Despre orasul vechi Riyadh, unde unul dintre cele mai frumoase palate saudite se afla, si anume Palatul Murabba, stim ca a fost construit in spatele unor ziduri fortificate, pentru care s-au folosit chirpici si lut. Aceste ziduri impresionante aveau noua porti, care duceau spre centru, vizitatorii fiind purtati parca spre o lume cu totul si cu totul deosebita. Pe de alta parte, cladirile de aici erau construite din caramizi traditionale de pamant si lut, pozitionate de-a lungul strazilor inguste si oarecum intortocheate, iar daca ne gandim la fascinatia turistilor vizavi de felul in care caile de acces aratau, vom constata ca nu degeaba, chiar si astazi, Riyadh este considerat a fi un oras deosebit.
In prezent, zidurile si portile au disparut, iar majoritatea cladirilor vechi au fost inlocuite, cumva ca un raspuns al istoriei, cu structuri moderne – Riyadh, de pilda, este unul dintre orasele cu cea mai rapida dezvoltare din intreaga lume, chiar daca unii sunt de parere ca orasul cu cea mai rapida dezvoltare din intreg mapamondul este New Delhi. Aceasta expansiune uriasa a inceput treptat, mai cu seama dupa ce Ibn Saud a cucerit orasul in anul 1902, numai ca, mai apoi, si anume in anul 1932, odata cu infiintarea regatului Arabiei Saudite, s-a inceput si construirea unor noi cladiri, orasul capatand formele, in cele din urma, ale unei asezari infiintate parca deodata.
Impunatorul Palat Murabba a fost construit in anul 1936 la ordinul regelui Ibn Saud, pentru a-i servi drept resedinta regala si guvernamentala, iar daca tinem cont si de nivelul de dezvoltare la care orasul ajunsese deja, atunci cu siguranta vom considera scopul regelui unul justificat. A fost amplasat in partea nordica a vechilor ziduri ale orasului si se pare ca era atat de mare si de impunator, incat era deseori confundat cu insasi capitala. Cu alte cuvinte, palatul in sine si imprejurimile aratau precum un adevarat oras.
Palatul Murabba a fost folosit de rege pana in momentul mortii sale, in anul 1953, si, prin urmare, ocupa un loc important in istoria saudita. Recent, Palatul Murabba si structurile istorice care il inconjoara au fost supuse la un program extensiv de restaurare si renovare, care a transformat regiunea in Centrul Istoric Regele Abdul Aziz. In fapt, autoritatile au dorit marcarea evenimentelor importante prin renovarea acestei zone si includerea ei intr-un circuit deschis turistilor. Acest proiect substantial include dotari educationale, culturale si religioase in zona Palatului Murabba si, totodata, a reprezentat si reconstruirea, in forma originala, a unor structuri distruse.
In apropiere se afla Turnul de Apa – un punct de reper specific al orasului – si Palatul al-Hamra, numit astfel datorita culorii sale rosii, construit de succesorul regelui Ibn Saud. Palatul Murabba din Riyadh si alte obiective ale Centrului Istoric Regele Abdul Aziz au o importanta deosebita pentru istoria Arabiei Saudite, iar conservarea lor atenta face ca aceasta parte a istoriei sa nu se piarda nicicand in negura uitarii. De altminteri, Palatul Murabba ramane, fara doar si poate, o adevarata capodopera arhitectonica, reprezentativa pentru acele vremuri.