Sarmale ardelenesti – este o reteta de Craciun foarte apreciata, din Ardeal.
Ingrediente folosite: 1 kg carne de porc, 200 g carne afumata, 2 cepe, 6 linguri orez, 1 pahar de apa calda, 250 g slanina afumata, sare, piper si boia iute dupa gust, o varza acra sau dulce (foile servesc la invelit sarmalele, iar restul se toaca marunt).
Mod de preparare:
Carnea de porc se da prin masina de tocat. Cele 2 cepe se taie marunt si se calesc in untura. Carnea afumata si slanina se taie in bucatele cu un cutit. Se amesteca toata carnea, slanina, cu ceapa undita, se pune sare, piper si boia dupa dorinta fiecaruia. Umplutura va fi moale, se rasuceste in foi mari de varza, nu prea strans. Sarmalele facute de ardeleni sunt mai mari.
Intr-o oala mare, unsa cu untura, se pun cateva felii de chisca, apoi un rand de varza tocata, apoi se aseaza un strat de sarmale, printre ele afumatura, crengute de marar si cimbru, alt strat de sarmale si tot asa. Ultimul strat va fi de varza. Se toarna peste sarmale apa cu crengute de cimbru si marar, 2 linguri untura, apoi se pune la cuptor la foc mic, sa fiarba incet.
In Ardeal, alt mod de aranjare a sarmalelor in oala este ,,turnisorul”: sarmalele se insira pe langa peretii oalei si in mijloc se ridica un turn de slanina si carne afumata, chisca si varza.
Sorici umpluti – este o reteta de Craciun care se pregateste mai ales prin partile Banatului. Intai se ia o bucata mare de slanina cu soric curat si alb, se desprinde slanina de foaia de soric.
Ingrediente: 1 foaie de soric de aproximativ 20 cm latime si 40 cm lungime, 1 kg carne macra de porc, 1 kg carne (o bucata cap de porc, o limba, alte cazaturi de carne), 6 oua, o capatana de usturoi, 1 pahar de bere, o ceasca varza murata sau cruda, 2 linguri pasta de rosii, 5 cepe, 2 linguri untura, 3 morcovi, 1 paharel de vin, sare si piper, cimbru si boia iute dupa gust.
Mod de preparare:
Ceapa dupa ce se curata si se spala, se taie in felii subtiri (pestisori) si se caleste in untura intr-o tigaie. Carnea macra se marunteste in masina de tocat, apoi se adauga peste ceapa calita si se lasa la prajit aproximativ 30 min, din cand in cand se adauga cate putina apa calduta. Morcovii se curata, se spala si se dau prin razatoare. Usturoiul se curata, se spala si se toaca marunt. Apoi morcovul si usturoiul se adauga peste carne in tigaie, toate se undesc. Apoi se lasa sa se raceasca, si se amesteca cu varza taiata fin, cu vinul, ouale, pasta de rosii. Se pune dupa gust sare, piper, boia si cimbru.
Se coase soricul in forma de punga si se umple cu intreaga compozitie, se asaza intr-o tava care intai s-a uns cu untura, apoi se uda cu bere, ca sa aiba o aroma deosebita, si se da la cuptor. Soricii umpluti se servesc calzi impreuna cu un pahar de vin rosu, Cabernet sau Merlot.
Cornulete de Hateg – este o reteta de Craciun foarte simpla si delicioasa.
Ingrediente: 300 g faina, 200 g untura sau unt, 100 g zahar, 1 ou si 1 galbenus de ou. Umplutura: 250 g marmelada sau dulceata, rahat. Glazura: 50 g zahar pudra.
Mod de preparare: se amesteca faina cu untura, zaharul si oul pana se obtine un aluat moale. Se intinde o foaie subtire de 1 cm si se taie triunghiuri. In fiecare triunghi se pune cate putina umplutura, se ruleaza si se asaza intr-o tava care intai s-a uns cu putin unt. Cornuletele se ung pe deasupra cu galbenus de ou, ca sa iasa rumene. Se coc la foc mic, in cuptor. Apoi se racesc si se dau prin zahar pudra.
Tuica fiarta – este o bautura de Craciun, care se serveste la masa in cescute de lut cat mai stranse la gura (pentru a se raci incet si sa se concentreze aroma).
Ingrediente: ½ l tuica, 5 lingurite miere de albine, 10 cuisoare, 10 boabe de piper, 1 varf de cutit de scortisoara.
Mod de preparare: intr-un ibric se pune tuica la fiert impreuna cu piperul, cuisoarele si scortisoara. Cand s-a incalzit se adauga mierea de albine si se amesteca putin, pana se amesteca totul. La primul semn de clocot, se ia imediat de pe foc si se acopera. La cei infrigurati, tuica ia raceala cu mana.
Vin fiert – este o butura de Craciun cu o aroma deosebita.
Se folosesc: 1 l vin tare si bun, 5 linguri miere de albine, 1 praf de scortisoara, 10 cuisoare, 10 boabe de piper.
Mod de preparare: intr-o oala se pune la fiert vinul cu piperul, scortisoara si cuisoarele. Cand este deja fierbinte se adauga mierea si se amesteca. La primul clocot se ia repede de pe foc. Se bea in cesti de lut, cald. Se poate folosi Grasa de Cotnari, Busuioaca de Bohotin, Tamaioasa, sau Muscat Ottonel.
Pofta buna de Craciun!