Home Călătorii Obiective turistice din lume Regiunea Brabantul Valon: Obiective turistice Belgia – Brabantul Valon

Regiunea Brabantul Valon: Obiective turistice Belgia – Brabantul Valon

0
Regiunea Brabantul Valon

Regiunea Brabantul Valon(în franceză Le Brabant Wallon, în neerlandeză Waals-Brabant, în valonă Braibant walon) este o provincie valonă din Belgia, a cărui capitală este orașul Wavre. A fost formată în 1995 prin separarea vechii provincii Brabant în trei noi entități: Provincia Brabantul Flamand, Provincia Brabantul Valon și Regiunea Capitalei Bruxelles. Suprafața sa este de 1093 km² și are o populație de 347.423 locuitori, cu o densitate de 318 locuitori/km².

Regiunea Brabantul Valon1

Valonii sunt persoane vorbitoare de limba franceză care locuiesc în Belgia, mai ales în Valonia Ei sunt diferiți de belgieni și sunt francezi, vorbind limbi regionale ca limba avalonă-Walloon (cu dialectul picard în vest și lorrain în sud). Vecinii Regiunii Brabantului Valon sunt, în sensul acelor de ceasornic: Brabantul Flamand, Liège, Namur și Regiunea Hainaut. Regiunea Brabantul Valon are un singur arondisment și 27 de municipalități. Brabantul valon aparținea demult Ducelui de Brabant, până a fost încorporat în Provincia Țărilor de jos, Burgunde în anul 1430. Napoleon a purtat aici războaie în anul 1815 la Waterloo, Placenoit, Quatre Bras, Ligny și Nivelles.

După statistici, este cea mai bogată provincie a Belgiei, cea mai bogată comună este Lasne, între Waterloo și Rixensart. Inima culturală a regiunii sunt: văile Meuse și Sambre ale râurilor cu același nume, Charleroi (muzeul sticlei, al fotografiei, castele și abații medievale), Dinant, Namur, Huy, Verviers și Liège. Brabantul Valon conține 27 de comune din care 5 au titlul de oraș. Acestea sunt: Genappe, Jodoigne, Nivelles, Ottignies-Louvain-la-Neuve, Wavre. Orașul Wavre (ăn neerlandeză Waver, în valonă Åve sau Wåve) este un oraș francofon din regiunea Valonia din Belgia, capitala provinciei. Numele său provine din limba celților, de la termenul aba ce însemna apă. Genappe este un oraș francofon din regiune, la fel ca Jodoigne și Nivelles.

Regiunea Brabantul Valon11

Brabant este un nume ce desemnează în afară de cele două regiuni din Belgia, Brabantul de Nord, o provincie în Olanda, Ducatul Brabant, o regiune istorică, Braibant, un sat din comuna Ciney. Numele satului Bărăbanț, din județul Alba provine din termenul brabant, datorită coloniștilor care au înființat satul acesta în secolul al XIII-lea. Termenul provine din limba valonă, de la braibant (pârlog) sau din celtică sau de la brago-brondo (pământ sterp), de unde provin termenii din germană Brachbant și neerlandeză Braakbant.

Limba oficială a tuturor instituțiilor flamande este limba neerlandeză. Franceza se bucură de un statut special în 12 comune situate la frontiera cu regiunea Valonia și în jurul Regiunii Capitalei, franceza fiind una dintre cele două limbi oficiale ale Regiunii Capitalei care este majoritar francofonă, peste 80% dintre locuitorii acesteia considerându-se francofoni.

Castelul Bois-Seigneur-Isaac

Castelul Bois-Seigneur-Isaac este proprietate a Baronului Snoy, din anul 1810, casa albă fiind completată cu o grădină franceză și un parc englezesc de 17 ha, cu 50 de copaci de peste 100 de ani. Bois-Seigneur-Isaac sau Lord Isaac’s Wood, este numele castelului care vine de la cel care a plantat o pădure în acest loc în secolul al XI-lea. Fortăreața medievală s-a transformat în castel rezidențial între anii 1730-1740 în stil clasic francez, pe ruinele existente. A fost proprietatea multor duci și conți, dar de 5 generații aparține unei singure familii care permite vizitarea doar 3 duminici din vară, cu un ghid care face un tur de 30-50 minute.

Pădurea Halle

Pădurea Halle, care în primăvară se acoperă cu flori albastre de hiacint, de la sfârșitul lui aprilie până la începutul lui mai, oferă un spectacol minunat turiștilor.

castelul Helecine

Domeniul provincial al lui Helecine este situat în mijlocul satului, inițial fiind o Abație de Heylissem, fondată de călugări, în anul 1129, din care au mai rămas câteva urme din biserică, grajduri, ferma,sera și niște ziduri acoperite de iederă. A fost reconstruit între anii 1726-1780, castelul Helecine în stil neoclasic, are la fațadă 25 de ferestre pe două etaje, fiind unul dintre cele mai mari din zonă. Parcul cu iazuri pentru pescuit întins pe 28 de ha are un cadran solar și o loc unde se făcea gheața.

Castelul Rixensart

Castelul Rixensart este un castel princiar din anul 1715, aparținând Prințului Merode, fiind construit cu 4 etape și este un exemplu fantastic de stil renascentist. Mobila este stil Louis al XV-lea sau al XVI-lea, cu tapițerii elegante flamande, alături de o colecție de arme arabe aduse din Egipt, după expediția lui Napoleon. Acolo au locuit 100 de călugări și 300 de enoriași la un moment dat, abația a fost restaurată în stil clasic, distrusă și abandonată, dar în anul 1893 statul belgian a restaurat-o, devenind un loc turistic.

Locul bătăliei de la Waterloo este la 18 km de Brussels, între suburbiile St-Genesius-Rode și Braine l’Alleud. Aici Napoleon în 18 iunie 1815 a luptat cu Ducele de Wellington și armata prusacă condusă de Mareșalul Blucher. Se poate vedea panorama bătăliei de 110 m lungime, 12 m înălțime, pictată de Louis Dumoulin în anul 1912, muzeul de ceară, Muzeul Wellington, cartierul general al lui Napoleon și Muzeul Napoleon.

Orașul Dinant

Orașul Dinant (reședința arondismentului Namur) are câteva atracții turistice interesante începând cu Citadela din Dinant care este o cetate la se poate urca pe cele 400 de trepte sau cu telecabina, are expuse tunuri, ghiulele, un parc de distracții cu tiroliană. Biserica Collegiate Church of Our Lady, Grota Dinant, Castelul Fryer care mai este numit Versailles-ul în miniatură, statuia lui Adolphe Sax (inventatorul saxofonului) sunt alte atracții interesante.

Catedrala Protopopială Notre-Dame (din secolul al XIII-XIV-lea), a fost reconstruită în stil gotic pe ruinele unei biserici distruse în urma unor căderi de pietre de pe stâncile din apropiere. În timpul primului război mondial, în jurul acesteia au avut loc lupte importante, unul dintre cei răniți fiind locotenentul de atunci, viitor președinte francez, Charles de Gaulle.

Stânca Bayard este o formațiune stâncoasă sub forma unui ac, separată de masivul stâncos de pe malul fluviului. Abația Notre-Dame de Leffe este cunoscută datorită berii ce îi poartă numele, Leffe, care se crede că fost creată aici pentru prima oară de către călugări. În cel mai mic oraș din lume, Durbui, se află cel mai mare parc topiar (de 10ha) din lume și un Muzeul al Diamantelor, interesant și util.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version