Salinele sunt recunoscute pentru mai multe lucruri – in primul rand, pentru extractia de sare, apoi pentru potentialul lor turistic destul de mare si, nu in ultimul rand, pentru beneficiile pe care le aduc in cazul unor afectiuni. Iata cinci saline din Romania ce pot fi vizitate:
Salina Praid este una dintre cele mai mari si mai frumos amenajate mine de sare din tara, aflandu-se pe lista salinelor din Romania ce pot fi vizitate fara probleme. Se afla in localitatea Praid, judetul Harghita, iar accesul in mina se face cu ajutorul unui autobuz. Se afla si printre cele mai mari mine de sare gema din Europa, specialistii numind-o “solnita uriasa”, aflata la poalele muntilor Gurghiului – ajunge la o adancime de 3 km si diametrul cel mai mare este de 14 km. Sarea a inceput sa fie extrasa de aici inca de pe vremea romanilor, insa numele ei apare intr-un act oficial abia in anul 1200.
Exploatarea intensa a inceput in anul 1762, iar doua secole mai tarziu, mai precis in 1980, aici s-a facut o baza de tratament pentru cei cu probleme de respiratie si nu numai. Este poate cea mai vizitata salina din Romania, iar turistii pot ajunge inauntru dupa ce au parcurs un tunel de 1.5 km cu autobuzul pus la dispozitie de catre cei care au grija de buna functionare a minei. Pe langa tratamentele care se fac numai sub stricta supraveghere a medicilor, turistii pot gasi aici un adevarat loc de odihna. Primul nivel este cel destinat vizitarii, iar turistii pot gasi pe cei 1.3 km cafenele, mese de biliard si chiar o biblioteca si o vinoteca. De asemenea, in 1993 a fost amenajata si o capela, unde in zilele de miercuri, joi si vineri se tin slujbe atat pentru ortodocsi, cat si pentru reformati si catolici. De asemenea, langa salina a fost amenajat si un strand cu apa sarata, dar si bai cu apa fierbinte, numai buna pentru cei care sufera de reumatism. Temperatura din salina este de 16ºC.
La Slanic, judetul Prahova, se gaseste o alta salina din Romania ce poate fi vizitata, spunandu-se despre ea ca este cea mai mare mina de sare din Europa. Este de fapt alcatuita din Salina Noua si Salina Veche (cunoscuta sub denumirea de Unirea, ea fiind cea care isi poate primi vizitatorii). Salina Unirea are 14 camere de forma unui trapez, o suprafata de 78.000 m² si aproape 3 milioane m³ de sare excavata. Accesul in salina se face cu ajutorul a doua lifturi care coboara la 208 m adancime in doar 90 de secunde. Aici este amenajat un sanatoriu pentru oamenii care vin la tratamente, dar sunt prezente si locuri de joaca, un mini bar si mese de biliard sau ping-pong, precum si un mini teren de fotbal. Totodata, se pot admira diverse statui sculptate in sare, cum sunt cea a lui Decebal, a lui Mihai Eminescu si nu numai, dar si diverse instrumente foarte vechi de exploatare a sarii. Langa salina se afla si doua stranduri, Baia Baciului si Baia Rosie, precum si un muzeu de sare.
Salina Turda, judetul Cluj, face si ea parte din lista salinelor din Romania ce pot fi vizitate. A beneficiat recent de restaurari, cu ajutorul fondurilor PHARE, date de catre Uniunea Europeana si a devenit una dintre cele mai frumoase saline din Europa, acest lucru fiind confirmat de miile de turisti care vin anual, foarte multi dintre ei fiind straini. Conform documentelor, aici sarea a fost exploatata inca de dinainte de cucerirea romana, iar lucrarile de exploatare au fost oprite in anul 1932. Cu toate acestea, salina s-a redeschis in 1992, insa numai in scop turistic. Astazi se pot vizita cateva dintre fostele mine, cum ar fi Iosif, Rudolf si Tereza, dar si instrumente foarte vechi de exploatare, unice pe tot continentul, ca de exemplu moara de sare si crivacul. De asemenea, turistii beneficiaza de un teren de fotbal, se pot juca bowling sau minigolf sau pot asculta concerte in sala special amenajata. In plus, turistilor li se acorda posibilitatea unei plimbari cu barca pe lacul din salina.
Salina Cacica este o alta salina din Romania ce poate fi vizitata, aflandu-se in judetul Suceava. Zacamintele de sare de aici au fost descoperite abia la sfarsitul secolului al XVIII-lea si este o mina de sare unica in lume datorita faptului ca galeriile sale au fost sapate de mana omului, nefiind folosit niciun fel de utilaj. Oamenii carora li se datoreaza existenta acestei mine au fost adusi din zonele care apartineau de Imperiul Habsburgic. Astazi, in mina se pot vedea mai multe obiective construite de muncitori. Lacul Sarat este unul dintre ele, fiind sapat manual la o adancime de 35 de metri. Tot la 35 de metri se afla si Capela ortodoxa, aceasta fiind un obiectiv mai recent. In perioada descoperirii si exploatarii minei de sare a fost construita si Capela romano-catolica Sf. Varvara, destinata muncitorilor (care erau de religie romano-catolica). Preotul care s-a hotarat sa faca aceasta capela s-a gandit ca lucratorii sa se poata ruga inainte si dupa munca, mai ales ca nu exista o biserica a religiei lor in localitate.
Nu in ultimul rand, in judetul Bacau, mai exact in Targu Ocna, se regaseste o alta salina din Romania ce poate fi vizitata. Este folosita in special pentru tratarea unor afectiuni a cailor respiratorii. Efectele terapeutice au fost descoperite in secolul al XIX-lea, cand lucratorii au observat ca nu se imbolnavesc de astm sau bronsita, iar cei care aveau deja una dintre aceste afectiuni se simteau mult mai bine dupa perioadele petrecute in mina. Accesul in mina se face cu ajutorul unui autobuz sau microbuz, iar temperatura este undeva la 14ºC. Aici se afla Biserica Sfanta Varvara (protectoarea minerilor), sapata in intregime in sare. De asemenea, turistii pot vizita un mic muzeu al sarii si se pot relaxa pe terenul de fotbal, jucandu-se baschet sau ping-pong.