Adopția criptomonedele se află într-o continuă creștere. Indivizii, companiile și instituțiile încep să realizează că token-uri precum Bitcoin, Ethereum sau Elrond pot deveni mijloace eficiente de plată și nu numai investiții cu un grad ridicat de volatilitate.

Luna viitoare, la Bruxelles, Observatorul și forumul UE pentru tehnologia blockchain va organiza o un eveniment: „Blockchain: un factor cheie pentru inovare în Europa și în lume”. Acest lucru nu face decât să confirme faptul că, această tehnologie va modela viitorul fiecăruia dintre noi. Prin urmare, este simplu să deducem că majoritatea oamenilor vor deține un Hardware Wallet în următorii ani.

Mai jos, vei găsi toate informațiile de care ai nevoie pentru a înțelege utilitatea portofelelor hardware pentru crypto (care sunt cunoscute și sub denumirea de Cold Wallet) și pentru a putea compara produsele celor de la Ledger, ca să poți alege modelul sau modelele care ți se potrivesc.

În plus, vei găsi și alte câteva produse extrem de utile pentru a-ți putea proteja portofoliul crypto chiar și în caz de calamitate.

Navigare rapidă:

  1. Ce este un portofel Ledger?
  2. La ce folosește un portofel Ledger?
  3. Aplicație Wallet vs Hardware Wallet: Care este mai sigură și de ce?
  4. Cum poți cumpăra Ledger Nano în România
  5. Ce se întâmplă dacă Ledger-ul este pierdut, furat sau distrus?
  6. Ce are în plus Ledger Nano X față de Nano S
  7. La ce folosește aplicația Ledger Live?
  8. Nu este riscant să te conectezi la Ledger Nano X prin Bluetooth?
  9. Nano S vs Nano X: Ce să alegi?
  10. Cum poți proteja criptomonedele în caz de calamitate
  11. Cum se configurează un portofel hardware Ledger?
  12. Portofele Ledger Nano – Păreri pro și contra

 

Ce este un portofel Ledger?

Ce este un portofel Ledger

Ledger este cel mai apreciat producător de portofele hardware concepute special pentru a stoca și facilita tranzacționarea în deplină siguranță a criptomonedelor și NFT-urilor. Cele mai cunoscute sunt modelele Nano S și Nano X, care suportă peste 5.500 de token-uri de pe 27 de blockchain-uri, cum ar fi Bitcoin, Ethereum sau Elrond.

La ce folosește un portofel Ledger?

Un Seed Phrase reprezintă o combinație unică de (12 sau 24) cuvinte generate de un Blockchain pentru a securiza fiecare cont de tip Wallet. Această parolă, care mai este cunoscută și sub numele de Backup Recovery Phrase este cheia privată cu care ORICINE poate accesa fondurile crypto asociate cu respectivul wallet. Principalul scop al unui portofel Ledger este să păstreze Seed Phrase-urile utilizatorului în siguranță și în același timp, să-i permită acestuia să folosească contul în viața de zi cu zi.

Aplicație Wallet vs Hardware Wallet: Care este mai sigură și de ce?

O aplicație de tip Wallet, care este cunoscută sub numele de Hot Wallet, stochează cheia privată pe un computer, smartphone sau pe o tabletă. Acestea sunt vulnerabile în fața unor atacuri de fiecare dată când dispozitivul respectiv este conectat la internet. Deși toate tranzacțiile sunt încă efectuate pe blockchain, un portofel hardware pentru crypto, cum este Ledger, stochează cheile private pe un dispozitiv criptografic securizat, care nu este conectat la internet; pentru a autoriza o tranzacție, utilizatorul trebuie să tasteze manual codul PIN pe Ledger. Prin urmare, deținătorul unui Ledger nu riscă să-și piardă fondurile, dacă cineva îi hackuiește sau fură laptopul sau telefonul.

