Home Cultură generală Romania inclusa pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Romania inclusa pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO

0
Romania inclusa pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Cu totii stim ca Romania este, intr-adevar, o tara foarte frumoasa din punct de vedere turistic, chiar daca in unele locuri nu se ocupa nimeni asa cum ar trebui pentru a pastra frumusetile naturale. Asa cum era normal, Romania a fost inclusa si ea pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, avand pana acum opt obiective. UNESCO, adica Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura, a fost fondata in anul 1945, avand ca scop stabilirea unei paci intre toate natiunile lumii, pace obtinuta prin colaborarile dintre stiinta, cultura, educatie si comunicatie. In anul 1972, UNESCO a organizat Conventia privind Protectia Patrimoniului Mondial Cultural si Natural, program care se ocupa cu protejarea bunurilor atat culturale, cat si naturale, din toata lumea. Tara noastra a devenit membra UNESCO in anul 1956.

Piata Mare Sibiu
Piata Mare Sibiu

In 1991, Delta Dunarii a devenit primul obiectiv din Romania inclus pe lista Patrimonuiul Mondial UNESCO. Este un adevarat paradis natural, aici fiind prezente peste 300 de specii de pasari (pelicanul, cormoranul, piciorongul, starcul, lisita, gainusa de apa, egreta) si aproape 50 de specii de peste de apa dulce (stiuca, somnul, carasul, salaul si altele ). In ceea ce priveste flora, in Delta Dunarii se intalnesc vegetatia specifica mlastinilor, cum ar fi salcia pitica, stuful sau papura, precum si paduri de salcie, frasin sau plop. Desi aici nu traiesc foarte multi oameni, vara Delta este plina de turisti, care vor sa se bucure de cateva zile linistite in mijlocul unei naturi mirifice. Pe langa faptul ca a fost listata drept patrimoniu mondial, Delta Dunarii a fost declarata parc national de catre IUCN (Uniunea internationala pentru conservarea naturii si a resurselor naturale).

Manastirea Horezu reprezinta o alta atractie din Romania inclusa pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, acest lucru avand loc in anul 1993. Aceasta manastire de maici a fost ctitorita de Constantin Brancoveanu si este considerata cel mai important lacas facut de voievod. Este un adevarat exemplu de arta brancoveneasca – are o constructie unitara si sintetizeaza intreaga arta romaneasca a secolului al XVII-lea. Domnitorul a ctitorit biserica principala, care se distinge prin pridvorul deschis, arcadele fiind sustinute de coalane de piatra, prin ornamentele cu motive vegetale sau orientale, precum si prin picturile laice.

Tot in anul 1993, Romania a fost din nou inclusa pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO prin bisericile pictate din nordul Moldovei, adica Voronet, Suceava, Arbore, Humor, Probota, Moldovita si Patrauti. Manastirea Voronet (Biserica Sfantul Gheorghe) a fost ctitorita de Daniil Sihastru si apoi de Stefan cel Mare si este cunoscuta mai ales pentru “albastrul de Voronet”, o culoare deosebita si rezistenta, al carei pigment folosit la prepararea ei nu s-a descoperit nici pana in ziua de astazi. Un alt element distinctiv al manastirii este scena Judecatii de Apoi, reprezentata pe tot peretele din partea de vest a manastirii.

Manastirea Suceava (Biserica Sfantul Gheorghe) a fost ctitorita pe rand de Bogdan al IIIl-ea, fiul lui Stefan cel Mare, si apoi de Stefanita Voda si s-a vrut a fi noul sediu al Mitropoliei din Moldova. Picturile bisericii sunt specifice secolului al XVI-lea (au fost realizate in timpul lui Petru Rares), iar in interiorul ei se afla moastele Sfantului Ioan cel Nou. Biserica Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul de la Manastirea Arbore se distinge si ea printr-o culoare albastra rezistenta, dar si prin anumite inovatii arhitecturale, cum ar fi constructia din caramida si piatra, absenta turlelor si realizarea unui spatiu semi-deschis, intalnit pentru prima data in constructiile moldovenesti. Desi a fost conceputa ca o biserica cu forme simple, se remarca tocmai prin anumite elemente stilizatoare, ca de exemplu arcadele joase si sistemul de arce.

