Home Călătorii Obiective turistice din lume Partenonul din Atena: Obiective turistice Grecia – Atena

Partenonul din Atena: Obiective turistice Grecia – Atena

0

Multe dintre splendidele structuri de pe Acropole, care au reusit sa ramana in picioare, au fost construite in perioada dintre razboaiele medice si peloponesiac din secolul al V-lea i.Hr., mai cu seama in timpul „Epocii de Aur” a vechii si fermecatoarei Atene. Pe dealul care domina intreg orasul, se afla si cel mai faimos si deopotriva mare monument, si anume Templul Atenei Partenos, un veritabil simbol al Greciei antice, asemenea Statuii Libertatii pentru Statele Unite.

Partenonul din Atena1

De asemenea, atat grecii din Antichitate, cat si cei de astazi identifica Partenonul din Atena drept simbol al democratiei. Poate mult mai intresanta este insa istoria din spatele acestei superbe structuri. Ridicat cu ajutorul contributiilor aliatilor Atenei, mai cu seama cu ajutorul Ligii de la Delos, Partenonul este mareata capodopera a lui Pericle si, in acelasi timp, o marturie a prosperitatii, respectiv a vremurilor infloritoare pe care orasul le traversa la acea perioada. De-a lungul anilor, acest monument a devenit un testament al fortei si al vointei de a conduce. Cel care a primit dificila sarcina de a lucra la acest templu a fost sculptorul Fidias, care a demarat lucrarile de constructie in anul 447 i.Hr. Partenonul a fost finalizat in 431 i.Hr.

Prima trasatura ce poate fi observata este stilul ionic al templului, si nu intamplator, mai ales daca stim ca Atena era, de fapt, un oras ionic. Exista si cateva povesti referitoare la o statuie imensa, realizata din aur si fildes, dedicata Atenei, pe care Fidias a asezat-o in interiorul acestei structuri. Se pare ca aceasta statuie a disparut. Chiar si asa, Partenonul nu a pierdut din stralucirea de odinioara, in prezent, putandu-se vedea mai multe scene reprezentative pentru mitologia greaca. Cea mai cunoscuta este cea de pe frontul de est al cladirii, in care este redat evenimentul nasterii Atenei, aceasta aparand pe lume din capul lui Zeus.

Mai mult decat atat, templul adapostea si alte sculpturi, acestea redand victoria zeilor greci in fata centaurilor si a gigantilor. Multe dintre aceste sculpturi se afla, in prezent, la British Museum. Acum cateva secole, Partenonul se afla intr-o stare foarte buna. Dupa cum bine stim, in anul 1687, cand templul a fost transformat de turcii otomani in depozit de pulbere, Partenonul din Atena a fost partial distrus, mai cu seama din cauza unui atac venetian cu obuze. Atunci, depozitul de pulbere a explodat.

Mai tarziu, in prima jumatate a secolului al XIX-lea, lordul Elgin, la acele vremuri ambasador al Marii Britanii in Grecia, a cumparat cateva dintre frizele templului de la turci. El a hotarat transportarea lor la Londra, decizie care a declansat nenumarate controverse. Marmurele Elgin, cum sunt cunoscute, se afla, chiar si in zilele noastre, la British Museum.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version