Cum poți cumpăra Ledger Nano în România

Comparatie intre Ledger Nano S Plus si Nano X

Cea mai sigură variantă este să cumperi un portofel hardware Ledger din magazinul oficial. Nu este recomandabil să cumperi un portofel hardware pentru crypto la mâna a doua sau din surse îndoielnice. Au existat cazuri de persoane care au cumpărat dispozitive de acest gen de pe eBay și apoi au fost delapidați. Hackerii au devenit foarte inventivi și nu trebuie niciodată subestimați; aceștia se pot ascunde chiar și în spatele unei societăți comerciale pentru a pune la cale o astfel de operațiune. Din acest motiv, nu este bine să te grăbești și nici să te bucuri că vei economisi câțiva lei, ci este de preferat să comanzi un Ledger numai de pe site-ul oficial al producătorului, chiar dacă va trebui să aștepți până la două luni pentru a-l primi.

Ce se întâmplă dacă Ledger-ul este pierdut, furat sau distrus?

Ledger este cel mai sigur portofel hardware pt crypto

Atunci când îți configurezi pentru prima dată un Ledger, prin intermediul aplicației Ledger Live, dispozitivul va genera un Recovery Phrase format din 24 de cuvinte, pe care trebuie să-l păstrezi într-un loc sigur. Dacă îți cumperi un nou portofel Ledger de pe site-ul oficial, vei putea să restaurezi toate wallet-urile salvate în vechiul dispozitiv folosind acest „Master Password”, alegând opțiunea Restore Wallet în pagina de setup a aplicației Ledger Live.

Având în vedere faptul că, token-urile și NFT-urile tale sunt stocate pe Blockchain și nu pe Ledger, șansele ca fondurile tale să fie furate sunt aproape inexistente, mai ales dacă ai setat un PIN format din cel puțin 6 cifre, întrucât dispozitivul va șterge toate cheile private stocate după introducerea codului PIN greșit de 3 ori.

Totuși, pentru a preveni astfel de neplăceri, este indicat să-ți cumperi două Ledger-uri din prima, pe care să le configurezi de la bun început și astfel, să ai acces rapid la criptomonedele tale în caz că rămâi fără unul dintre ele. Cea mai bună variantă este să optezi pentru promoția Backup Pack, care include un Nano X și un Nano S, beneficiind de livrare gratuită și de un discount de 50% la produsul mai ieftin.

Ce are în plus Ledger Nano X față de Nano S

Marime Ledger Nano S vs Nano X

Nano X cântărește 34 de grame, cu 13 grame mai mult decât Nano S, are un ecran cu o rezoluție mai bună (128×64, față de 128×32), iar cele două butoane sunt amplasate în stânga și dreapta ecranului, și nu deasupra lui (cum este cazul la modelul S). Modelul premium, care este aproape de două ori mai scump, este dotat cu o baterie care dispune de o autonomie de până la 8 ore în modul standby și poate fi conectată la laptop, tabletă sau smartphone prin Bluetooth, fără cablu, în timp ce modelul Nano S funcționează numai atunci când este conectat prin USB.

Numai Nano X poate fi conectat la iPhone, iPad și la alte dispozitive pe care rulează sistemul de operare iOS. Dacă pe Nano S pot fi instalate cel mult 6 aplicații separate de Wallet, pe lângă aplicația nativa Ledger Live, pe Nano X limita este de 100 de aplicații suplimentare, acesta din urmă având un spațiu de stocare mult mai mare decât modelul entry-level. Dacă Nano S folosește un cablu Micro-USB pentru conectivitate, Nano X este dotat cu USB-C. În plus, utilizatorii Ledger Nano X primesc și acces la o platformă de crypto exchange dedicată, unde pot efectua tranzacții direct din aplicația Ledger Live.

Aici găsești prețul actual, în RON, al portofelului Ledger Nano X.

La ce folosește aplicația Ledger Live?

Prin intermediul acestei aplicații native vei putea folosi dispozitivul Ledger, conectându-l la un computer (având 64-bit Windows 8.1, macOS 10.10, 64-bit Linux sau versiuni mai noi) sau smartphone (pe care rulează versiuni care nu sunt mai vechi de iOS 9 sau Android 7) prin intermediul unui cablu USB sau prin Bluetooth (numai cu Nano X).

