Home Cultură generală Pluto nu mai este considerată o planetă, află aici de ce

Pluto nu mai este considerată o planetă, află aici de ce

0
Foto: briankoberlein.com

Pluto este o planeta pitica (putin mai mica decat Luna), a doua ca marime din Sistemul Solar (dupa Eris). De asemenea, ea este si membru al grupului de obiecte ce orbiteaza intr-o zona dincolo de orbita lui Neptun, numita Centura Kuiper. Conform cercetatorilor, planeta este formata in mare parte din metan, azot si monoxid de carbon (la suprafata). De asemenea, pe suprafata ei se pare ca piatra si gheata sunt principalele elemente care predomina. Per ansamblu, Pluto este planeta aflata la cea mai mare distanta fata de Soare din intregul Sistem Solar (desi in anumite puncte este mai aproape de Soare decat Neptun). Pluto masoara aproximativ doua treimi din marimea Lunii.

Planeta are patru sateliti cunoscuti: Hydra, Nix, S/2011 P1 si Charon. Ultimul dintre ei a fost descoperit in 1978, primii doi in anul 2005, iar ultimul in iulie 2011. Diametrul lui Charon este de 1207 km (aproximativ jumatate din diametrul lui Pluto). Diametrul lui S/2011 P1 este intre 13-34 km, acest lucru facandu-l cel mai mic satelit al lui Pluto. Diametrul celorlalti doi este estimat a fi undeva intre 46-137 km pentru Nix si 61-167 km pentru Hydra.

Pluto a fost gasita pentru prima data dupa ce a fost reperata cu ajutorul unui telescop, la inceputul secolului al XX-lea. Cel care a vazut-o a fost americanul Lowell. Studiul acestei planete s-a reluat mai tarziu, de catre aceeasi echipa care o descoperise. In cele din urma, in anii ’30, un alt american, Tombaugh, a certificat faptul ca Pluto se afla unde o observase predecesorul sau. Planeta a fost numita Pluto ca urmare a propunerii unei fetite engleze, Venetia Burney (celelalte doua propuneri luate in calcul au fost Minerva si Cronos). Mai tarziu, ca sa cinsteasca descoperirea lui Pluto, Disney a creat un nou personaj care-i purta numele, iar ulterior, elementul chimic descoperit de Glen Seeborg in 1941 a fost numit plutoniu (la fel cum uraniumul si neptuniul au fost numite dupa Uranus, respectiv Neptun). Denumirea de Pluto este inspirata de la zeitatea romana cu acelasi nume. Pe tarimul acestuia, se credea ca soarele nu ajunge niciodata, iar gerul si lipsa lumii ar fi elementele definitorii de acolo.

foto: en.wikipedia.org
foto: en.wikipedia.org

O data cu perfectionarea telescoapelor astronomice, s-au descoperit obiecte cosmice in raza de orbitare a planetei (in special asteroizi) comparabile ca dimensiuni cu Pluto. In 2002 a fost sesizat primul dintre acestia. El avea diametrul cat jumatate din Pluto. Doi ani mai tarziu, a mai fost descoperit un asteroid, de data aceasta cu un diametru de 60% din diametrul planetei. In anul 2005 era descoperit asteroidul Eris, un asteroid de dimensiuni uriase, cele mai mari din ultimul secol. Acesta era cu putin mai mare decat Pluto.

In 2006, in urma congresului extraordinar al Uniunii Astronomice, expertii au hotarat ca Pluto sa nu mai fie numita planeta, ci planeta pitica sau plutoid, la fel ca si Eris. S-a hotarat acest lucru intrucat portiunea de pe orbita lui Pluto este populat cu alte corpuri astronomice, iar acest lucru era obligatoriu pentru ca un corp astronomic sa fie numit planeta. De-a lungul traiectoriei lui Pluto se afla multe alte corpuri ceresti, iar masa planetei nu este nici macar cat o zecime din a acestora. Daca e sa luam exemplul Pamantului, acesta este semnificativ superioara mesei asteroizilor din jurul sau

Pana in prezent, nicio nava creata de om nu a ajuns pe aceasta planeta. Statia Voyager 1 a fost cel mai aproape de acest lucru, insa, pentru ca nu au existat fonduri suficiente proiectul a fost anulat. In schimb, a fost organizata o expeditie pe unul dintre satelitii lui Saturn, Titan.

Acum, se pare ca o nava ce va avea un echipaj NASA va merge pe Pluto. Se preconizeaza ca aceasta isi va atinge destinatia in anul 2015.

Lucuri de stiut despre Pluto:

  • temperatura medie de la baza planetei Pluto este de -170 de grade Celsius
  • durata zilei plutoniene dureaza aproape sase zile si jumatate in sistemul nostru de calcul
  • atractia gravitationala la suprafata este de 0,4 m/s2
  • orbita lui Pluton este foarte inclinata (17o fata de planul orbital al celorlalte planete)
  • presiunea atmosferei de pe Pluto este de 0,15 PA, de 700.000 de ori mai mica decat cea de pe Pamant; de asemenea, volumul lui Pluto este 0,7% din volumul Pamantului, iar masa 0,2% din masa Pamantului.
  • Pluto este mai mica decat cei mai mari sateliti din Sistemul Solar: Titan, Callisto, Ganimede, Luna, Io, Triton si Europa

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version