Home Călătorii Obiective turistice din lume Palatul lui Hisham: Obiective turistice Israel – Cisiordania

Palatul lui Hisham: Obiective turistice Israel – Cisiordania

0

Poate cel care ar fi trebuit astazi sa fie unul dintre cele mai uluitoare monumente pe care dinastia Umayazilor le-a lasat in urma este Palatul lui Hisham sau Khirbat El Mafjar, ce se afla la 5 km in nord de Tell es-Sultan, vestigiile fostului Ierihon. Se presupune ca ceea ce odata era un impresionant palat a fost construit de El-Walid ibn el-Yazid, chiar daca denumirea provenea de la unchiul sau, califul el-Hisham ibn Abd el-Malik. Initial, Palatul lui Hisham avea un scop precis, si-anume servea drept adapost de vanatoare, numai ca se poate fali cu o arhitectura magnifica, am putea spune chiar pretioasa, peretii fiind decorati cu modele somptuoase.

Palatul lui Hisham1

Chiar si asa, de mentionat este faptul ca lucrarile la palat nu fusesera finalizate, deoarece el-Yazid, care isi insusise califatul, a fost asasinat in 744, exact la un an dupa ce preluase carma puterii. Insa situl pe care astazi il putem vizita este o marturie graitoare a modului in care cei privilegiati alegeau sa traiasca in secolul al VIII-lea, parca in contrast cu celelalte lumi, civilizatii, cu ceilalti oameni si cu felul in care acestia percepeau viata.

Construit exact deasupra unei bai romane, situl contine vestigiile unei mari locuinte, mai cu seama ale unei bai, ale unei sali de banchete, precum si ramasitele a doua moschei despre care se crede ca ar fi fost cu adevarat impresionante. Insa un aspect interesant este acela potrivit caruia, in acest loc, ar fi existat o retea sofisticata de tevi subterane pentru incalzirea apei, in acest sens, existand indeajuns de multe dovezi.

Palatul lui Hisham din West Bank, Cisiordania, era, initial, o cladirea patrata, cu doua etaje, conceputa in jurul unei curti centrale, asa cum a si fost dorinta lui El-Walid. Din pacate, giuvaierul arhitectonic, asa cum a fost numit de istorici, a fost distrus intr-un cutremur foarte puternic ce a avut loc in anul 749. Ceea ce fac vestigiile acestui palat cu adevarat deosebite sunt trasaturile inca vizibile ale stilului arhitectonic islamic, un exemplu graitor in acest sens fiind decoratiunile din stuc, folosite pentru prima oara in regiune ca ornament, precum si in alte scopuri practice, chiar daca stucul, dupa cum bine stim, a fost creat, in prima instanta, pentru a imita marmura.

De pilda, o parte din tencuiala originala a Palatului lui Hisham se afla, in prezent, la Muzeul din Ierusalim, deschis circuitului turistic. Iarasi, turistii care vor sa viziteze situl din West Bank trebuie sa stie ca mozaicurile palatului au fost restaurate, cel mai celebru mozaic, aflat intr-o camera mica din coltul nord-vestic, are desenate, intr-un mod cu totul si cu totul inedit, gazele care pasc sub un pom fructifer, denumit sugestiv, Pomul Vietii, in vreme ce un leu infometat ataca una dintre gazele. Iarasi, un aspect pe care turistii dornici sa viziteze situl trebuie sa-l stie este ca pot vizita sala de 30 m², precum si camera boltita din fata baii, care este pavata cu mozaicuri.

Ba chiar, pardoseala este cel mai mare exemplu cunoscut de mozaic antic din lume, sa nu mai mentionam de faptul ca tot aici, este expusa si steaua sculptata in piatra din Ierihon. Aceasta sculptura se afla inramata la intrarea palatului. Totodata, mai trebuie sa stim ca teritoriul Cisiordania nu este tocmai ofertant pentru turisti, din mai multe puncte de vedere, printre acestea amintind, bineinteles, infrastructura. Chiar si asa, vizitarea sitului, implicit, a Palatului Hisham poate fi o experienta cu adeavarat interesanta.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version