Patimile lui Hristos sunt toate suferintele, chinurile si evenimentele prin care Iisus Hristos a trecut inainte de si in timpul judecatii si crucificarii sale.  Aceste evenimente sunt relatate in cele patru Evanghelii, insa in Evanghelia dupa Ioan au fost adaugate mai multe detalii decat in cele ale lui Luca, Matei si Marcu. Cele trei Evanghelii sunt numite si Evangheliile Sinoptice, acestea prezentand povestiri similare.

Crucificarea lui Iisus Hristos este un moment emblematic in credintele crestine, prin sacrificiul sau, Iisus dandu-le oamenilor iertarea pacatului stramosesc. Se spune ca patimile lui Hristos au inceput de fapt inca dinainte de Pastele evreiesc. Momentul inceperii acestor evenimente nefericite este reprezentat de planurile machiavelice ale preotilor iudei si invatatorilor legii. Patimile lui Iisus sunt comemorate de-a lungul Saptamanii Patimilor, incepand cu Duminica Floriilor si incheindu-se cu Sambata Pastelui. In toate cele patru Evanghelii canonice sunt prezentate evenimentele precursoare prinderii, judecarii si crucificarii lui Iisus. Alaturi de acestea se afla si Evanghelia dupa Petru care, desi nu apartine canoanelor crestine, prezinta anumite evenimente legate de patimile prin care a trecut Iisus. Conform calendarului liturgic, patimile sunt comemorate in Saptamana Sfanta.

Patimile lui Hristos incep inca dinainte de Pastele evreiesc, initierea acestora avand loc odata cu conspiratia preotilor iudei impotriva lui Iisus. Dupa aceasta actiune marsava au loc evenimentele care vor duce la jertfirea lui Iisus si, astfel, la salvarea sufletelor crestine de pacatul stramosesc. La cateva zile inainte de Pastele evreiesc, in timpul unei mese, o femeie ii unge lui Iisus picioarele cu parfum, acesta spunand ca, pentru actul sau, aceasta femeie va fi amintita mereu. In mai toate documentele si obiectele de arta, Maria Magdalena este vazuta ca si femeia care a infaptuit acest act.

In urmatoarele zile nu exista evenimente esentiale care are reflecta eventuale suferinte, insa, in Joia Mare, are loc Cina cea de Taina. Eveniment extrem de important, aceasta ultima masa pe care Iisus o imparte cu apostolii sai aduce o sumedenie de informatii noi cu privire la patimile lui Hristos. In Evanghelii se spune ca Iisus a impartasit cu apostolii sai o ultima masa cu paine si vin in Ierusalim. In timpul acesteia, El le-a dezvaluit apostolilor evenimentele ce vor urma, dandu-le ultimele instructiuni si spunandu-le ca stie cine il va trada in curand. Toti apostolii sunt rugati sa si-l aminteasca mereu pe Iisus.

Dupa masa de seara, Iisus si apostolii sai merg spre Ghetsemani, iar pe drum, Hristos incearca sa le spuna acestora ca toti vor „cadea” in acea noapte. Izbindu-se de protestul lui Petru care spune ca nu il va trada niciodata, Iisus ii dezvaluie acestuia ca el il va nega pe Iisus de trei ori inainte de cantarea cocosului.

Iisus Hristos in Gradina Ghetsemani, Foto: christianhdwallpaper.blogspot.com
Iisus Hristos rugandu-se in Gradina Ghetsemani, Foto: christianhdwallpaper.blogspot.com

Patimile lui Hristos incep cu adevarat in gradina Ghetsemani unde, in timp ce apostolii se odihnesc, Iisus se roaga. Atunci vine Iuda Iscariotul insotit de soldati si farisei sau oameni inarmati cu sabii si topoare, in functie de fiecare Evanghelie, si il tradeaza pe acesta pentru cei 30 de arginti primiti. Sarutandu-l pe obraz pe Iisus, Iuda il identifica pe Hristos si il da pe mana soldatilor, care il aresteaza. Toti apostolii lui Iisus fug, astfel implinindu-se profetia „caderii” acestora.

Patimile lui Hristos continua in acea noapte si la casa marelui preot. Sanhedrinii sunt cei care il vad pe Iisus si il examineaza. Evanghelia dupa Matei spune ca acestia l-au scuipat in fata si l-au lovit cu pumnii in timp ce in Evanghelia dupa Ioan se scrie ca Iisus a fost lovit la fata de cativa preoti iudei care mai apoi au decis ca el trebuie sa moara. In Evanghelia dupa Luca se spune si ca Iisus a fost batut de soldati inainte ca acesta sa fie adus in fata curtii. Sanhedrinii l-au trimis apoi pe Iisus la Pontiu Pilat.

In acelasi timp, in curtea palatului marilor preoti farisei s-au adunat multimi care cer sa afle soarta lui Iisus. Petru a fost si el prin multime si, fiind recunoscut ca si discipol al lui Iisus, acesta neaga ca l-ar fi cunoscut. Petru aude cocosul cantand si isi aminteste de profetia lui Iisus la adresa lui.

