In tutorialul acesta veti invata sa jucati jocul de carti numit cruce sau 66, unul dintre cele mai cunoscute jocuri de carti din Ardeal. Jocul de carti cruce poate fi jucat de la 2 pana la 4 jucatori, se poate jucata atat individual cat si in perechi daca joaca 4 persoane.
Tutorialul video pentru jocul de carti cruce este la finalul acestui tutorial text.
Pentru a juca cruce avem nevoie de un pachet de carti unguresti, numit Magyar Kartya ce poate fi cumparat de la aproape orice magazin de jucarii din tara. Daca nu gasiti nu va faceti probleme, putem juca cruce si cu cu o pereche de carti de poker.
Pachetul de carti pentru cruce contine 32 de carti, grupate in 4 categorii :
- Ghinda
- Duba
- Verde
- Rosu
Fiecare categorie avand 8 carti :
- Doier
- Treier numit si dama
- Patrar numit si popa
- Septar
- Optar
- Nouar
- Zecer
- As
Pentru a juca cruce avem nevoie doar de 24 de carti, vom scoate afata septarii si optarii. In cazul in care aveti carti de poker folositi doierii, treierii, patrarii, nouarii, zecicile si asii. De mentionat ca si la cartile de poker sunt 4 categorii de carti, doar ca aici categoriile sunt inima rosie, inima neagra, romb si trefla.
Cine face cartile ? Se amesteca cartile si fiecare jucator va trage cate o carte, cel care trage cartea cea mai mica va face cartile, daca este egalitate se repeta. De mentionat aici ca cel care face cartile trebuie sa intre jucatorul din dreapta lui daca vrea sa taie sau sa rupa cartile. Nu va imaginati o foarfeca care taie cartile sau cum jucatorul incepe sa le rupa nebuneste. Ruperea sau taierea cartilor presupune mutarea cartilor din partea de sus sub pachetul de carti, din locul ales de jucator prin impingerea usoara cu degetul. Impartirea cartilor se face in ordinea in care merge ceasul. Cel care primeste primul cartile va trebui sa spuna scorul pe care crede ca il va obtine la finalul jocului si se merge in aceasi ordine a ceasului.
Scorul final fiind determinat de punctajul cartilor castigate, la fiecare 33 de puncte adunate din carti primiti un punct la scor.
Valorile cartilor fiind urmatoarele :
- As = 11 puncte
- Zece =10 puncte
- Popa =4 puncte
- Dama =3 puncte
- Doier =2 puncte
- Noua =0 puncte
Optiunile pentru spunerea unui scor la inceputul jocului sunt :
- Pas- jucatorul crede ca nu poate acumula minim 33 puncte
- Una- jucatorul crede ca poate acumula minim 33 puncte
- Doua- jucatorul crede ca poate acumula minim 66 puncte
- Trei- jucatorul crede ca poate acumula minim 99 puncte
- Patru- jucatorul crede ca poate acumula minim 132 puncte
- Cinci- jucatorul crede ca poate acumula minim 165 puncte
Atentie, daca nu aveti numarul minim de puncte necesar scorului pe care l-ati ales veti pierde acel scor si in loc sa adunati la scorul final veti scadea. De exemplu aveti 6 puncte la scor si ati zis 2 puncte de scor pe care nu le-ati facut, veti avea 4 puncte. Cel care spune scorul cel mai mare la inceputul jocului are dreptul sa aleaga tromful. De mentionat ca daca doi jucatori au ales sa spuna scorul cel mai mare la fel, cel care a primit primul cartile va alege tromful.
De ce este important sa fiti jucatorul care alege tromful? Pentru ca el va duce orice alta carte in cazul in care nu are culoarea ceruta. La fiecare mana jucata primul jucator va pune o carte dintr-o anumita categorie, restul fiind obligati sa joace aceeasi categorie, cel care pune cartea cu cea mai mare valoare duce mana. In cazul in care nu aveti culoare puteti pune tromf si veti castiga, exceptie facand cazul in care a pus cineva un tromf mai mare. Daca nu aveti sa puneti culoare puteti pune orice alta carte dar veti pierde mana indiferent de valoarea cartii jucate. Cel care duce mana iese primul cu urmatoarea carte.
Daca in timpul jocului aveti in mana un treier si un patrar de aceasi culoare puteti face un anunt ce va poate aduce 40 de puncte daca anuntul este din categoria tromfului, sau 20 de puncte daca anuntul este din alta categorie. Nu puteti face anunt decat daca ati dus o mana sau sunteti primul care trebuie sa iasa cu o carte. Puteti sa aruncati jos oricare dintre cele doua carti la efectuarea anuntului. Cele 20 de puncte sau 40 de puncte se vor aduna la final jucatorului care a facut anuntul.
Cam acesta ar fi regulamentul. Ar mai fi de mentionat faptul ca se joaca pana la scorul de 11 (varianta scurta) sau 21 (varianta lunga). Sa vedem acum prin exemple cum se joaca cruce in 2, 3 sau 4 persoane.
Cum se joaca cruce in 2 ?
