Credincioşii crestin-ortodocsi sărbătoresc Înălţarea Domnului la 40 de zile după Înviere, în joia din săptămâna a şasea, după Paşte. Această rânduială bisericească este foarte veche, Eusebiu din Cezareea menţionând-o în lucrarea sa, “Despre sărbătoarea Paştilor”, din anul 332, unde se precizează că Înălţarea era celebrată odată cu Rusallile (Pogorârea Sfântului Duh), la 50 de zile după Paşte, despărţirea celor două sărbători producându-se aproximativ un secol mai târziu.

Potrivit textelor sacre, la 40 de zile de la Înviere, Iisus Hristos s-a arătat Apostolilor, pe Muntele Măslinilor, binecuvântându-i, dându-le ultimele învăţături în legătură cu misiunea lor pe pământ, în răspândirea credinţei, asigurându-i că vor fi “îmbrăcaţi cu putere de Sus”, după care Mântuitorul s-a Înălţat la ceruri.

Există obiceiul ca, în această zi, creştinii să se salute cu “Hristos S-a înălţat!” şi “Adevărat S-a inălţat!”, deşi reprezentanţii bisericii spun că un astfel de salut este folosit doar în virtutea unei tradiţii populare, dintr-un exces de evlavie sau din neştiinţă, nefiind atestat de biserică. Argumentul acestora este că, dacă Învierea nu a avut martori, creştinii alungând îndoielile şi necredinţa cu salutul “Hristos a Înviat!”, Înălţarea la ceruri a Mântuitorului s-a făcut în prezenţa Apostolilor, fără urmă de tăgadă.

În popor, Sărbătorii Înălţării Domnului i se mai spune şi Ispas, de la cuvântul slavon Supasu, care înseamnă Mântuitor (DEX), dar pe care alţi lingvişti îl consideră ca provenind din latinescul Spasiteli, cu acelaşi sens.

Cât despre denumirea de “Paştele cailor”, devenită, astăzi, expresie cu sens peiorativ – La Paştele cailor! – adică ceva ce nu există sau niciodată, aceasta are legătură tot cu ziua de Înălţare. Iniţial, după cum spun unele legende, Paştele cailor se referea la faptul că, în grajdurile lui Crăciun, unde Maica Domnului L-a născut pe Iisus, în timp ce boii au fost blânzi şi liniştiţi, caii au făcut mare gălăgie. De aceea Maica Domnului a zis că aceştia să nu fie sătui decât un ceas, într-o singură zi din an, în joia din a şasea săptămână după Paşte, căreia, din această cauză, în tradiţia populară, i s-a spus şi Paştele Cailor.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.