Maharajahii Rajasthanului au fost intotdeauna cunoscuti pentru cavaleria lor si pentru protectia exagerata asupra reginelor lor. Hawa Mahal, cunoscut si ca Palatul Vanturilor dateaza din anul 1799 si se afla in Jaipur, capitala Rajasthanului – regiune a Indiei. Acesta a devenit simbol al orasului si, in plus, este un monument turistic de foarte mare valoare. Palatul Vanturilor a fost construit din porunca Maharajahului Sawai Pratap Singh – nepotul Maharajahului Sawai Jai Singh al II-lea – si proiectat de Lal Chand Usta in forma coroanei lui Krishna, zeu indian considerat avatarul lui Vishnu (zeul suprem indian). Arhitectul Lal Chand Usta a facut si planul orasului Jaipur, fiind considerat unul dintre cele mai reusite planuri urbane din India.
Arhitectura Rajputana este reprezentativa pentru Palatul Vanturilor, aceasta combinandu-se cu arhitectura Mughal. Arhitectura rajputana se observa in folosirea cupolelor, copertinelor, pilonilor, canelurilor, a lotusului şi a motivelor florale. Stilul islamic Mughal este evident in incrustatiile in filigran si in arcuri. Fatada are oarecum forma unei piramide, ceea ce il face cu atat mai impunator. Exteriorul sau unic se aseamana cu un fagure si fatada cuprinde 953 de ferestruici numite hjarokhas, bogat decorate cu zabrele. Scopul acestor zabrele a fost initial ca doamnele de la curte sa poata observa viata de zi cu zi a oamenilor de rand, fara a fi observate, de vreme ce fetele lor trebuiau sa fie acoperite cu o „purdah”.
Astfel, aceste femei puteau sa aprecieze libertatea, in ciuda valului purtat. Vantul patrunde usor prin cele 953 de ferestruici, facand incaperile racoroase chiar in sezonul cald. De asemenea, din Palatul Vanturilor se pot observa frumoasele stradute colorate, aglomeratiile de oameni din piete si, totodata, intregul oras Jaipur, in toata splendoarea sa. Privelistea este uluitoare, bazarul Sereodori (piata) din est aducand putin cu strazile Parisului. Pe de alta parte, daca priviti inspre nord sau inspre vest, peisajul este dominat de vai verzi si largi, munti si de Fortul Amer. Inspre est si sud se poate observa linia interminabila a desertului Thar.
Palatul Vanturilor este construit din gresie rosie si roz, fiind o marturie sincera a denumirii orasului Jaipur – orasul roz, iar decoratiunile albe sunt facute din gips. Constructia are 5 etaje, dintre care ultimele 3 reprezinta, de fapt, o singura camera, in timp ce la primele doua etaje exista cate o curte in mijloc. Accesul la etajele superioare se face prin rampe si nu prin scari. La baza sunt doua curti. Frumuseta sa provine mai ales din impresia de fragilitate, avand o structura delicata ce il transforma intr-o opera de arta. Hawa Mahal se afla chiar in inima centrului de afaceri al Jaipurului, facand parte din Palatul orasului si se intinde pana la Zenana – locul in care erau camerele femeilor ce faceau parte din harem. Acest lucru nu este unul comun indian, de obicei, palatele fiind inconjurate de parcuri, in mod traditional. Un alt atribut interesant este culoarea aurie pe care o capata dimineata, la rasarit, cand este cel mai potrivit de vizitat.
Hawa Mahal a fost cunoscut drept capodopera Maharajahului Jai Singh al II-lea, intrucat era resortul sau preferat, mai ales datorita elegantei si interiorului palatului. Racoarea dinauntrul acestuia care provine de la briza ce trece prin ferastruici este amplificata de fantanile arteziene din centrul fiecarei camere. Intrarea in Palatul Vanturilor dinspre Palatul Orasului se face printr-o poarta imperiala si se deschide intr-o curte foarte larga. Aceasta curte gazduieste si un muzeu arheologic. In interiorul palatului exista felurite camere decorate cu marmura colorata, iar in centrul constructiei se afla fantani arteziene.
In anul 2005 au inceput lucrarile de restaurare si renovare a Palatului Vanturilor. Timp de 50 de ani, acesta nu a fost ingrijit si, drept urmare, Hawa Mahal a avut nevoie mai ales de o restaurare a fatadei. Guvernul Rajasthanului se ocupa de aceste procese.
Jaipur are un climat excesiv, cu veri foarte fierbinti si umede si ierni reci. In lunile de varf ale verii (aprilie – iulie), temperatura ajunge pana la 450 C, asa ca recomandam alegerea vizitarii orasului si totodata, Palatului Vanturilor in lunie octombrie – martie, cand peisajele, sunetele si mirosurile acestui oras se pot simti la maxim. Orasul Jaipur are o infrastructura satisfacatoare, fiind conectat la cai rutiere, cai feroviare si legaturi aeriene cu restul tarii. De asemenea, Jaipur este conectat la autostrazi important si prin Aeroportul International din Sanganer (care se afla la o distanta de 13 kilometri) prin care iau amploare fluxurile turistice internationale.
Odata ajunsi in Jaipur, nu trebuie sa ratati celelalte monumente magnifice din acest oras, intrucat acest oras indian este foarte faimos ca destinatie turistica, educationala si culturala. Daca doriti sa vizitati si alte monumente si fortificatii, va sugeram sa nu ratati: Fortul Amber, Fortul Jaigarh, Fortul Nahargarh, Palatul Orasului, Jantar Mantar, Palatul Jal, Palatul Rambagh, Muzeul Central (Albert Hall Museum).