Spre deosebire de ceilalti pictori naivi, pictorul Mihai Dascalu ,,nu-si construieste plastic candoarea, ci si-o transpune pe panza la fel de firesc cum respira, cu detasarea ironica, uneori sarcastica, a celul care, jucandu-se judeca si se judeca”(Ion Butnaru).
Mihai Dascalu s-a nascut la 1 mai 1960 in orasul Oradea. Intre anii 1977-1980 a studiat la Liceul Industrial Victoria, iar apoi a urmat Facultatea de Cai Ferate, Drumuri, Poduri si Geodezie din Bucuresti. In perioada 2004-2005 face un Master in Drept si Administratie la Universitatea Vasile Goldis din Arad. In decursul anilor face studii libere de pictura.
,,Ce incanta in panzele si cartoanele lui Mihai Dascalu e firescul cu care dezvaluie in culori luminoase, vesele, indemnand la contemplatie si visare…Perspectiva e controlata de efect, importanta personajelor si a obiectelor in cadru e dictata de sentiment” (Tudor Octavian).
Dintre cele mai frumoase picturi ale sale fac parte: ,,Indragostitii”, ,,Anotimpuri”, ,,Floarea soarelui”, ,,La pescuit”, ,,Batranul”, ,,Pizza’, ,,Tiganii”, ,,Farul”, ,,Iarna”, ,,Unicornul zburator”, ,,La cules de ciuperci”, ,,Intalnirea de la pod”, ,,Vioara”, ,,Pescarul”, ,,Pe acoperis”, ,,Te-am prins” etc.
Pictorul Mihai Dascalul a obtinut premii importante precum: Premiul III la Expozitia Nationala din Bucuresti (1985), Premiul I la Expozitia Nationala din Bucuresti (1987), Premiul III la Expozitia Nationala din Bucuresti (1995), Premiul pentru pictura naiva al Fundatiei Ethnos din Bucuresti pentru 1995 (1996), Premiul Ethnos Salonul International de arta naiva din Bucuresti (1999), Premiul III la Expozitia Internationala din Bucuresti (2005).

A avut multe lucrari in colectii importante din: Franta, Olanda, Germania, Austria, Grecia, Anglia, Belgia, Italia, Portugalia, Ungaria, Turcia, SUA, Canada si Norvegia.
Primele expozitii la care participa pictorul Mihai Dascalul sunt: Expozitii la Saloanele de Toamna din Resita (1984-1994), Expozitii Nationale la Pitesti (1985-1999), Expozitii Nationale la Bucuresti (1985-2001), Salonul de iarna din Resita (1992), Salonul de Primavara din Resita (1995).
,,Stimate Mihai Dascalu, expozitia dumitale e o izbanda artistica. Lumina, culoarea, fantezia unora din panze le iau cu mine, ca o amintire calda a intalnirii cu un pictor autentic” (spunea Valentin Silvestru, critic de arta).
Pictorul Mihai Dascalu deschide in decursul anilor cateva expozitii personale, precum: Expozitia personala ,,Dalles UCSB” din Bucuresti (1989), Expozitia personala din Oravita (1992), Expozitia personala din Resita (1992), Expozitia personala de la Teatrul Nottara din Bucuresti (1993), Expozitia personala din Resita (1993), Expozitia personala de la Banca Turco Romana din Bucuresti (1994), Expozitia personala de la Sala Palatului din Bucuresti (1996), Expozitia personala de la Centrul de Arta George Apostu din Bacau (1996), Expozitia personala de la Banca Turco Romana din Timisoara (1997), Expozitia personala de la Biblioteca Franceza din Resita (1999), Expozitia personala de la Baile Herculane (1999) etc.
,,Candoarea din tablourile sale este oglinda candorii sale personale. Modul cum el citeste lumea inconjuratoare sau descifreaza lumea cartilor este de o mare puritate si o exceptionala franchete care prin pictura sa permit omului matur sa se intoarca la copilarie”(pictorul Spiru Vergulescu).
Dintre expozitiile colective la care participa pictorul Mihai Dascalul, fac parte: Expozitia colectiva de la Crest-Franta (1992), Expozitia colectiva de la Chisinau-Republica Moldova (1993), Expozitia colectiva de la Crest-Franta (1993), Expozitia colectiva de la Galeriile Jeaninne Blais North Hatley din Canada (1996), Expozitia colectiva din Bacau (1997), Expozitia colectiva din Iasi (1997), Expozitia colectiva din Aiud (1997), Expozitia colectiva de la Venetia din Italia (1997), Expozitia colectiva de la Centrul Cultural Roman Paris-Franta (1998), Expozitia colectiva de la Lisabona din Portugalia (1998), Expozitia colectiva din Salonic-Grecia (1998), Expozitia colectiva de la Saloanele Moldovei din Iasi (1998), Expozitia colectiva din Dallas Texas-USA (1999), Expozitia colectiva din Cleveland Georgia-USA (1999), Expozitia colectiva din Timisoara (2000), Expozitia colectiva din Bacau (2000), Expozitia colectiva de la Iasi (2000), Expozitia colectiva din Timisoara (2001), Expozitia colectiva din Bacau (2001), Expozitia colectiva de la Iasi (2001), Expozitia colectiva de la Palatul Parlamentului din Bucuresti (2002), Expozitia colectiva de la Galeria Jeaninne Blais din North Hatley din Canada (2002), Expozitia colectiva din Iasi (2002), Expozitia colectiva din Bucuresti (2003), Expozitia colectiva de la Tel Aviv din Israel (2005).
Expozitiile sale il situeaza printre numele de referinta ale creatiei naive romanesti. In caracterizeaza un instinct sigur al gradarii si armoniei cromatice precum si un dezvoltat simt al ritmurilor formale si plaseaza panzele sale nu numai in zona unei inspirate ingeniozitati tematice ci si in cea a artei naive. Pictorul Mihai Dascalu ne introduce intr-un univers al basmului si fantasticului, prin bucuria lucrului foarte bine gandit si imaginat.
,,Lumea artistului Mihai Dascalu este o lume care isi vede sugubat si molcom de ale sale. Simpaticii cheflii ce isi sustin reciproc echilibrul, gardieni in cautare de closari adormiti prin parcuri, pitoresti fanfare provinciale invaluind intr-o dulce dupa amiaza duminicala pasnicele defilari ale localnicilor de pe Corso… Fara a-si pierde stangacia induiesatoare, ce-i confera de altfel autenticitatea, desenul lui Mihai Dascalu…a invatat sa se integreze unei compozitii sugestive” (Victor Ernest Masek, estetician, critic de arta).