Ideea ca Mos Craciun conduce o sanie trasa de reni care zboara, este o fantezie a unui singur om, din anul 1822 – Clement C. Moore (1779-1863) – un profesor de literatura orientala si greaca de la Universitatea Columbia si profesor de teologie la Seminarul Teologic General. El a scris un poem pentru copii ,,A Visit From St. Nicholas”. Prima data a fost publicat anonim in anul 1823. Acest poem a fost oficial publicat in anul 1844, si a fost cunoscut si sub denumirea de ,,The Night Before Christmas”. In poem se povesteste despre Mos Craciun, despre felul sau de a se imbraca, despre cum zboara cu sania trasa de renii sai, cum coboara pe hornul caselor si aduce cadouri copiilor.
In poem, Clement C. Moore atribuie unor reni zburatori sarcina de a trage sania lui Mos Craciun. Mai mult de atat, el a dat si nume acestor reni: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder si Blitzen. Moore da ultimele doua nume in gluma: Donder inseamna ,,tunet” in limba olandeza, iar Blitzen inseamna ,,fulger” in limba germana.
Dasher – era renul cel mai sofisticat, cel mai ingrijit dintre toti si datorita calitatilor de bun zburator are rol de capitan al renilor.
Prancer si Dancer – sunt renii cei mai talentati, sunt gemeni, au talent la spus bancuri, canta si danseaza. Ei apar la sarbatorile de Craciun din satul lui Mos Craciun.
Vixen – este un ren foarte gratios. El se indragosteste de Cupid cand a fost salvat de acesta. Este frumos si zboara intr-un mod gratios.
Comet – este un ren mai dur. El a avut un accident in prima seara cand a condus sania lui Mos Craciun. De atunci s-a inchis in sine si a ramas mai distant fata de reni. El vede stelele chiar si in timpul zilei.
Cupid – este cel mai romantic dintre reni. El ii face pe reni sa se indragosteasca si sa isi gaseasca jumatatea. A reusit sa cupleze peste o mie de perechi de reni din toata lumea.
Donder – este un ren foarte ascultator, se cearta mereu cu Dasher si crede ca el merita mai mult sa conduca sania cu reni.
Blitzen – este renul electric, a fost lovit de multe ori de fulger (de aici i se trage si numele). Este si busola lui Mos Craciun atunci cand trebuie sa mearga pe furtuna.
Moore a avut idea geniala de a crea acesti reni imaginari. In legatura cu acest aspect cercetatorii au facut o serie speculatii. Un scriitor sublinia faptul ca inainte cu un an ca Moore sa publice ,,A Visit From St. Nicholas”, William Gilley a publicat poezia ,,Santa Clouse” in care se vorbea de sania trasa de renii care zboara. Astfel s-a sugerat ca Moore a citit pur si simplu aceasta poezie si a imprumutat ideea de la aceasta lucrare, mai putin cunoscuta. Altii insa au spus ca Moore a fost inspirat de o legenda din mitologia nordica veche, in care Thor, zeul tunetului, se plimba cu un car tras in zbor de doua capre magice numite Cracker si Gnasher. Astfel Moore a asociat caprele cu renii, care zboara si vin din zonele nordice ale lumii.
Rudolf – renul cu nasul rosu
In secolul al XX-lea, un muncitor obisnuit care lucra la un magazin de jucarii, a adaugat un nou ren in echipa lui Mos Craciun. Robert L. May, era un angajat la Montgomery Ward, a scris un poem intitulat ,,Rudolf, renul cu nasul rosu” in anul 1939. Magazinul tipareste si distribuie poemul prin intermediul copiilor.
Poemul spune povestea unui ren tanar care a fost respins de colegii sai (ceilalti reni de joaca) din cauza faptului ca era putin diferit. Acest ren se numea Rudolf, era respins pentru ca avea nasul mai mare, lucios si rosu, in timp ce ceilalti reni aveau nasul negru si mic. In Ajunul Craciunului, Santa descopera ca nasul rosu si stralucitor emite suficienta lumina ca sa-l ajute sa gaseasca drumul prin cerul intunecat de ceata noptii. Odata ce renii vad ca nasul rosu este un atu valoros pentru Rudolf, se imprietenesc cu el.
Aproape 2,5 milioane de copii ale poemului au fost cumparate in anul 1939 si aproximativ 3 milioane in anul 1946 (atunci cand Montgomery Ward il retipareste in luna mai). Magazinul a dat drepturile de autor asupra poemului inapoi autorului – care a publicat poemul intr-o carte pentru copii. In anul 1949, a fost compus un cantec bazat pe povestea din poem. In primul an, pe piata fanilor Rudolf s-au vandut 2 milioane de exemplare ale cantecului. Ca si poemul ,,Rudolf, renul cu nasul rosu” si cantecul devine celebru, ele sunt publicate si inregistrate de nenumarate ori in decursul anilor. In deceniile urmatoare publicarii poemului si cantecului, faima lui Rudof a continuat sa creasca, povestea sa s-a raspandit si a fost spusa in 25 de limbi diferite. In plus, sute de bibelouri cu imaginea renului Rudolf sunt fabricate si vandute de Craciun.