Petrecerea de Craciun este una din cele mai asteptate ceremonii ale anului. Exista, de asemenea, petrecerea de Paste, insa parca aceasta nu reuseste sa se compare cu entuziasmul cu care intreaga lume asteapta Craciunul. Poate ca acest fapt se datoreaza si diferentelor dintre cele doua sarbatori, Pastele celebrand moartea si invierea Domnului, iar Craciunul celebrand nasterea Domnului. Din cele mai vechi timpuri nasterea unui copil a fost prilej de bucurie pentru fiecare dintre noi, de cele mai multe ori nasterea unui copil a reusit sa uneasca familii ce se urau din toata inima. Nasterea unui copil este un miracol, iar nasterea Domnului este un miracol ce intra in inimile fiecaruia dintre noi.

Am putea spune ca petrecerea de Craciun incepe inca de la inceputul lunii decembrie, cand observam cum toate magazinele,dar si orasul in sine se pregateste de petrecerea de Craciun. Vedem peste tot diverse decoratiuni cu tema nasterii Domnului, vedem vitrinele luminoase ale magazinelor cu care eram obisnuiti cum isi schimba decorul si ca prin magie apare beteaua, globuletele si luminitele vesele. Toate acestea fac ca petrecerea de Craciun sa inceapa mai devreme de 25 decembrie. Ofertele la produsele de Craciun isi fac aparitia si bineinteles ele ne incanta si ne surprind in acelasi timp.

Luand exemplul tuturor, aducem fiecare dintre noi petrecerea de Craciun in casele noastre mai devreme. Pana nu demult mai toti romanii asteptau seara de 24 decembrie pentru a incepe decorarea casei, dar mai ales pentru a impodobi pomul de Craciun. In ultimii ani se observa ca putini dintre noi mai tin sa intarzie momentul asa de mult, decoratiunile de Craciun isi fac aparitia mai devreme si in casele noastre, iar impodobirea bradului nu mai este asteptata pana in Ajunul Craciunului.

In mod sigur entuziasmul sarbatoririi Craciunului este simtit mai ales de copii, caci acestia au rolul de a face aceasta sarbatoare mai frumoasa si mai asteptata, decat ar fi de obicei intr-o casa plina de adulti. Copiii sunt cei care imbratiseaza petrecerea de Craciun, ei cred in existenta lui Mos Craciun si depun eforturi uriase pentru a-i fi pe plac acestuia. Este bine ca parintii sa perceapa in mod placut acest entuziasm si sa il incurajeze. Ceva din farmecul Craciunului deschide sufletele tuturor si parca odata cu petrecerea de Craciun fiecare dintre noi intelege ca poate fi mai bun, mai darnic si nu in ultimul rand mai optimist.

Petrecerea de Craciun aduce optimism in sufletele noastre, cu acest prilej familiile se reintregesc, multi dintre noi reusesc sa treaca peste disensiunile ce au aparut pe parcursul anului si in acest fel petrecerea de Craciun devine una magica, una in care lumea devine cel putin pentru o noapte lipsita de ura, de resentimente si de pesimism.

sewsensational.wordpress.com
Decor de Craciun, Foto: sewsensational.wordpress.com

Colindele de Craciun contribuie si ele la farmecul Craciunului, fiecare dintre noi le aude peste tot in perioada Craciunului si fiecare dintre noi le cunoaste insemnatatea. Mirosul de brad, mirosul de portocale, dar si colindele trezesc un sentiment adanc in sufletele romanilor care in timpul regimului comunist nu aveau parte de portocale sau de banane decat in perioada Craciunului. Pentru generatia ce s-a nascut in libertate o parte din farmecul Craciunului s-a pierdut pentru ca asa cum s-a intamplat intotdeauna, pentru a putea aprecia cel mai mic lucru, este suficient sa nu existe sau sa ne fie interzis pentru o perioada mai mica sau mai mare de timp.

Pregatirile de Craciun incep din timp si nu ne referim acum la pregatirile decorative, ci mai ales la pregatirea mesei de Craciun. Masa traditionala de Craciun este deosebit de bogata in casele romanilor si asa este si normal. Este bine ca macar o data pe an masa romanilor, atat de incercati de etapa de tranzitie care nu se mai sfarseste, sa fie bogata. Chiar daca nu dispun de resurse financiare miraculoase venite peste noapte, romanii reusesc ca macar in aceasta noapte magica sa aiba masa indestulata. Bineinteles exista si cazurile romanilor ce traiesc la limita saraciei, la care ar trebui sa ne gandim fiecare din noi macar o data pe an si pe care ar trebui sa ii ajutam. In general oamenii sarmani au parte de multa atentie pe perioada sarbatorilor de iarna sau pe perioada Pastelui, fiind uitati apoi, insa este bine ca o data sau de doua ori pe an pana si acestia sa simta farmecul Craciunului si sa se poata bucura in liniste de el.

Craciunul este un moment magic, nimeni nu isi explica magia Craciunului, insa fiecare dintre noi o simte si o imbratiseaza cu caldura. Fiecare dintre noi adora sa stea la masa de Craciun alaturi de cei dragi, sa priveasca luminitele din pomul de Craciun cu lumina stinsa, sa asculte colindele atat de frumoase savurand un pahar de vin rosu fiert cu diferite arome.

Craciunul nu va fi egalat de nici o alta sarbatoare crestina, farmecul sau are radacini mult prea adanci pentru a fi spulberat. De asemenea, sta in puterea noastra sa le insuflam celor mici din magia si din insemnatatea Craciunului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.