Pictorul Andrea Mantegna este un artist care a trait in secolul al XV-lea care s-a facut remarcat datoria lucrarilor sale inspirate din cultura antica. De altfel, el a realizat numeroase opere in care infatiseaza edificii din aceasta perioada, iar influenta vadita exercitata de Donatello asupra acestora se face simtita prin modul de realizare a personajelor. De asemenea, culorile deschise si vii pe care Mantegna le foloseste in picturile sale comporta o asemanarare cu operele venetiene de la mijlocul mileniului trecut.
Mantegna s-a nascut intr-o familie modesta din punct de vedere financiar. Cu toate acestea, inca de la opt ani, se va inscrie in organizatia pictorilor din orasul sau natal, Padova, unde va ramane vreme de cativa ani. Prima sa lucrare va fi realizata in anul 1448, cand acesta nu avea decat 18 ani.
Personalitatea sa foarte puternica ii va marca pe o multime dintre artistii contemporani cu el. Spre exemplu, Bellini, dar si Scoala de Arta din Ferrara, Italia si-au extras sursele de inspiratie din operele lui Andrea Mantegna. In plus, ecourile creatiilor sale au ajuns pana-n Germania, acolo unde Durer ii va aduce cateva omagii in propriile sale creatii, ca sa nu mai vorbim ca multe alte culturi europene vor descoperi calitatile picturii italiene datorita lui Mantegna.
Subiectele abordate de pictorul italian sunt in special de natura istorica si religioasa, in primul rand inspirate de cultura Imperiului Roman. Rigoarea prezenta in lucrarile sale este intr-un oarecare contrast cu multitudinea de personaje prezentate in picturile sale, dar acest lucru nu face altceva decat sa sporeasca nivelul de complexitate al acestora. Folosirea multiplelor unghiuri de abordare a operelor (totusi avea o atractie si o simpatie deosebita pentru perspectiva montana) il face cu atat mai special pe Andrea Mantegna, luand in calcul perioada in care el si-a definitivat lucrarile. Aspectul epic al peisajelor si al personajelor pe care le-a prezentat este dat de faptul ca ele sunt privite de jos in sus si nu invers, alt lucru mai putin comun pentru un pictor din secolul al XV-lea. Cu toate acestea, picturile edificiilor antice sunt realizate folosind planuri de sus in jus, asa-zisele panoramari. Este cazul picturilor „Sfantul Sebastian” sau „Sfantul Iacob”. Astfel, el a vrut sa amplifice senzatia privitorului, dandu-i acestuia impresia catre o deschidere spre infinit.
Dupa cum spuneam si mai sus, influenta lui Donatello asupra sa este una foarte importanta. Mantegna a mers atat de departe incat a copiat una dintre statuile acestuia, Sfantul Gheorghe, pe care insa l-a prezentat din propriul lui punct de vedere.
Culorile preferate de catre pictor sunt cele vii si luminoase, desi are unele opere in care utilizeaza si griul, dar si cafeniul, cu precadere la conturarea fetelor oamenilor.
Andrea Mantegna a lasat in urma sa o multime de lucrari importante. Printre acestea se numara frescele din diferite biserici italiente, cele din palatele regale si altele. In plus, el a realizat si cateva tablouri de sevalet sau de altare. Se cunosc colaborarile sale cu familia Gonzaga din regiunea italiana Mantova sau cu biserica Eremitami din Padova. In plus, el a realizat si cateva opere pentru Capela Belvedere, din capitala tarii in care a locuit.
Una dintre cele mai cunoscute opere ale sale se numara cea realizata pentru biserica San Zeno din Verona. Andrea Mantegna a creat toate picturile de pe altarul acestui lacas de cult. Se pare ca in spatele acestuia sta o istorie deosebit de intersanta. Oamenii spun ca el ar fi fost furat de catre Napoleon si redat Italiei dupa moartea acestuia. Totusi, cateva piese importante sunt in continuare la Muzeul Luvru, din Paris.
Alte tablouri ale lui Mantegna sunt „Madona Victoriei”, „Parnasul”, „Lupta intre vicii si virtuti”, „Botezul lui Hristos”, „Tripticul Uffizi”, ” Hristos mort”, „Agonia din gradina”, „Adoratia mieilor”, dar si gravura „Punerea in mormant”.
In concluzie, pictorul Anrea Mantegna a fost o figura reprezentativa pentru perioada renascentista. Pe langa faptul ca a beneficiat de o cultura vasta, studiind printre altele si arheologia romana, el a fost capabil si sa puna in practica lucrurile invatate. Artistul s-a remarcat prin crearea unor personaje foarte complexe in austeritatea lor, dar si prin rigiditatea de care dadeau dovada. Cu toate ca manifesta o deschiderea catre folosirea culorilor vii, el a realizat cateva lucrari in care utilizeaza cenusiul si chiar negrul, tocmai pentru a da o solemnitate speciala chipurilor infatisate. Tocmai din aceasta cauza, el s-a deosebit de multi artisti din perioada sa, intrucat nu a dorit sa creeze opere pline de viata, ci mai degraba a vrut sa lasa drept mostenire picturi si gravuri care sa stea drept marturie pentru austeritatea, chibzuinta, dar si pentru durerea si suferinta oamenilor de-a lungul istoriei. Probabil de aceea majoritate creatiilor sale au o profunda tenta istorica, dar si religioasa.