Home Cultură generală Pentagrama – un simbol străvechi ale cărui semnificaţii puţini le cunosc

Pentagrama – un simbol străvechi ale cărui semnificaţii puţini le cunosc

2
Pentagrama

Foarte multe persoane o poarta fie ca accesoriu modern, fie ca model imprimat pe diverse articole vestimentare, fara a cunoaste, de fapt, adevarata sa simbolistica.

Pentagrama, dupa cum spune si numele, reprezinta o stea in cinci colturi, realizata cu ajutorul a cinci linii. Din punct de vedere etimologic, cuvantul “pentagrama” provine din grecescul “pentagrammon” care inseamna “cinci linii”.

Simbolul pentagramei este folosit inca din cele mai vechi timpuri, fiind descoperit in Grecia si Roma antica, dar si in Babilonia. Desi simbolistica pentagramei a cunoscut unele modificari de-a lungul timpului, anumite atributii au ramas adanc inradacinate.

Scurta istorie

Pentagrama1

Se spune ca simbolul pentagramei a fost gasit pentru prima oara in Mesopotamia, in inscriptii care dateaza din jurul anului 3000 i.Hr. Pentagramele pe care sumerienii le foloseau desemnau un unghi, o camera sau o incapere, pe cand babilonienii foloseau pentagramele pentru a se orienta. Pentagrama avea si o puternica influenta astrologica in cultura babiloniana, avand in vedere ca cele cinci colturi desemnau, de fapt, cinci planete: Jupiter, Mercur, Marte, Saturn si Venus, cea din urma fiind “Imparateasa Raiului”.

Adeptii lui Pitagora considera pentagrama o perfectiune a matematicii, iar la baza conceperii unor impunatoare cladiri a stat proportia care caracterizeaza o pentagrama. Mai mult decat atat, se considera ca pentagrama a reprezentat modelul dupa care intregul Univers a fost conceput.

In cultura antica chineza, steaua in cinci colturi reprezinta cele cinci elemente folosite in feng shui si in medicina.

Egiptenii purtau pandantive pe care erau inscriptionate pentagrame, ca simbol al bogatiei si al sanatatii.

Pentagrama si practicile oculte

Pentagrama a fost considerata o reprezentare a fortelor oculte, fiind un simbol magic. In secolul al XIX-lea apar oarecare modificari in ceea ce priveste orientarea corecta a stelei cu cinci colturi. Desi unii invatati considera practicile de acest gen ca facand parte din ritualuri de magie alba, foarte multi sunt de parere ca practicile sunt satanice. In special oamenii de stiinta din Europa au emis diferite pareri referitoare la orientarea pentagramei si rolul acesteia in practicile oculte.

De exemplu, se considera ca daca o pentagrama era orientata cu doua dintre varfuri in sus, aceasta reprezenta un simbol al intunericului si atragea forte diabolice deoarece natura elementelor era inversata. Tot in aceasta pozitie, pentagrama poate simboliza imaginea unei zeitati din magia neagra, Baphomet. Baphomet face parte din folclorul crestin, fiind un simbol al satanismului si al fortelor oculte. De cele mai multe ori, Baphomet este confundat cu Satana, insa primul reprezinta, de fapt, dualitatea masculin – feminin, precum si dualitatea Bun – Rau.

Crestinii folosesc si ei pentagrama, insa pentru acestia ea simbolizeaza cele cinci simturi. In Evul Mediu se considera ca cele cinci linii reprezentau ranile lui Iisus Hristos. Pe langa acestea, pentagramei i-au fost atribuite conotatii magico-protective, in sensul ca cei care purtau o pentagrama erau paziti de fortele raului.

Mai mult decat atat, pentagrama poate fi si simbolul umanitatii si al locului ocupat de om in Univers, deoarece atunci cand pentagrama este asezata in pozitie normala, adica are varful indreptat in sus, peste aceasta poate fi juxtapus corpul uman.

Foarte multi reprezentanti ai neopaganismului au imbratisat simbolistica pentagramei. In special adeptii modernei religii “wicca” au cultivat simbolul stelei cu cinci colturi, atribuindu-i o simbolistica aparte. Acestia trateaza pentagrama ca pe un simbol al credintei, asa cum crestinii trateaza crucea.

Asocierea pentagramei cu satanismul

Avand in vedere ca inca din Evul Mediu pentagrama nu a fost privita doar ca un simbol al puritatii si al echilibrului natural, foarte multi au asociat pentagrama cu satanismul. Este adevarat ca adeptii satanisului au imprumutat si ei acest simbol. Pentagrama folosita de catre acestia are varfurile inversate, iar simbolul central este zeitatea prezentata mai sus, Baphomet. Aceasta pentagrama este inconjurata de doua cercuri. Aceasta simbolizeaza decaderea umana, dorintele ascunse si gandurile intunecate. Cercurile simbolizeaza inchiderea, neputinta fortelor exterioare de a patrunde. Atunci cand o pentagrama este incercuita, poarta numele de pentaclu.

Pentagrama si practicile oculte

In practicile oculte, pentagramei ii este adaugata imaginea unei capre, pe care foarte multi o considera imaginea zeului Baphomet. De fapt, aceasta reprezinta imaginea Caprei lui Mendez, zeitatea suprema a celor care practica magia neagra. Capra devine un simbol sacru pentru magia neagra.

Simbolul pentagramei in zilele noastre

Cu siguranta ati observat foarte multe persoane care poarta sub diferite forme simbolul pentagramei. In zilele noastre pentagrama reprezinta, de fapt, o estetica falsa o fortelor intunericului, deoarece cu acest scop o poarta majoritatea persoanelor, fara a cunoaste adevaratele semnificatii ale acesteia. Foarte multi tineri adepti ai subculturilor intunecate de muzica rock asociaza pentagrama cu muzica pe care o asculta, mai ales ca exista un numar mare de formatii care au popularizat simbolul pentagramei intr-un mod eronat si de cele mai multe ori doar comercial.

In prezent pentagrama se afla la granita dintre ritual, simbol si moda. Nu este un lucru deloc rau sa porti o pentagrama ca accesoriu, sau imprimata pe un articol vestimentar, atat timp cat persoana in cauza cunoaste istoria si semnificatia acesteia si nu o poarta doar pentru ca este la moda.

2 COMMENTS

  1. Pentagrama daca e cu avrful in sus e sfanta e folosita la exorcizari si reprezinta 5 elemnte apa,aer,foc,pamant si spirit (varful e spiritul) iar cea cu avrful in jos e o intruchipare a Diavolului

  2. Fiecare poate sa-i dea orice simbolistica vrea in domeniul acesta vag al metafizicii. D.p.d.v. știintific pentagrama este foarte interesanta pentru că segmentele în care sunt taiate liniile sunt în relatia proportiei „divine” cum i-a spus Luca Pacioli (primul prof. univ. de matematica din lume) sau „nr. de aur”: fi = 1,61803…. De vazut tot pe acest site:
    https://destepti.ro/numarul-de-aur-proportia-divina

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version