Despre planete se spune ca sunt corpuri ceresti fara lumina proprie, ce nu produc energie. Ele se rotesc in jurul Soarelui de la care primesc lumina si caldura. Cele opt planete ale sistemului nostru solar sunt: Mercur, Venus, Pamant, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun. Patru dintre ele sunt planete mari, pe cand celelalte sunt considerate planete mici. Zborurile cosmice au avut ca scop si cercetarea planetelor. Cu ajutorul unor instalatii speciale, cu care sunt dotate navele cosmice, s-au obtinut date semnificative cu privire la planete, date ce si astazi sunt developate si schimba ceea ce noi putem crede. Acum cativa ani se cunosteau noua planete ca facand parte din sistemul nostru solar, insa acum sunt recunoscute numai opt, caci Pluton este considerata planeta pitica. Aceasta este cunoscuta si sub numele de Pluto, desi aceasta forma este eronata.

Dintre planete, cea mai stralucitoare este Venus. Aceasta se poate observa cu ochiul liber si pe cerul Pamantului, fiind cunoscuta sub denumirea populara Luceafarul. Planetele Mercur si Venus, fiind mai apropiate de Soare, au temperaturi ridicate. Marte, a patra planeta a sistemului solar, este denumita si “Planeta rosie”, datorita aspectului sau asa cum se vede de pe Pamant. Pe aceasta planeta exista vai, vulcani etc. ce ne pot da senzatia ca este vorba, de fapt, de Pamant. Oricum, temperatura la suprafata este mai scazuta decat cea de pe Pamant, fiind de departe doar o diferenta intre cele doua planete. Suprafata mai prezinta si cratere. In 2008, de pilda, au fost date publicitatii imagini cu un crater urias, lung de 10.600 km, acestea considerandu-se a fi singurele dovezi conform carora alte planete din sistemul nostru solar ar prezenta caracteristici specifice Terrei. Marte are si doi sateliti Deimos si Phobos, despre care se crede ca ar fi doi asteroizi prinsi in gravitatia planetei.

foto: ro.wikipedia.org
foto: ro.wikipedia.org

Planeta Jupiter este cea mai mare, fiind considerata planeta gigant din sistemul solar. Are diametrul de 11 ori mai mare decat cel al Pamantului. Temperatura ei la suprafata este aproximativ de -130°C. Prezinta inele mult mai mici, insa nu ca cele ale planetei Saturn. Primele, apartinand lui Jupiter, au fost descoperite de echipajul Voyager 1, constatandu-se ca sunt foarte intunecate si, cel mai probabil, alcatuite dintr-un material pietros. De mentionat este si faptul ca Jupiter are un camp magnetic mult mai mare si mai puternic ca cel al Pamantului, insa in ceea ce-i priveste magnetosfera nu este mai mare ca si cea a planetei Saturn.

Saturn, a doua ca marime si, in acelasi timp, a sasea planeta de la Soare, are doua sisteme de inele. Inelele sunt formate din particule separate care se rotesc in jurul planetei. Se considera ca nucleul prezinta aproape aceleasi caracteristici ca si cel al lui Jupiter, format din roca, dar nu exista dovezi concrete in acest sens. De altfel, aceasta planeta este considerata, in limbajul de specialitate, un “sferoid aplatizat”.

Planetele Uranus si Neptun fac, de asemenea, parte din categoria planetelor mari. Fiind la mare distanta de Soare au temperaturi foarte scazute. Uranus si Neptun sunt inconjurate si ele de inele. Planeta Neptun, fiind indepartata de Soare, are o temperatura la suprafata de circa -200°C. De fapt, este cea mai indepartata planeta de Soare, deci a opta. Descoperita la 23 septembrie 1846, Neptun are masa de 11 ori mai mare ca si cea a Pamantului.

Spre deosebire de celelalte planete, Saturn, Jupiter, Neptun si Uranus sunt giganti gazosi, fiind, de asemenea si cele mai mari din sistemul nostru solar.

A treia planeta de la Soare este Pamantul sau Terra, cea mai mare planeta telurica, ce s-a format, conform cercetatorilor, acum mai bine de 4 miliarde de ani. Este dovedit faptul ca Terra, ca si celelalte planete, are o forma “sferica”, putin turtita la poli si bombata la mijloc, respectiv la ecuator. Chiar si asa, turtirea Pamantului la poli si bombarea la ecuator este aproape insignifianta in comparatie cu marimea planetei propriu-zise, incat nu-i schimba forma de sfera. Tocmai datorita sfericitatii sale, Terra este incalzita diferit – razele soarelui cad drept in zona ecuatorului, unde formeaza cu suprafata terestra asa numitele unghiuri drepte. De aceea, in aceasta zona temperatura este mult mai ridicata. Pe de alta parte, spre poli, razele soarelui formeaza cu suprafata Pamantului unghiuri ascutite, drept pentru care razele au o putere mai mica de incalzire. Asadar, temperatura scade de la ecuator spre poli. Oricum, aceasta incalzire diferentiata este primordiala pentru perpetuarea vietii pe Pamant, dar si pentru fenomenele obisnuite, asa cum fiecare manifestare este importanta si pentru celelalte planete.

Cea care pana in anul 2006 a fost considerata a noua planeta este Pluton, aceasta avand dimensiuni foarte mici in comparatie cu celelalte planete. Spre exemplu, pentru ca Pluton sa efectueze o miscare in jurul Soarelui, are nevoie de 248 de ani pamantesti. In acelasi an in care a fost declarata planeta pitica, s-a lansat teoria conform careia, Pluton ar fi de fapt un asteroid, insa nu exista cercetari relevante in acest sens.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.