Home Călătorii Obiective turistice din lume Palatul Marilor Maestri: Obiective turistice Malta – Valletta

Palatul Marilor Maestri: Obiective turistice Malta – Valletta

0

Palatul Marilor Maestri, cunoscut si drept Palatul Ordinului de Malta, ce se afla in orasul Valletta, din Malta, a fost, de-a lungul existentei sale, mai precis, incepand cu sfarsitul celei de-a doua jumatati a secolului al XVI-lea, resedinta conducatorilor succesivi ai statului, dat si sediul unuia dintre cele mai vechi ordine militare de pe continent. Este vorba despre Cavalerii Ospitalieri ai Sfantului Ioan, ordin care a sosit in Malta in anul 1530. Venirea Cavalerilor Ospitalieri ai Sfantului Ioan in aceasta tara a fost un moment prielnic pentru administrarea ordinului, cu atat mai mult cu cat, nu avuse, timp de opt ani, un sediu in care ordinul sa functioneze. Ei au fost alungati de otomani de pe insula Rhodos, ca urmare a infrangerii din anul 1522.

Palatul Marilor Maestri1

Cat despre palat, acest edificiu fermecator a ramas vreme buna centrul Cavalerilor Ospitalieri, mai cu seama intre anii 1571 si 1798, dupa care Napoleon I a ocupat insula. Cel care a proiectat impresionanta constructie pe care astazi o putem admira cu totii a fost arhitectul maltez Gerolamo Cassar, palatul fiind construit pe un loc pe care ordinul il cumparaase chiar din anul 1571. Se pare ca domeniul respectiv ii apartinuse initial nepotului conducatorului ordinului, Marele Maestru Jean Parisot de la Valette, care insa nu locuia intr-o casa prea grandioasa. Important de mentionat, totodata, este ca partea sudica a Palatului Marilor Maestri este, de fapt, aceasta casa.

La exterior, edificiul nu impresioneaza prin aceeasi bogatie a detaliilor ca si in interior. De pilda, in prima instanta, s-a dorit inlocuirea balcoanelor din fier cu unele din lemn, in anul 1741. Mult mai impresionant este, fara discutie, interiorul. Acesta este dispus in jurul a doua curti de incinta. Pe langa Cavalerii Ospitalieri ai Sfantului Ioan, aici au mai locuit si guvernatorii britanici ai Maltei, primul conducator stabilindu-si resedinta intre zidurile acestui palat de indata ce flota regala a cucerit insula. In orice caz, pana la acel moment, insula le apartinea francezilor, iar britanicii au preluat-o de la acestia in anul 1800.

Mult mai tarziu, Malta avea sa-si castige independenta, mai exact in anul 1964, drept urmare s-au facut si anumite schimbari in ceea ce privea functionalitatea Palatului Marilor Maestri din Valletta. Astfel, s-a decis ca sala consililui din palat sa fie devina sediul permanent al parlamentului insulei, Camera Reprezentantilor. Aceasta incapere este de-a dreptul splendida; zidurile sale sunt decorate cu tapiserii ce descriu scene din Marea Caraibilor, precum si din Lumea Noua. In prezent, palatul functioneaza ca birou pentru presedintele statului maltez.

Chiar si asa, turistii inca pot vizita Palatul Marilor Maestri, ce-i drept, nu toate incaperile. De pilda, cei care intentioneaza sa vada acest giuvaier arhitectonic trebuie sa stie ca, in partea din spate, se afla un arsenal, in care sunt expuse multe dintre armele folosite atat de cavaleri, cat si de inamicii lor, printre care si celebra spada a lui Turgut Reis, un binecunoscut amiral si corsar otoman, care a murit in timp ce Malta a fost asediata in anul 1565.

In sfarsit, se poate spune, asadar, ca Palatul Marilor Maestri a fost cea mai importanta cladire din Malta, reprezentand centrul puterii conducatorilor statului inca de la inceputul secolului al XVII-lea. De altminteri, istoria statului maltez se afla intiparita pe zidurile si obiectele aflate in acest palat.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version