Biserica Adormirea Maicii Domnului de la Manastirea Humor este deosebita prin portretele votive aflate in naos, pictura Fecioara cu pruncul (murala), dar si prin pridvorul care are arcade frante. Cel care a pictat biserica de aici a pictat si Biserica Buna Vestire de la Moldovita, unde se afla si picturi ale scenei rugaciunii sfintilor, acompaniati de Sofocle, Pitagora, Platon si Aristotel (vazuti drept precursorii crestinismului). Biserica Sfanta Cruce de la Manastirea Patrauti, primul lacas de cult ctitorit de Stefan cel Mare, impresioneaza prin cavalcada Sfintei Cruci, pictata in proaos, in timp ce pictura originala de pe bolta Bisericii Sfantul Nicolae de la Probota te duce cu gandul la Capela Sixtina a lui Michelangelo.

Romania a fost inclusa pentru a treia oara pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO in 1993 si cu bisericile fortificate din Transilvania, care se impart in trei categorii: biserici cu incinte fortificate, cum ar fi Codlea si Prejmer din judetul Brasov; biserici fortificate, ca de exemplu Saschiz (judetul Mures) si Selistat (judetul Brasov) si fortaretele-biserici, acestea putand fi vazute la Darjiu (judetul Harghita) sau Dealu Frumos (judetul Sibiu). Pe lista au intrat Prejmer si Viscri din judetul Brasov, Valea Viilor si Biertan din judetul Sibiu, Saschiz din judetul Mures, Darjiu din judetul Harghita si Calnic din judetul Alba.

Si fortaretele dacice aflate in Muntii Orastiei au fost luate sub protectia UNESCO in anul 1999, acestea fiind Sarmizegetusa Regia, Costesti-Blidaru, Costesti-Cetatuie, Banita, Capalna si Luncani – Piatra Rosie. Sarmizegetusa Regia a fost capitala dacilor, suferind cateva modificari dupa ce romanii au cucerit Dacia. Cercetatorii au identificat o zona sacra, precum si o zona civila, iar printre obiectele gasite aici se numara si un vas ceramic pe care scrie “Decebalus Per Scorilo”. Toate aceste cetati au reprezentat sistemul defensiv al regelui Decebal, astazi gasindu-se doar ruine ale vremurilor demult apuse.

Biserica Sucevita

Bisericile din lemn din Maramures, un adevarat ansamblu de elemente arhitecturale, fac parte si ele din acele obiective din Romania incluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO din 1999. Cele opt biserici de lemn protejate se gasesc in Budesti Josani, Desesti, Barsana, Rogoz, Plopis, Ieud Deal, Poienile Izei si Surdesti. Ies in evidenta prin turlele inalte si subtiri, prin ornamentica vegetala, geometrica sau animala, dar si prin faptul ca acoperisul este facut din sindrila.

Centrul istoric din Sighisoara, adica Cetatea Sighisoara, a fost si ea inclusa pe lista tot in anul 1999. Se afla in judetul Mures si a fost construita de sasi in anul 1280, fiind astazi cea mai bine pastrata cetate de acest fel din Europa de sud-est si totodata una dintre singurele cetati locuite si in prezent. In secolul al XIV-lea aici si-au stabilit casa diversi mestesugari, care au construit un zid de piatra ce avea ca scop apararea cetatii, avand 14 turnuri de aparare, fiecare purtand numele unei bresle. Astazi mai sunt vizibile doar 9 turnuri care si-au pastrat numele: turnul cu ceas, al cositorilor, al cojocarilor, al fierarilor, al cizmarilor etc. In prezent, anual se organizeaza un festival medieval, iar cetatea este plina de turisti, dornici sa vada cum traiau acum sute de ani cei care au construit aceasta minunata cetate.

Biserica Invierii de la Manastirea Sucevita este cel mai recent loc din Romania inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, fiind adaugata in anul 2010. Ctitorie a familiei Movilestilor, biserica a fost construita in stilul moldovenesc, imbinand elemente ale bisericilor de lemn din Moldova veche cu elemente gotice si bizantine. O nota distinctiva o dau doua pridvoare deschise, acestea fiind caracteristice constructiilor din Tara Romaneasca. In ceea ce priveste pictura, se pot observa scene atat din Vechiul Testament, cat si din Noul Testament.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version