In a doua zi, la palatul guvernatorului, patimile lui Hristos continua. Desi il examineaza si il considera inocent, Pontiu Pilat este nevoit sa lase soarta lui Hristos in mainile multimii si a preotilor iudei, punandu-i pe acestia sa aleaga intre salvarea de la moarte a lui Iisus sau a criminalului Barabas. Se pare ca acest criminal a aparut in toate cele patru Evanghelii. Cand multimea cere crucificarea sa, Pilat il condamna pe Iisus la moarte prin crucificare. Potrivit Evangheliei dupa Matei, Iuda este cuprins de remuscari si incearca sa inapoieze argintii, insa este refuzat. El arunca banii in templu si fuge, ajungand sa se spanzure de un copac.

Icoana ilustrand Patimile lui Iisus Hristos pe dealul Golgota, Foto: en.wikipedia.org
Icoana ilustrand Patimile lui Iisus Hristos pe dealul Golgota, Foto: en.wikipedia.org

Dintre patimile lui Hristos, cea mai mare este drumul anevoios al lui Iisus pe dealul Golgotei cu crucea in spate si crucificarea sa.

In toate Evangheliile se spune ca Pilat il intreaba pe Iisus daca el este Regele Iudeilor si, dupa ce este condamnat, el este batjocorit de soldati si imbracat intr-o roba purpurie, punandu-i-se o coroana de spini pe cap si o bagheta in mana. Soldatii isi bat joc de el numindu-l Regele Iudeilor si il lovesc in cap cu bagheta. In Evanghelia lui Ioan se spune si ca Pilat l-ar fi adus si a doua oara in fata multimii pe Iisus, imbracat in roba si cu coroana de spini pe cap, pentru a apela la mila multimii. Preotii iudei insa ii instiga pe oameni si reusesc sa obtina condamnarea lui Iisus. In acest fel, Pilat se spala pe maini de sangele lui Iisus, lasand soarta sa in mainile multimii.

Conform Evangheliilor, patimile lui Hristos continua inainte ca acesta sa porneasca pe drumul crucificarii. I se dau inapoi hainele luate si el este fortat sa isi duca crucea pe muntele Golgotei. Cand ajunge la destinatia finala, lui Iisus i se ofera vin cu mir pentru a i se reduce durerea, insa el refuza. Dupa ce este crucificat, dimineata, sau la amiaza, in functie de Evanghelie, pe crucea lui Iisus este pusa o placuta pe care sunt incriptionate cuvintele „Iisus din Nazaret, Regele Iudeilor”. Mai apoi se spune ca soldatii aflati la cruce isi impart hainele sale in timp ce multimea striga ca Iisus sa faca un miracol si sa se elibereze de cruce.

Conform Evangheliilor, doi hoti sunt si ei crucificati impreuna cu Iisus, acestia fiind pozitionati la stanga si la dreapta sa. Unul dintre ei il reneaga in timp ce celalalt il recunoaste pe Iisus si crede ca este nevinovat, rugandu-se sa fie amintit atunci cand Iisus va reveni in regatul sau.

Filmul Patimile lui Hristos in regia lui Mel Gibson, Foto: bbprof.wordpress.com
Secventa din filmul Patimile lui Hristos in regia lui Mel Gibson, Foto: bbprof.wordpress.com

Patimile lui Hristos sunt urmarite si de biata sa mama si alte doua femei. Maria sta la crucea fiului ei impreuna cu doua femei si cu apostolul pe care Iisus l-a iubit. Hristos o lasa pe Maria in grija discipolului sau. Potrivit Evangheliilor sinoptice, la miezul zilei cerul s-a innegrit iar intunericul a durat trei ore, Iisus strigand „Doamne, de ce m-ai Parasit?”. Centurionul care pazea crucile a vazut cum Iisus a murit si l-a declarat inocent sau chiar Fiu al lui Dumnezeu. In Evanghelia dupa Luca se spune ca, dupa cum era obiceiul, soldatii veneau si le rupeau picioarele acelora de pe cruce, pentru a le grabi moartea, insa cand au ajuns la Iisus, acesta era deja mort. Un soldat s-a asigurat de aceasta, infingand o sulita in coasta sa.

Patimile lui Hristos sunt omagiate de crestini in fiecare an, in timpul Saptamanii Patimilor. In memoria acestor intamplari au fost realizate si filme, dintre acestea cel mai recunoscut fiind Patimile lui Hristos, un film artistic in regia lui Mel Gibson. In acest film, Maia Morgenstern a jucat rolul Mariei, mama lui Hristos.

Suferintele lui Iisus au fost indurate cu stoicism pentru ca Acesta sa isi poate duce la bun sfarsit menirea pe pamant si pentru a reinvia si a-i salva pe oameni de pacatul lor. In Postul mare si nu numai, Preotii savarsesc taina Sfintei Impartasanii care tine loc de Cina cea de Taina, dandu-le astfel credinciosilor sangele si trupul lui Hristos, pentru ca acestora sa le fie iertate pacatele savarsite pana atunci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.