazdui noua sa curte. Cel mai probabil, Pedro cel Crud a considerat acest loc ca fiind cel mai adecvat pentru construirea unui palat, tocmai datorita faptului ca fundatiile existau deja, sa nu mai mentionam de locatia deosebit de frumoasa.

Astfel, resedinta regala a fost construita de mesteri mudejar, adica de mauri, acestia neparasind Spania dupa Reconquista. Decizia unora dintre mauri a fost vazuta, de multi dintre spanioli, drept una inteleapta, caci primii nu mai faceau parte din poporul care odata cucerise Spania, ba mai mult decat, reusise sa se integreze in societatea spaniola ale acelor vremuri.

Pe de alta parte, putem considera ca, din acest motiv, stilul arhitectonic al Palatului Alcazar are o puternica amprenta araba, un caracter pronuntat, in aparenta omogen, cu arcadele sale in forma de potcoava, mozaicuri glazurate si colorate. Trebuie, de altminteri, sa mai amintim si de curtile interioare cu havuzuri si gradini. Interesant este ca toate acestea au fost construite ca atare, chiar daca a fost creat pentru un monarh crestin, respectiv pentru Pedro cel Crud.

In sfarsit, dupa Pedro cel Crud, la Palatul Alcazar au mai stat si alti conducatori ai statului, conducatori, care, de asemenea, au dorit sa-si lase amprentele sederii lor aici. De pilda, Regina Isabela I a infiintat Casa de la Contratacion (Casa de Comert), chiar in acest loc, si-anume in Sala del Almirante (Sala Amiralului).

Motivul a fost, poate, legat de faptul ca aici se afla si oficiul regal care administra expeditiile spaniole spre Lumea Noua. Iar episodul celebrului Cristofor Columb ne este cunoscut tuturor, mai ales ca acesta a plecat in expeditia sa din Spania. Astfel, exploratorul si navigatorul s-au intalnit aici cu regina. O dovada a intalnirii acestora este portretul lui Columb, ce se pare ca este inclus intr-o pictura infatisand-o pe Fecioara Maria, expusa in capela.

Nu trebuie sa uitam in a-l mentiona nici pe Carol al V-lea, care adus completari importante Palatului Alcazar, modificarile contrastand, mai mult sau putin, cu stilul islamic. Regele si-a aniversat casatoria la Alcazar in anul 1525, iar, dupa aceasta data importanta, a construit o serie de apartamente elegante in stil renascentist. De fapt, putem considera decizia regelui de a construi aceste apartamente drept cea mai semnificativa completare adusa impresionantului Palat Alcazar din Sevilia, Spania. Mai mentionam ca Palatul Alcazar a fost introdus in Patrimoniul Mondial UNESCO.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version