Home Călătorii Obiective turistice din lume Place de la Concorde: Obiective turistice Franta – Paris

Place de la Concorde: Obiective turistice Franta – Paris

0
Place de la Concorde

Place de la Concorde din Franta este cea mai mare piata publica din Paris. Aceasta are suprafata de 86 400 de metri patrati si se afla intre bulevardul Champs-Elysees si Gradina Tuileries. Place de la Concorde a fost construita la jumatatea secolului al 18-lea, pentru a completa statuia lui Ludovic al XV-lea, care fusese realizata in 1763. Statuia lui Ludovic al XV-lea fusese creata pentru a sarbatori refacerea acestuia dupa o boala grava, iar Place de la Concorde a fost construita cativa ani mai tarziu, in 1772. Initial Place de la Concorde din Franta s-a numit Place Louis XV.

Place de la Concorde1

Totusi, Place Louis XV si statuia sa nu au rezistat prea mult timp. In timpul Revolutiei Franceze, numeroase cladiri si monumente care erau legate de monarhie au fost defaimate si distruse, iar statuia regelui Ludovic al XV-lea nu a fost o exceptie. Astfel piata in care se afla statuia lui Ludovic al XV-lea a fost redenumita “Place de la Revolution”. Acest nume a fost ales intr-un fel pentru a contracara numele locatiei “Place de Greve”, unde nobilimea se distra privind moartea condamnatilor. Place de la Revolution din Franta era exact opusul pietei “Place de Greve”, intrucat aici oamenii de rand erau cei care priveau cum erau pedepsiti nobilii pentru crimele lor.

Place de la Revolution este locul unde s-a aflat faimoasa ghilotina in timpul revolutiei. Prima persoana importanta care a fost executata aici a fost nepotul lui Ludovic al XV-lea, Ludovic al XVI-lea. Dupa el au urmat multi nobili, toti murind ghilotinati, adeseori sub privirile si in uralele multimilor. Printre personalitatile care au murit ghilotinate in aceasta piata se numara: Printesa Elisabeta a Frantei, Regina Maria Antoaneta, Charlotte Corday, Georges Danton, Madame du Barry, Camille Desmoulins, Maximilien Robespierre, Antoine Lavoisier, Olympe de Gouge, Louis de Saint-Just etc. Ghilotina a fost cel mai des folosita in vara anului 1794, in perioada numita “Regimul terorii”.

Intr-o singura luna din acea vara au fost executati peste 1400 de persoane in Place de la Revolution din Franta. Se spune ca mirosul de sange era atat de puternic, incat cirezile de vite refuzau sa treaca prin zona. Ghilotina a fost indepartata din piata la un an dupa Regimul terorii, iar numele pietii a fost schimbat in “Place de la Concorde”. Schimbarea numelui a reprezentat un gest de impacare si un mod de a pune trecutul sangeros in urma. Cuvantul “concorde” inseamna “acord”, un nume foarte potrivit pentru acea perioada.

Astazi, Place de la Concorde din Franta are multe de oferit vizitatorilor. In centrul pietii se afla un obelisc, care este acoperit cu hieroglife egiptene. Desi pare greu de crezut, acesta chiar este un obelisc egiptean autentic, vechi de 3300 de ani si acoperit cu hieroglife ce lauda domnia lui Ramses al II-lea. Acest obelisc este unul din cele 2 daruite Frantei in 1829, de catre Mehmet Ali, conducatorul si fondatorul Egiptului modern. Acesta este realizat din granit rosu si are inaltimea de 23 metri.

Inainte de a fi adus in Franta, acesta era unul din cele 2 obeliscuri care marcau intrarea in Templul de la Luxor din Egipt, de aceea este cunoscut sub numele de “Obeliscul Luxor”. Varful obeliscului lipsea dinainte sa ajunga in Franta, insa in 1998 guvernul francez a adaugat un varf invelit in aur pentru a-l completa. Uneori obeliscul mai este numit “Acul Cleopatrei”. In secolul al 19-lea mutarea unui obiect de 230 de tone era ceva dificil de realizat. Daca cineva se uita cu atentie la piedestalul pe care se afla obeliscul, poate vedea diagramele care explica felul in care a fost transportat acesta. Transportul dificil a fost motivul pentru care cel de-al doilea obelisc a ramas in Egipt, intrucat acesta era si mai greu decat primul.

O alta caracteristica importanta a pietei Place de la Concorde este reprezentata de 2 fantani uriase, create de arhitectul Jacque Ignace Hittorff. Tematica ambelor fantani este una marina. Cea din sud, aflata in apropiere de Sena, este dedicata marilor, cu figure ce reprezinta Atlanticul si Marea Mediterana. Fantana din nord este dedicata raurilor, cu figuri ce reprezinta Ronul si Rinul. Acelasi architect care a proiectat fantanile a creat si statuile care pot fi vazute in cele 8 colturi ale pietei. Statuile au fost ridicate in 1836 si reprezinta orasele din Franta: Bordeaux, Lyon, Lille, Brest, Marseille, Rouen, Nantes si Strasbourg.

Chiar la nord de Place de la Concorde se afla 2 cladiri identice, separate una de alta de strada Rue Royale. In cladirea estica se afla Ministerul Naval Francez, iar in cladirea din vest se afla Hotelul Crillon. Hotelul Crillon a servit drept sediu al armatei germane, cand acestia au ocupat Parisul in Cel de-al Doilea Razboi Mondial. Chiar langa hotel se afla Ambasada S.U.A. Astazi, Place de la Concorde din Franta arata aproape neschimbata, exceptand traficul modern si faptul ca lipseste ghilotina.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version