Scoli particulare vs. scoli de stat, iata un subiect mereu in atentia parintilor si elevilor intr-o perioada in care invatamantul se afla in impas. Acest lucru poate fi observat mai ales la nivelul investitiilor in infrastructura, in materiale didactice si in activitati de recree, care in invatamantul de stat au stagnat. Astfel ca parintii care au castiguri salariale peste media nationala prefera sa aleaga invatamanatul particular pentru copiii lor, astfel incat acestia sa se bucure de cele mai bune conditii.
Nu doar atunci cand vine vorba de invatamant liceal sau universitar se aleg scoli particulare, ci de cele mai multe ori si in cazul invatamantului prescolar este preferata aceasta alternativa. In cazul gradinitelor unul dintre motive este numarul mic de locuri disponibile in cele de stat. De asemenea, in ceea ce priveste cresele de stat, aici copii sunt inscrisi cu doi sau trei ani inainte ca acestia sa implineasca varsta necesara pentru a fi in aceste institutii. Cei ce nu reusesc sa ocupe astfel un loc isi indreapta atentia spre cresele particulare. Printre altele aici o ingrijitoare se ocupe de un numar mai mic de copii decat una din sistemul de stat. Astfel, parintii sunt mult mai linistiti in ceea ce priveste securitatea si atentia pe care o primeste cel mic.
Statisticile ultimului an arata ca 5% din elevii romani urmeaza cursurile unei scoli particulare. Desi pentru unii e doar un vis de a merge la o astfel de scoala pentru altii este o realitate ce costa peste 2 000 de euro pe an si poate ajunge, mai ales pentru liceu, pana la 8000 de euro. Asadar, iata si cat este de costisitor, in ciuda tuturor avantajelor, sa ai un copil in sistemul de invatamant particular.
In Romania sunt aproximativ 125 de licee private, prescolarii pot merge la 500 de gradinite de acest tip, iar scolile primare si gimnaziale sunt in numar de 115. In ceea ce priveste numarul de universitati acesta ajungeau la 20 anul acesta. Unele dintre ele au specializari acreditate, altele in curs de acreditate. Ce ar trebui avut in vedere atunci cand se alege dintre atatea scoli particulare?
- In primul rand, trebuie sa se realizeze o documentre temeinica in ceea ce priveste statutul unitatii de invatamant. Este sau nu aceasta acreditata? Sunt acreditate doar unele specializari si cea pe care o doresc eu nu este (in cazul inscrierii la facultate)? Cand a fost obtinuta acreditarea, cate generatii au absolvit si care este experienta lor in aceasta unitate de invatamant? Iata unele intrebari, dar nu singurele, care trebuie sa ghideze luarea unei decizii.
- Este apoi recomandata informarea asupra colectivului de cadre didactice al unitatii de invatamant. Ce performante au, ce studii, nivele academice trecute, daca au experinta sau nu in predare.
- Unele scoli private sunt alese de parinti pentru ca au dotari de ultima ora si astfel activitatea didactica este desfasurata in mod corespunzator. Trebuie facute vizite la unitatile de invatamant ca aceste dotari sa existe si in realitate si pentru a nu avea surpriza de a plati mii de euro pentru ceva ce nu exista
- De asemenea, este important de analizat ce ofera o astfel de scoala in plus fata de una de stat. Cursuri intensive de engleza, dans, informatica, teatru, dans contemporan sunt doar unele dintre lucrurile pe care un elev sau student in invatamantul particular poate sa le faca. De altfel, astfel de scoli sunt de nisa si ofera poate programe de studii ce nu pot fi gasite in scolile de stat.
Si acestea sunt doar cateva sfaturi ce pot sa scuteasca pe cei interesati de programele unei scoli private de neplaceri. Care ar fi avantajele? In primul rand, numarul scazut de elevi sau studenti dintr-o clasa. Acest lucru permite profesorului sa acorde mai mult atentie fiecaruia in parte, sa schimbe mai usor tactica de predare in functie de nevoia lor, sa evalueze cunostintele temeinic. Multe dintre aceste scoli au profesori ce au fost candva in sistemul de invatamant de stat, cu experienta. Unele colaboreaza chiar cu institutii din afara, au colaboratori sau chiar profesori de acolo. Pentru cele cu predare in limbi straine, colaboararea cu un profesor nativ in acea limba este un mare plus.
Unii dintre cei ce aleg sa studieze la o universitate particulara se inscriu apoi si la una de stat sau urmeaza in paralele si cursurile acesteia. Motivul: unii angajatorii sunt sceptici in ceea ce priveste abilitatile celui ce aplica pentru un job dupa ce are diploma de studii de la o institutie de invatamant particulara. Asta in ciuda declaratiilor reprezentantilor acestora cum ca studentii de la privat nu invata mai putin si nu sunt mai prejos cu nimic decat cei de la stat. Sunt la fel de competenti atunci cand vine vorba de un loc pe piata muncii.
Asadar, oferta este mare, avantajele exista in ceea ce priveste aceste scoli, totul depinde insa de puterea financiara. Si ca o curioziate, prima institutie privata de invatamant superior din tara s-a deschis in 1990 si era Universitatea Ecologica din Bucuresti.