Dupa ce stabilim cine face cartile, vom imparti cate 4 carti fiecarui jucator. Cel care face cartile imparte prima data celuilalt 4 carti dupa care isi va opri si lui 4 carti. Cel care a primit primul cartile trebuie sa spuna scorul pe care crede ca il poate obtine pana la final. Cel care face cartile poate alege un scor doar daca este mai mare decat al oponentului, caz in care va alege el tromful. Se mai impart cate doua carti. Se continua jocul dupa regulamentul amintit, cel care a ales tromful iese primul. Cel care duce mana va lua o noua carte de jos. De mentionat ca nu trebuie sa dati aceeasi categorie de carti ca si cea ceruta chiar daca aveti acea categorie in mana. Regula nu este valabila la ultima mana unde daca aveti carte din categoria ceruta trebuie sa puneti cartea din acea categorie. Continuati pana ramaneti cu ultimele carti. Nu uitati tromful duce restul categoriilor. La final se numara punctajul conform regulamentului.
Cum se joaca cruce in 3 ?
Se impart cate 4 carti fiecarui jucator. Dupa ce se stabileste cine a ales scorul cel mai mare si alege tromful avem doua variante :
- Se imparte cate 4 carti la fiecare jucator incepand de la cel care a ales tromful
- Se dau cate 4 carti fiecarui jucator incepand de la cel care a ales tromful. La final mai raman 3 carti ce vor fi luate de primul jucator. Observati ca primul jucator are in mana 10 carti si restul doar 7. Va trebui sa arunce doua acrti jos intoarse si fiecare jucator isi va lua o carte. Astfel ca si inca cazul primei variante va avea fiecare 8 carti.
Puteti modifica impartirea dupa bunul plac, puteti imparti si cate 6 carti pe urma cate 2. In continuare indiferent de varianta aleasa se joaca conform regualmentului, iese primul jucator cu o carte, restul sunt obligati sa puna o carte din aceasi categorie, daca nu au, pot duce cu tromf, daca nu au nici tromf pot pune orice carte dar vor pierde mana. La final se numara punctajele pentru a vedea fiecare cate puncte a facut.
Pe langa cele doua variante la jocul de cruce in 3 puteti mentiona cateva reguli suplimentare :
- Daca veti juca sau nu in cazul in care unul sau doi jucatori nu au nici un tromf
- Daca veti juca sau nu in cazul in care unul din jucatori are sub 15 puncte in mana.
- Daca jucati la iber.
Iber inseamna ca pe langa faptul ca sunteti obligat sa jucati o carte din aceasi categorie in cazul in care aveti o carte mai mare sunteti obligat sa o jucati. De exemplu daca cineva iese cu un patrar si aveti in mana un doier si un zecer dar stiti ca jucatorul ce urmeaza are asul, nu puteti pune doierul, trbeuie sa puneti zecica daca ati ales sa jucati la iber.
La final se numara punctele si se fac calculele conform regulamentului pentru jocul de carti cruce.
Cum se joaca cruce in 4, fiecare jucator singur?
In varianta jocului de carti cruce in 4 fiecare singur se impart cate 4 carti si fiecare va spune scorul. La fel ca in cazul primelor variante cel care zice scorul cel mai mare va spune tromful si va primi primul inca 2 carti. Fiecare jucator va avea doar 6 carti, asa ca atentie mare la scorul ales, veti face destul de greu puncte. Aceasta varianta de joc se joaca foarte rar pentru ca in 99% din cazuri cand sunt 4 jucatori sa joaca in pereche.
Cum se joaca cruce in 4, in perechi ?
In primul rand trebuie sa faceti echipele, cate doi jucatori intr-o echipa. Jocul de cruce in 4 este defapt varianta orginala a acestui joc de carti, jucatori fiind asezati in forma de cruce. Dupa ce stabiliti cine face cartile impartiti cate 4 carti in ordinea in care merge ceasul. De mentionat ca daca cartile au fost rupte, puteti imparti alternativ cate o carte fiecarui jucator pana are fiecare 4 carti. Dupa ce se stabileste tromful se mai impart cate 2 carti fiecarui jucator incepand cu primul, cel care a ales tromful. In cazul jocului in 4, indiferent de care jucator din echipa duce mana cartile se vor pune impreuna contand la final pentru punctajul echipei.
Se joaca dupa regulamentul stabilit, dar este bine sa stabiliti regulile extra de la inceput. Regulile extra fiind daca se joaca sub 15, la iber, fara tromf. La 3 nouari din prima la un singur jucator sau 4 nouari dupa ce are 6 carti in mana va duce la tura dubla. Se vor arunca cartile si se refac, doar ca la finalul turei se va dubla scorul obtinut chiar si cel negativ. Regula turei duble o puteti aplica si la jocul in 3.
La finalul jocului veti calcula punctajele.
Atentie la trisori. Partenerii isi pot face semne, de exemplu la duba sa isi umfle putin obrazul, dar aceste semne le stie toata lumea asa ca va trebui sa fie mai inventivi sa va poata pacali.
Regulament si Tutorial audio pentru Jocul de carti Cruce,
Foarte bun tutorialul,din pacate linkul youtube nu mai e valid
Aici am gasit si un site unde se poate juca cruce online in timp real: tromf.ro