Home Invenții & Descoperiri Populatia Hunza, cea mai longeviva din lume

Populatia Hunza, cea mai longeviva din lume

0
Populatia Hunza, Foto: abidtashi.wordpress.com

Hunza este o localitate situata intr-o provincie pakistaneza, la mai mult de doua mii cinci sute de metri altitudine. Ea este celebra datorita faptului ca populatia ei este cea mai longeviva din intreaga lume.

Hunza
Hunza

Pe langa frumusetile deosebite ale locurilor de aici, trebuie mentionat faptul ca natura a fost rea cu bastinasii. Solurile din Hunza sunt foarte sarace in elemente nutritive si nu exista pasuni care sa fie utilizate pentru cresterea animalelor. Cu toate acestea, oamenii sunt foarte multumiti cu ceea ce au si, mai mult decat atat, arata un nivel de ospitalitate foarte ridicat cu strainii care vin in viziteaza. In plus, ei sunt printre cei mai studiosi oameni din intregul Paskistan, cu o rata de alfabetizare mai mare de 90%. O mare parte dintre tinerii de aici decid sa mearga la universistati din Occident dupa ce termina liceul. In ceea ce priveste religia, multi dintre locuitorii provinciei sunt ismailiti.

Asadar, ce face ca acest loc uitat de lume sa fie atat de special? In primul rand, speranta de viata a oamenilor de aici este extrem de ridicata. Avand in vedere ca media nationala a Pakistanului nu trece de 60 de ani, in Hunza barbatii trecuti de 80 de ani devin tati in mod curent.

Un studiu realizat in urma cu mai bine de 50 de ani arata faptul ca nici macar batranii nu se imbolnavesc de diverse afectiuni respiratorii, cardiace, de cancer, artrite, diabet, TBC sau nici macar de astm. In plus, in Hunza nu existau spitale, farmacii, azile, inchisori sau cersetori. Aspectul interesant este acela ca, dupa toate probabilitatile, niciodata nu au existat aici astfel de institutii. Asta pentru ca poporul acesta este unul care traieste in armonie deplina si este foarte atent in ceea ce priveste sanatatea. Aici, oamenii mor fie din cauza batranetii (si vorbim despre aceste morti uneori la varste de peste 120 de ani!), fie din cauza unor accidente (rutiere, meteorologice etc…).

Hunza haina traditionala

Care sunt motivele pentru care aceste persoane duc o viata atat de lunga si sanatoasa? Expertii sunt de parere ca aerul curat, alimentatia naturala sau munca fizica sunt principalii factori care influenteaza hotarator aspectele de mai sus. Daca la inceput, nimeni nu lua in serios ceea ce se intampla in Hunza, testele asurpa paternitatii tatilor de 80-90 de ani s-au dovedit pozitive, astfel ca nimeni nu mai poate nega veridicitatea faptelor.

Oamenii care locuiesc in Hunza nu se dau la o parte de al consumul de carne. Potrivit cercetatorilor, se pare ca inca din vremurile trecute, ei vanau capre salbatice, fazani si alte vietati, pe care le mancau intregi (inclusiv maduva din oase si pielea). In unele situatii, ei isi faceau diverse produse lactate din laptele putinelor animale pe care le cresteau.

Cu toate acestea, in anotimpurile calde dieta bastinasilor din aceste locuri se schimba dramatic. Ei devin raw vegani, adica doar consumatori de legume si fructe crude. Astfel, ei isi extrag cantitatea necesara de calorii doar prin mancarea nepreparata termic si fara niciun fel de chimicale.

Caise, fructe foarte des consumate de populatia Hunza, Foto: camarilloacupuncture.wordpress.com

Nu exista aproape niciun caz de obezitate sau de malnutritie in Hunza. Asta, in principal datorita faptului ca cei mici sunt alaptati pana ce implinesc sapte ani, astfel ca sistemul lor imunitar este foarte puternic. In plus, zaharul nu este deloc folosit, el fiind inlocuit cu mierea.

Poate cel mai consumat fruct de catre localnicii din Hunza este caisa. Daca nu sunt mancate in timpul verii, ele sunt puse la uscate si iarna sunt consumate, inca beneficiind de majoritatea nutrientilor. In plus, chiar si miezul de caisa este utilizat, in special pentru adaugarea lui in diverse prajituri regionale. Se stie faptul ca aceste fructe previn cancerul, datorita vitaminei B17 pe care o contin. De asemenea, prunele si ciresele sunt foarte benefice pentru organismul uman, prin faptul ca il poate proteja impotriva multor boli.

Painea de Hunza este un aliment foarte interesant realizat de catre localnici. El se face prin macinarea graului, a orzului si a hriscai. Faina este mai apoi amestecata cu miere, sare de mare, scortisoara, suc de lamaie, oua, portocale, patrunjel si banane uscate. Procesul de coacere se face foarte migalos si nu se duce pana la capat, intrucat astfel s-ar pierde toate elementele nutritive cuprinse in alimentele folosite.

Apa pe care locuitorii din Hunza o consuma provine de la ghetarul Ultar. In urma analizelor, ea s-a dovedit plina de cesiu si potasiu, elemente care, printre alte efecte benefice asupra organismului, poate preveni cancerul.

Cu toate ca in ultimii ani tentatiile lumii de afara incep sa fie din ce in ce mai mari, cei care traiesc in Hunza vor ramane la fel de sanatosi si la fel de puternici ca si pana acum, cel putin pentru viitorul apropiat. Desi nu se poate spune cu exactitate care sunt motivele care au facut toate lucrurile de mai sus posibile, cert este ca acest popor merita apreciat si respectat de catre noi toti.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version