Ledger Live îți permite să-ți verifici soldul, să primești sau să trimiți crypto, să convertești crypto într-un alt token, să cumperi crypto, să pui anumiți tokeni la Staking, să-ți administrezi NFT-urile deținute sau să vinzi crypto pentru a cumpăra valută tradițională (Fiat).

Citește și:  Legendă urbană și conspirație – Procter&Gamble, o companie condusă de sataniști

Simplu spus, vei putea facem cam tot ceea ce îți dorești dintr-o singură aplicație, fără să trebuiască să-ți faci nici un fel griji pentru siguranța fondurilor tale. Singurul lucru la care trebuie să fii foarte atent este să descarci aplicația numai de pe site-ul oficial al producătorului: ledgerwallet.com/apps.

Nu este riscant să te conectezi la Ledger Nano X prin Bluetooth?

Deși este adevărat că hackerii caută deseori să exploateze vulnerabilitățile conexiunilor de tip Bluetooth, Ledger susține că tehnologia Bluetooth Low Energy a Nano X este sigură, deoarece cheile private nu părăsesc niciodată cipul securizat, iar conexiunea Bluetooth este criptată de la un capăt la altul pentru a proteja confidențialitatea utilizatorilor. Chiar și în eventualitatea în care un infractor cibernetic ți-ar intercepta comunicarea prin Bluetooth, acesta nu ar putea obține cheile private și nici nu ar putea confirma tranzacțiile pe care tu nu dorești să le accepți – lucru care se poate face numai prin apăsarea fizică a butoanelor de pe dispozitivul Ledger. În orice caz, producătorul a creat o setare pentru utilizatori, permițându-le oricând să dezactiveze conectivitatea Bluetooth pe Nano X.

Nano S vs Nano X: Ce să alegi?

Atunci când vorbim despre investiții în criptomonede, diferența de câțiva zeci de dolari între cele două produse nu trebuie să reprezinte un factor de decizie. Principalul lor scop este să-ți protejeze investiția, iar la capitolul securitate, cele două variante sunt la fel de bune. Așadar, totul ține de preferințe.

Nano S este pretabil pentru un investitor care nu face trading și deține doar câteva criptovalute. Anumiți utilizatorii spun că este mai potrivit pentru fete, deoarece este disponibil în mai multe culori decât modelul premium (care vine doar negru mat). Nano S poate fi soluția ideală pentru a-i face un cadou unui copil, în sensul de a-i cumpăra crypto, de a salva datele pe Ledger și apoi să i-l faci cadou peste câțiva ani, la majorat. Cine știe, poate până atunci, valoarea criptomonedei alese va crește exponențial.

Nano X este adresat pasionaților care investesc frecvent în proiecte și ICO-uri, celor care fac trading sau a celor care dețin un portofoliu variat, fiind mult mai potrivit pentru acest tip de dinamică, datorită dotărilor suplimentare – bucurându-se de mobilitate și conectivitate superioară.

În care dintre aceste categorii te regăsești? Vezi oferta portofelelor crypto de la Ledger!

Cum poți proteja criptomonedele în caz de calamitate

CryptoTag Zeus este util in caz de calamitate

Un deținător de crypto care dispune de un portofoliu generos tinde să aibă cel puțin două portofele hardware: unul, pe care îl folosește în mod regulat și un altul, pe care îl ține într-un seif. Totuși, aceste dispozitive nu sunt rezistente la apă, foc sau la impact. Prin urmare, cei de la Ledger au proiectat și anumite soluții complementare.

The Billfodl este o tăbliță din oțel în care se vor introduce mici plăcuțe pentru a salva cele 24 de cuvinte care formează cheia privată. Cryptosteel Capsule Solo este un produs realizat tot din oțel, dar este ceva mai sigur, în sensul că stochează plăcuțe metalice cu cheia privată într-o capsulă care se închide ermetic. Cel mai indestructibil produs al celor de la Ledger este CryptoTag Zeus: acesta vine cu o tăbliță de titan, de 6 mm grosime, care rezistă la apă, la foc, la coroziune, la hackeri și la gloanțe, pe care utilizatorul o va marca cu ajutorul unui instrument special de găurit (care este inclus în kit), folosind un limbaj codat, pe care îl va primi odată cu produsul.

