Home Animale Planocephalosaurus, reptila preistorică ce precede tuatara din Noua Zeelandă

Planocephalosaurus, reptila preistorică ce precede tuatara din Noua Zeelandă

0
Planocephalosaurus, Foto: vmnhpaleontology.wordpress.com
Planocephalosaurus, Foto: vmnhpaleontology.wordpress.com

Planocephalosaurus este o reptilă preistorică ce a trăit în Permianul inferior, cu aproximativ 250 de milioane de ani în urmă. Considerată un strămoș al tuatarei din zilele noastre, această reptilă făcea parte din ordinul Sphenodonti.

Originea și descoperirea fosilelor de Planocephalosaurus

Descoperită pentru prima dată în 1973, fosilele sale au fost găsite în Europa, în zone ce astăzi aparțin Franței, Germaniei și Angliei. Cu o dimensiune de doar 20 de centimetri, această reptilă mică este una dintre primele creaturi care au reprezentat acest ordin și care au populat Pământul înainte de dinozauri.

Reptila Planocephalosaurus a trait Permianul inferior, in urma cu 250 de milioane de ani si facea parte din ordinul Sphenodonti, ordin din care astazi face parte doar reptila tuatara, care se gaseste in sudul Noii Zeelande. De altfel, aceasta reptila preistorica este printre primele creaturi care au facut parte din acest ordin si au trait in campiile umede din Franta, Germania si Anglia.

Fosilele acestei reptile au fost descoperite in anul 1973 de catre Robinson. Cu toate ca semana foarte mult cu tuatara era mai mica in lungime, masurand doar 20 de centimetri.

Caracteristicile fizice ale reptilei preistorice

Cu o infatisare de soparla, reptila Planocephalosaurus avea o coada foarte lunga, cu ajutorul careia putea inota in apele nu foarte adanci. Scheletul acesteia semana foarte bine cu cel al reptilei tautara, insa diferentia craniul, care avea o lungime de 2,5 centimetri. Botul era rotunjit, maxilarele puternice, iar dintii, situati in partea anterioara a botului, aveau forma de dalta, avand si un rand de dinti mici in spate.

Avea orbitele mari, motiv pentru care se considera ca era un animal care putea fi activ si pe intuneric, iar narile erau pozitionate in capatul botului lung.

Hrana reptilei Planocephalosaurus era formata din viermi, insecte, melci si plante. Cu toate ca este o reptila disparuta de milioane de ani, urmasa acesteia, tautara, care face parte din acelasi ordin, reprezinta o adevarata atractie, infatisarea neobisnuita fiind un motiv pentru care este privita in acest mod.

Relația evolutivă dintre Planocephalosaurus și tuatara

Planocephalosaurus este un exemplu excelent al modului în care anumite trăsături au supraviețuit în timp și au fost transmise până la speciile actuale. Tuatara, reptila modernă din sudul Noii Zeelande, face parte din același ordin și păstrează multe dintre caracteristicile fizice ale acestui strămoș preistoric.

Deși tuatara este mult mai bine adaptată la condițiile moderne de viață, asemănările dintre cele două specii oferă o perspectivă fascinantă asupra continuității evoluției reptilelor pe parcursul a milioane de ani.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version