Au fost multe regine care au domnit în Egiptul Antic. Unele au domnit în liniște, în timp ce altele au ținut să facă tot posibilul pentru a profita de puterea ce le fusese acordată. Ele au încercat să se asigure că moștenirea lor va supraviețui. Aceste regine s-au aflat la cârma Egiptului într-o perioadă în care bărbații aveau supremația și era nemaiauzit ca o femeie să aibă atât de multă putere. Ele și-au folosit inteligența și feminitatea pentru a obține tot ce și-au dorit, iar unele au devenit atât de puternice încât au influențat lumea în care au trăit, putând să rivalizeze fără nici o problemă cu faraonii.

Cele mai importante și influente regine ale Egiptului Antic au fost Ankhesenamon, Hatshepsut, Nefertari, Nefertiti și Cleopatra a VII-a.

• Hatshepsut

Hatshepsut
Hatshepsut, foto: hatshepsut-amaic.blogspot.com

Hatshepsut a condus Egiptul timp de aproximativ 21 de ani într-o perioadă în care femeilor le era permis să aibă proprietate și să dețină poziții oficiale. La moartea tatălui său, ea s-a căsătorit cu fratele ei vitreg Tuthmose al II-lea, pentru a păstra linia de sânge regal intactă. Tuthmose al II-lea a murit după doar 14 ani de domnie, iar în locul său trebuia să vină fiul său Tuthmose al III-lea.

Pentru că Tuthmose al III-lea era foarte mic la moartea tatălui, Hatshepsut a condus alături de el. Se pare că în al doilea sau al treilea an de domnie, Hatshepsut s-a proclamat rege. Pentru a face proclamarea oficială, ea a inventat o co-regență cu tatăl ei.

Ea a folosit diverse strategii pentru a legitima poziția sa, așa că pe lângă inventarea co-regenței, s-a proclamat faraon și a inventat povești ce o făceau să pară aleasa zeilor. Hatshepsut a adoptat veșminte bărbătești, a purtat o barbă falsă, iar statuile o reprezentau ca faraon. În timpul domniei, ea a ordonat ridicarea multor temple.

Până în această zi, moartea ei rămâne un mister. După dispariția ei, Tuthmose al III-lea a urcat pe tron și se crede că el a sters orice urmă a ei distrugând reprezentările sale și monumentele ridicate de ea.

• Nefertiti

Nefertiti
Nefertiti, foto: amun-ra-egyptology.blogspot.com

Nefertiti a rămas renumită pentru frumusețea ei. Ea a domnit alături de Akhenaton în timpul celei de-a XVIII-lea dinastii, într-o perioadă când Egiptul trecea prin schimbări religioase radicale. Sute de ani de cultură și închinare au fost schimbați cu un nou concept, monoteismul.

Domnia lor a fost foarte diferită de tot ce văzuse Egiptul până atunci. Ea a stat lângă Akhenaton, fiind considerată egalul lui, de multe ori fiind reprezentată ca un faraon cu coroana pe cap. După 12 ani de domnie, Nefertiti dispare. Există multe teorii în legătură cu dispariția ei, dar nu există nici o dovadă clară. Succesorii lui Akhenaton au distrus tot ce putea aduce aminte de rege și regină.

• Ankhesenamon

Ankhesenamon și Tutankhamon
Ankhesenamon și Tutankhamon, foto: ankhesenamontutankhamonverastoria.blogspot.com

Ankhesenamon a fost fiica lui Nefertiti și soția lui Tutankhamon. Nu se știu foarte multe despre ea, dar la fel ca și mama ei, ea dispare din istorie la un moment dat. În momentul căsătoriei cu Tutankhamon, amândoi erau încă niște copii. Istoria ne arată că faraonul a avut un consilier oficial numit Ay, despre care se crede că ar fi fost bunicul lui Ankhesenamon. Pe parcursul a zece ani de căsătorie, regina dă naștere la două fete, care se nasc prematur și mor. Se pare că Ay a fost cel care a condus în locul celor doi regi, dar atunci când Tutankhmon a ajuns la maturitate și devenise capabil să ia propriile decizii, acesta a murit brusc.

Există unele dovezi că Tutankhamon ar fi avut parte de o moarte brutală și se crede că Ay a fost cel care a orchestrat moartea sa, din moment ce la scurt timp după moartea faraonului, acesta se căsătorește cu Ankhesenamon și urcă pe tron.

După căsătoria cu Ay, Ankhesenamon dispare și nu se mai găsesc mențiuni ale sale nici în mormântul lui Tatankhamon, nici în cel al lui Ay. Ce s-a întâmplat cu ea rămâne învăluit în mister.

• Nefertari

Nefertari
Nefertari, foto: mamanatural.com.mx

Nefertari a fost o altă regină importantă a Egiptului și soția preferată a lui Ramses al II-lea. Privind toate monumentele construite în acea perioadă este evident că a avut o mare importanță; reprezentările alături de Ramses al II-lea pot să însemne că a avut o influenţă mare asupra politicii Egiptului. Ramses i-a dedicat chiar și templul de la Abu Simbel (alături de zeița Hathor).

Chiar dacă Ramses a avut multe soții și se estimează că ar fi avut undeva la 100 de copii, el se referea la Nefertari ca fiind „cea mai frumoasă”. Dispariția ei rămâne un mister și nu se știe dacă a murit sau a rămas o parte a marelui harem. Mormântul ei din Valea Reginelor a fost găsit și rămâne o mare comoară a Egiptului.

• Cleopatra a VII-a

Cleopatra
Cleopatra, foto: phdiva.blogspot.com

Cleopatra a VII-a este ultimul faron al Egiptului și face parte din Dinastia Ptolemeică. În copilărie a fost foarte bine educată, învățând 6 limbi străine. După moartea tatălui, Cleopatra și fratele ei mai mic se căsătoresc și urcă pe tronul Egiptului. Situația dintre cei doi era cât se poate de tensionată, consilierii fratelui dorindu-i moartea și influențându-l. Doar cu ajutorul lui Iulius Cezar, care își dorea ca cei doi frați să conducă împreună Egiptul, a putut să se întoarcă în Alexandria.

După o serie de trădări și conspirații, fratele și consilierii săi sunt omorâți iar Cezar controla Egiptul. La scurt timp, Cleopatra îl naște pe Cezarion, fiul lui Cezar. După asasinarea lui Cezar, se restabilește Triumveratul iar Antoniu primește cele mai bogate teritorii, inclusiv Egiptul.

Între Cleopatra și Antoniu se înfiripă o poveste de dragoste ce duce la nașterea a doi copii. Disensiunile dintre Octavian și Antoniu și ura față de Cleopatra au dus la începerea unui război ce s-a soldat cu înfrângerea celor doi iubiți. Pentru a nu fi umilită, Cleopatra a ales să se sinucidă prin mușcătura unui șarpe. Odată cu moartea ei, Dinastia Ptolemeică lua sfârșit, iar ea devenea ultimul faraon al Egiptului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.