Stiati ca…
- Efedra este un arbust pitic inalt de 50 cm cunoscut si sub denumirea de Ma-Huang, efedra chinezeasca, ceaiul mormonilor. Acesta este originar din Mongolia si China de Nord, face parte din familia Ephedraceae (sau Ephedracee) si are denumirea stiintifica de Ephedra sinica. Creste pe dealuri cu sol uscat, nisipos sau in regiuni de stepa.
- Arbustul efedra are tulpini taratoare si radacini scurte. Scoarta sa este de culoare gri-inchis, ramurile de un verde-deschis sau gri-deschis, frunzele membranoase, fructele de forma unor boabe sferice sau putin alungite, rosii. Perioada de inflorire este in lunile mai-iunie.
- Efedra este o planta medicinala folosita inca din cele mai vechi timpuri. In China planta este cunoscuta de acum 3500 de ani. Calugarii chinezi foloseau aceasta planta pentru a-si spori puterea de concentare in timpul meditatiei.
- Aceasta planta medicinala din Orientul Indepartat apare mentionata in multe legende mongoleze ca o planta folosita pentru a alunga oboseala si a sta treaz. Garzile lui Ginghis Han obisnuiau sa bea ceai de efedra in dorinta de a nu adormi deoarece in acest caz puteau fi decapitate daca erau prinse.
- Efedra se utilizeaza in medicina populara ca remediu in diferite boli si afectiuni, in tratamentul astmului, pentru stimularea sistemului nervos central, a circulatiei sanguine, in relaxarea musculaturii si cresterea tensiunii arteriale. De asemenea, efedra ajuta in tratamentul racelilor, in scaderea temperaturii corpului ce apare in starile febrile, in calmarea durerilor, are bun efect sudorific si diuretic slab.
- Decoctul de efedra ajuta in cazuri de ulcere gastrice, reumatism acut, malarie, guta.
- Cel mai eficient arzator de grasimi este combinatia dintre cofeina si efedrina. Aceasta din urma este un alcaloid sau un compus activ care se gaseste in planta efedra. Deci un remediu foarte bun pentru pierderea in greutate este cofeina si efedrina, cofeina gasindu-se mai ales in Coca-Cola si cafea.
- Daca am compara efedra cu alte plante am putea spune ca este una dintre putinele care contin alcaloizi. Fiecare planta in parte contine o cantitate diferita a acestor alcaloizi. Acestia au efect in cresterea fortei musculare. Conform cercetatorilor suplimentul natural Ephedra este inofensiv daca se foloseste o doza zilnica de cel mult 90 mg de alcaloizi tip efedrina. Intotdeauna trebuie citit cu atentie prospectul deoarece unele medicamente pot contine o cantitate mai mare sau mai mica de efedrina. Pentru a pierde in greutate este nevoie de mai putin de jumatate din doza. Atentie doza zilnica de 90 mg alcaloizi efedrina nu trebuie depasita niciodata.
- Suplimentele de cofeina de 200-250 mg si Ephedra 20 mg sunt recomandate de specialisti sportivilor. Acestia insa iau doze si mai mari decat cele recomandate si astfel se ajunge la anumite efecte secundare – cresc bataile inimii, apar stari de nervozitate, pot contribui la dezvoltarea unor boli de inima si rinichi. Efedrina nu este indicata persoanelor care au un mod de viata agitat, sau sunt afectate de stres accentuat deoarece poate agrava anumite boli interne si starea de sanatate.
- Efedrina nu este indicata la persoanele care sufera de anumite boli cum sunt de exemplu: diabetul zaharat, insomnia, bolile de inima, glaucomul, bolile tiroidiene, accidentul vascular cerebral, prostata marita, tulburarile glandelor suprarenale, tromboza coronariana, hipertensiunea arteriala, afectiunile rinichilor, tulburarile metabolice. De asemenea, efedrina nu este indicata copiilor, adolescentilor, persoanelor in varsta, celor care urmeaza un tratament medicamentos pe baza de inhibitori de monoaminooxidaza, inainte cu 14 zile inaite de o anumita interventie chirurgicala, femeilor insarcinate sau care alapteza.
- Supradozele de Ephedra pot da palpitatii la unii sportivi. Aceste suplimente au un efect diuretic mic.
- Efedra este o planta otravitoare care trebuie folosita in doze mici, cu prudenta. Ceaiul de efedra se prepara dintr-o lingurita de planta la 2 cani cu apa. Se fierbe pana in momentul in care apa va scadea la jumatate, apoi se filtreaza si se bea cate o lingurita de 3-4 ori pe zi.
Buna ziua am o intrebare se mai gaseste pe undeva efedrina pt ca eu caut de ceva vreme si nu am gasit sau sub ce denumire pot gasi prin farmacii