Povestile de Craciun sunt cele fac ca magia acestei sarbatori se ne intre in suflet si in acest fel sa devenim mai buni si mai toleranti cu toti oamenii ce ne inconjoara. Craciunul este o poveste, o poveste despre speranta, o poveste despre cum lumea are sansa de a deveni mai buna prin simpla nastere a unui copil. Povestile de Craciun trebuie sa fie spuse cu placere, iar cei mici vor fi principalii spectatori ai oricator povesti de Craciun dorim sa impartasim.
Printre povestile de Craciun cele mai intalnite se numara bineinteles povestea Nasterii Domnului. Este bine ca aceasta poveste sa fie spusa in fiecare an pentru ca ea reprezinta baza sarbatorii si din ea se pot trage enorm de multe invataturi. Fiecare dintre noi trebuie sa cunoasca aceasta poveste, iar daca inca nu a reusit sa o afle poate fie sa se documenteze, fie sa asculte relatarea sa de la alte persoane mai in tema. Povestea nasterii Domnului cuprinde intreaga calatorie a Marie si a lui Iosif. Sosirea lor in locul Nasterii Domnului, imposibilitatea de a gasi un adapost, dar si furia lui Irod, care a ucis zeci de mii de prunci de pana in doi ani din pura vanitate.
Trebuie spus ca cei mici, dar si adultii care au uitat ca luxul nu este important in viata sa stie ca Domnul Iisus s-a nascut intr-o iesle dintr-un grajd, desi era rege peste noi toti, el nu a ales o familie regala, el a ales o familie saraca ce a apreciat venirea sa pe lume mai mult decat oricare nobil din acea vreme. Iisus nu le-a adus bogatie materiala parintilor sai, el le-a adus implinire sufleteasca. Este bine sa ne indreptam privirea catre castigurile sufletesti in aceasta perioada, este bine sa ne indreptam gandurile catre cei nevoiasi care asemenea Domnului nu se nasc in lux si cu toate acestea au in inimi mai multa bogatie decat oricare dintre cei cu stare.
Fiecare dintre noi trebuie sa inteleaga ca razbunarea si rautatea, reprezentata prin Irod in aceasta poveste nu duce la nimic bun. Ea ne innegreste sufletul si odata cu ea ranim multi oameni nevinovati care ne-au stat in calea urii noastre. Fapta lui Irod poate reprezenta o alegorie mai mult decat reusita. Nu trebuie neaparat sa savarsim o crima pentru a rani persoane nevinovate, este suficient sa jignim, sa fim nepasatori, sa lasam lucruri pe care le putem indrepta la voia intamplarii.
Povestile de Craciun trebuie sa fie pline de semnificatii mai mult decat adanci, ele nu trebuie povestite fara ca orice element sa fie analizat in parte. Povestile de Craciun nu sunt ireale, ele sunt prezente in viata noastra de fiecare zi, tocmai de aceea este bine ca atunci cand le relatati sa fiti siguri ca cei care le asculta au inteles pe deplin toate simbolurile din poveste.
Povestea lui Charles Dickens despre Craciun intitulata “Poveste de Craciun” poate aparea de asemenea printre povestile de Craciun pe care dorim sa le relatam. Autorul a ales ca personaj principal un om lipsit de scrupule, un om egoist, insensibil si mai mult decat avar. Cu toate acestea, sufletul personajului lui Dickens nu era mort si bazandu-se pe aceasta spiritul Craciunului l-a vizitat. Personajul principal primeste trei vizite care vor reusi sa ii schimbe destinul in intregime. Prima vizita vine din partea Craciunului trecut, ce ii evoca sentimente uitate demult, a caror insemnatate nu ar trebui sa fie ignorata vreodata.
A doua vizita vine din partea Craciunului prezent, Craciun ce ii relateaza fapte pe care personajul principal nici nu le-a luat in seama, fapte in urma carora anumiti oameni au avut de suferit, fapte ce putea duce spre ceva bun, insa au dus spre ceva grav din cauza nepasarii sale. Ultima vizita vine din partea Craciunului viitor si tocmai aceasta vizita ii deschide inima personajului lui Dickens, din celelalte doua vizite sufletul sau a inviat, constiinta sa l-a acuzat, si datorita lor Craciunul viitor poate fi schimbat.
Alegoria lui Dickens este remarcabila, desi povestea pare una de groaza, ea este plina de sensuri ascunse, ea ne spune fiecaruia dintre noi sa nu uitam de unde am plecat, chiar daca am ajuns sus. Sa nu uitam ca nepasarea si rautatea noastra poate face rau unor persoane mai mult decat bune. Povestea lui Dickens ca mai toate povestile de Craciun ne arata ca putem schimba multe, chiar daca ni se pare prea tarziu, orice schimbare in bine este bine venita oricand, ea poate repara fapte din trecut, dar mai ales poate readuce pacea in sufletele noastre.
Printre povestile de Craciun nu trebuie sa lipseasca in mod sigur povestea lui Mos Craciun. Exista insa doua variante si in functie de context, dar si de ascultatori, sta in puterea dumneavoastra sa o alegeti pe cea mai potrivita. Unele povesti il prezinta pe Mos Craciun ca pe un om lipsit de inima, care in urma intalnirii cu bunatatea Domnului si-a schimbat complet atitudinea. De asemenea, exista povesti care spun ca Mosul ar fi fost fermierul care le-a oferit adapost Marie si lui Iosif atunci cand Domnul a venit pe lume. Alte povesti il infatiseaza pe Mos Craciun ca un batranel ce a iubit intotdeauna copiii si a carui viata a fost dedicata acestora.
Povestile de Craciun sunt fascinante, povestitorul lor trebuie sa fie in tema cu intreaga semnificatie pe care o poarta si odata cu relatarea sa trebuie sa le prezinte ascultatorilor toate aspectele ce pot fi trecute cu vederea. Copiii sunt cei care trebuie sa asculte si sa inteleaga povestile de Craciun, pentru ca ei sunt viitorul nostru si tot ei sunt cei care pot schimba lumea.