
Inca de dinainte de era noastra, ploaia de meteoriti Perseide a fost cel mai cunoscut fenomen astronomic ce se intampla in fiecare an cu o regularitate covarsitoare. Intre datele 14 iulie si 25 august, in fiecare an, pamantenii au parte de un spectacol ceresc sclipitor. In cazul in care credeti in „stelele cazatoare” si legatura lor cu indeplinirea dorintelor, atunci puteti fi siguri ca in aceasta perioada a anului aveti sansa de a va pune cele mai multe dorinte pentru ca meteoritii cad intr-un numar mare din spatiul cosmic, atingand chiar si 175 de corpuri cazatoare pe ora la momentele de maxima desfasurare.
Pentru astromonii amatori, ploaia de meteoriti Perseide este unul dintre cele mai frumoase evenimente de pe cer din timpul anului, petrecandu-se la o data fixa in fiecare an. Orice “indragostit al cerului” poate sa priveasca, atat cu ochiul liber cat si cu ajutorul sculelor profesionaiste sau semi-profesioniste (telescoape, binoclu sau chiar la observatoare astronomice), ploaia de stele din vara fiecarui an.
In conditii optime, se pot vedea chiar cu ochiul liber aproximativ 100 de stele cazatoare in fiecare ora. In anii mai putin norocosi insa, cand lumina Lunii este prea puternica si acapareaza cerul, numarul stelelor cazatoare ce pot fi vazute de orice astronom amator scade vertiginos. Chiar si atunci, profesionistii recomanda ca persoanele care vor sa vada acest spectacol sa gaseasca locuri intunecoase pe cer si sa se fereasca pe cat posibil de poluarea luminoasa din marile orase si sa isi gaseasca locuri intunecate din care pot vedea portiuni cat mai mari ale cerului.
De ce ploaia de meteoriti Perseide poarta numele binecunoscut?
Raspunsul la aceasta intrebare este simplu. Perseidele sunt denumite dupa locul din care par a veni de pe cer. Punctul radiant din care provin acesti meteoriti este constelatia Perseu si, tocmai de aceea, acest fenomen a primit numele copiilor lui Perseu din mitologia greaca.
De fapt, meteoritii ce cad cu regularitate in fiecare an in atmosfera Pamantului provin din praful stelar al cometei Swift-Tuttle. Norul de reziduu al cometei este format din particule lasate in urma de cometa in traiectoria sa de 130 de ani pe orbita. Majoritatea stelelor cazatoare vazute in timpul fenomenului sunt insa vechi de mii de ani. Curios este insa faptul ca filamentele de praf cosmic prin care trece Pamantul in timpul ploii de meteoriti Perseide au grade de luminozitate diferite in functie de „vechimea” acestora. Meteorii „mai tineri” ramasi in urma trecerii cometei Swift-Tuttle in 1862 prin apropierea Pamantului sunt mult mai luminosi decat cei „batrani” care cad in atmosfera Pamantului in perioada iulie-august.
Cea mai cunoscuta „ploaie de stele” din an a fost observata timp de milenii intregi. Primele dovezi ale acestei descoperiri, daca poate fi numita asa, vin din Orientul Indepartat. Si catolicii au un nume propriu dat Perseidelor, considerandu-le lacrimi ale Sfantului Lawrence (Sfantul Laurentiu), martir al carui sarbatoare se desfasoara in perioada ploii de meteoriti, pe 10 august.
Ploaia de meteoriti Perseide atinge maximul activitatii in perioada 9-14 august, timp in care pe cerul noptii pot fi vazute mult mai multe „stele cazatoare” decat in restul perioadei evenimentului. Desi meteorii pot fi vazuti pe intregul cer, doar cei din emisfera boreala (emisfera nordica) pot vedea fenomenul la intreaga sa intensitate. Acest fapt se datoreaza orbitei cometei Swift-Tuttle. Ca in cazul altor ploi de meteoriti, cei mai multi pot fi vazuti in zori de zi pentru ca atunci Pamantul se afla intr-o pozitie favorabila pentru ca Soarele sa faca vizibili mai multi meteori.
Ploaia de meteoriti Perseide a reusit in fiecare an sa aduca un spectacol ceresc frumos pe care amatorii de evenimente astronomice l-au gustat din plin. Printre cele mai prolifice date la care s-au inregistrat un numar mare de meteori s-au numarat anii 2010, 2008 si 2009 (an in care s-a constatat ca la apogeul ploii de meteoriti au cazut in jur de 173 de meteori pe ora). Cu toate acestea, ultimii ani nu sunt cei care se bucura de recorduri in ceea ce priveste cel mai mare numar de meteori ai Perseidelor care au intrat in atmosfera Pamantului, cel mai activ moment de acest gen avand loc in anul 1972, conform informatiilor de atunci care au fost comparate cu statisticile de acest gen din fiecare an.
Ca in fiecare an, pe langa eclipsele de Luna si ploile de meteoriti mai putin cunoscute, ploaia de meteoriti Perseide reuseste sa adune pe timpul verii cel mai mare numar de astronomi amatori sau chiar oameni obisnuiti care nu au ca si pasiune astronomia, reusind sa faca miliarde de oameni sa priveasca cerul din timpul noptii si sa se bucure de un fenomen astronomic natural. Daca dorintele puse in timpul caderii meteorilor se vor indeplini sau nu, asta nici nu mai depinde de cosmos, ci de determinarea fiecaruia. Cert este ca fenomenul astronomic al Perseidelor este unul din cele mai indragite astfel de evenimente ale anului care este asteptat cu drag in fiecare vara.