Cum se configurează un portofel hardware Ledger?

Configurarea unui Ledger Nano S sau Nano X este ușoară, deoarece aplicațiile native te vor ghida pe parcursul întregului proces. Primul pas este să conectezi dispozitivul la o sursă de alimentare USB: încărcător, acumulator extern, laptop, tabletă sau smartphone. După pornire, va trebui alegi un cod PIN, pe care va trebui să-l introduci de fiecare dată când pornești dispozitivul.

Ulterior, va trebui să notezi pe hârtie un Seed Phrase-ul format din 24 de cuvinte; păstrează această hârtie cu mare grijă, pentru că aceasta va fi singura dată când ea va fi afișată pe Ledger. Trebuie să ai în vedere că oricine are acest cod, are acces și la criptomonedele tale. De preferat este să nu salvezi acest pe nici un dispozitiv electronic și nu-l fotografiezi. În mod ideal, poți păstra un Recovery Phrase folosind un dispozitiv rezistent la apă, foc, coroziune și alte astfel de amenințări, cum este Cryptotag Zeus.

Următorul pas este să instalezi aplicația Ledger Live pe computer, smartphone sau tabletă și să conectezi Ledgerul prin cablul USB. Imediat, vei putea verifica dacă dispozitivul tău este original, după care ți se va cere să setezi o parolă pentru accesarea aplicației. Urmează instalarea portofelelor pentru criptomonedele pe care le deții și transferarea fondurilor către noile wallet-uri virtuale generate; întrucât Nano X dispune de mai mult spațiu de stocare, vei putea instala mai multe aplicații simultan decât pe Nano S. Apoi, vei putea beneficia de toate facilitățile cu care este dotat dispozitivul.

În plus, dacă vei instala aplicația Fido U2F, vei putea folosi Ledger-ul și ca metodă de autentificare cu doi factori (2FA) pentru diverse servicii online, cum ar fi Gmail, Facebook, Dropbox, GitHut, Binance și așa mai departe.

Portofele Ledger Nano – Păreri pro și contra

Principalul motiv pentru a opta pentru un Crypto Cold Wallet este, indubitabil, securitatea, iar Ledger excelează la acest capitol, oferind singurele portofele hardware de pe piață a căror securitate a fost certificată de Agenția Națională de Securitate Cibernetică a Franței (ANSSI).

Acesta nu este singurul motiv pentru care Ledger este liderul pieței: produsele oferite sunt ultra-calitative, manevrabile, ușor de folosit și în pas cu ultimele tendințe din IT, iar aplicația nativă Ledger Live întregește această experiență prin intermediul importantelor funcții oferite în sfera Finanțelor Descentralizate (DeFi).

Pro:

  • Sunt ușor de folosit de către începători și avansați
  • Sunt 100% securizate: cheile private nu părăsesc niciodată dispozitivul
  • Suportă peste 5.500 de monede, tokeni dar și NFT-uri
  • Gama de produse este pretabilă pentru orice buzunar
  • Oferă funcționalități DeFi în aplicația nativă, Ledger Live
  • Pot fi conectate la dispozitive care folosesc Android, iOS, Windows și Linux
  • Fiind dotat cu baterie și Bluetooth, Nano X poate fi folosit rapid și din mers

Contra:

  • Nu sunt dotate cu ecran tactil, însă navigarea este facilă, cu ajutorul celor două butoane din dotare
  • Nu sunt rezistente la apă, incendiu sau impact, dar pentru a preveni astfel de situații producătorul recomandă accesoriile The Billfodl, Cryptosteel Capsule Solo sau CryptoTag Zeus.
  • Compania nu oferă suport telefonic, ci numai prin e-mail, Twitter, Reddit, Facebook și Instagram.

În prezent, peste 4 milioane de clienți au încredere în portofelele hardware produse de Ledger (Nano S, Nano S Plus și Nano X), însă numărul acestora va crește odată cu adopția criptomonedelor în rândul populației.

Vezi oferta în LEI a portofelelor crypto de la Ledger pe site-ul oficial și alege pachetul promoțional care ți se potrivește!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.